7 načina kako unijeti umirujući tropski stil u svoj dom

Sunčeva svjetlost, kokos, zvuk okeana u pozadini… Da, to su sve sinonimi za odmor na tropskom ostrvu. Međutim, nije nužno da skočite na avion kako biste otputovali na egzotičnu lokaciju kako biste uživali u tropskom ambijentu – zahvaljujući tropskom stilu uređenja prostora.

Ljeto nam se približava polako ali sigurno, a ideja uživanja na toplom mediteranskom suncu iz udobnosti sopstvenog doma se za većinu čini ugodnije nego ikada ranije.

Nudimo ideju za sedam načina na koje možete postići tropski stil sa savršenom preciznošću.

Prave boje i uzorci  

Tropski dizajn se uspješno poigrava hladnim tonovima kao što u plave i zelene nijanse mora, neba i džungle. No, nemojte odbaciti ni toplije tonove kao što su jarko crvene i narandžaste kao ni ljubičaste ili roze koje simbolišu egzotične biljke i životinje neobičnih boja.

Upamtite da se tropske boje dobro slažu sa neutralnim tonovima, pa neka vam zidovi ofarbani u bijelo, nježno sivo ili slične nijanse pružaju savršen kontrast. Za pod bismo vam savjetovali neutralnu ili zemljanu nijansu koju možete osvježiti tepihom jarkih boja.

Potražite inspiraciju u Majci prirodi i nemojte se držati pažljivo planiranih šema boja. Spojite sve boje koje vam se čine privlačno i dopunite vizuelnu estetiku time što ćete dodati tkanine raskošnih boja bogatih tropskih cvjetova i lišća.

Prirodne teksture

Od palmi do plaža, prisustvo teksture je ključno u tropskom stilu uređenja prostora. Srećom, prilično je jednostavno iskopirati grubost kore drveta palme, kokosa ili drvene naplave. Nije slučajno ni to što se prirodni materijali kao što bambus ili tikovina odlično funkcionišu kao namještaj u spoljašnjem prostoru, kao što su balkoni ili terase. Kako biste podstakli iluziju teksture, razmislite o kombinovanju tekstila u šare sa rešetkama, ostrvima ili repom.

Namještaj

Želite li udobno mjesto za sjedenje i opuštanje? To ćete savršeno postići debelim jastucima na sofi ili stolici! Za veće garniture odaberite one sa jednostavnijim i ravnijim linijama izrađene od prirodnih materijala, kao što je drvo. Dodatni efekat ćete postići ako uključite i neke elemente sa dekoracijom, kao što je rezbareni klub stolić ili vitrina.

Tropski i morski naglašeni dijelovi

Postoji tanka granica između tropskog i nautičkog stila uređenja, ali činjenica je da se more ili okean mogu naći u oba. To znači da slobodno možete da se poigravate sa nekim gotovo morskim elementima kao što su mornarski čvorovi, mreže za ljuljanje, baklje, motivi morskog života i slično.

Kako bi vaš prostor ipak zadržao onaj tropski štih i bio više chic negoprirodan, neka ti naglašeni dijelovi ostain sofisticirani. Govorimo o rezbarenom drvetu, metalnim statuama ili čak i uljanim fotografijama. Nemojte zanemariti ni značaj predivnog morskog lustera.

Svjetlo

Kako biste uspješno postigli željeni umirujući ambijent, koristite neutralno svjetlo prirodnih nijansi i glatke teksture kako bi se svjetlo raspršivalo ugodno. Nemojte pretjerivati sa umjetnom svjetlošću. Rađe koristite sitnija rasvjetna tijela, palmolike lustere sa ventilatorima ili pergamente.

U zavisnosti od toga koliko divlji ili šaren želite da vaš tropski stil bude, slobodno koristite odvažne uzorke i šare na lampama.

Prozori

Kako biste stvarno doveli tropski stil do izražaja prozorima treba da ispoljite osjećaj slobode i blizine u prirodi. Odbacite teške paravane i okačite roletne od prirodnih materijala kao što je drvene ili bambus. Ukoliko ipak želite paravane odaberite materijale koji su svijetli i lagani za dodatni osjećaj svježine.

Izvor: Johannes van Graan

Komentariši

Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpiValuta