7 savjeta za profesionalan izgled trpezarije

Od onih odvojenih zona za ručavanje do otvorenog koncepta koji zrači dobrodošlicom, trpezarija je prostor koji uvijek treba da bude praktičan, funkcionalan i lijep – bez obzira na to koliko ga često ili rijetko koristite. Jer jednom kada je lijepo uredite, trpezarija ima potencijal da postane jedna od najkorištenijih prostorija u domu.

Međutim, danas vam ne dajemo savjete kako da u potpunosti promijenite izgled trpezarije. Danas vam nudimo inspiraciju za suptilne promjene koje će uticati na opšti stil i funkcionalnost prostorije.

Optimalna širina stola

Ispostavilo se da je 110 cm savršena širina za sto jer omogućava idealnu postavku tanjira, dekoracija, čaša, svijeća i vina, a ostavlja i dovoljno prostora da se gosti mogu ugodno družiti bez da se međusobno guraju ili dovikuju.

Ograničite prostor tepisima

Kako biste izbjegli mogućnost da se vam se sto i stolice donekle izgube u trpezariji razmislite o tome da ih postavite na tepih. Imajte na umu jednostavno pravilo za dimenzije tepiha – treba da bude 60 cm širi od stola sa svih strana kako bi uspješno centrirao sto i stolice u jednu skladnu i estetski ugodnu cjelinu.

Nemojte zanemariti visinu

Nabavka stola i stolica u različito vrijeme od različitih dobavljača može biti riskantna. Starinski sto može izgledati sjajno u kombinaciji sa elegantnim i modernim stolicama, naročito ako volite eklektičan stil. Međutim, vodite računa o tome da unaprijed pažljivo izmjerite sve pojedinačne komade kako biste bili sigurni da eventualne razlike u visini neće biti neugodne ni vama ni vašim gostima.

Okrugli sto za bolji protok

U prostoru sa otvorenim planom koji nije suviše velik, okrugli sto će osigurati bolji protok kretanja jer nema oštre uglove koji predstavljaju ograničenja. Okrugli sto takođe omogućava bolji kontrast između različitih komada namještaja, naročito ako ostatak trpezarije sadrži više pravih linija i oštrih oblika.

Svjetlo je ključno

Ključni element u postizanju umirujuće atmosfere u trpezariji jeste odlično osvjetljenje. Lusteri istovremeno pružaju fokalnu tačku i sjajan dekorativan element. Takođe mogu umanjiti ili u potpunosti eliminisati potrebu za dodatnim rasvjetnim tijelima. Ne želite da osvjetljenje u trpezariji bude suviše jarko, naročito ukoliko tu ne provodite mnogo vremena čitajući ili radeći.

Dodajte zanimljive elemente

O čemu planirate da razgovarate za vrijeme iduće večere za prijatelje ili širu porodicu? Šta kažete  na upečatljivu sliku na zidu ili neobičnu svjetlosnu instalaciju? NE zaboravite da je trpezarija daleko više od prostora u kome se jede, pa joj pružite i elemente koji će joj dati karakter i učiniti prostor interesantnim, kao što želite i sa bilo kojom drugom prostorijom u svom domu.

Tekstura i toplota

Kad smo već kod dodavanja šarma u trpezariju, razmotrite kako će se teksture svega u prostoriji uklopiti u konačni izgled. Da li je vaš sto napravljen od drveta bogate teksture? Šta je sa stolicama – da li su tapacirane ili imaju jastučiće za sjedenje? A tepih? Zidovi? Nemojte se plašiti da se poigrate sa različitim bojama, teksturama i nivoima odsjaja kako biste učinili da se vaša trpezarija razlikuje od drugih prostora u vašem enterijeru.

Izvor: Homify

Komentariši

Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpiValuta