8 inovativnih ideja za dekoraciju kuhinjskih polica

Prilikom uređenja prostora, police u kuhinji nerijetko budu previđene i zanemarene jer ih većina ljudi posmatra samo kao praktični element za odlaganje stvari. Međutim, dekoracija polica će svakoj kuhinji dati jedinstven pečat te naglasiti zid na kojem se nalaze.

Donosimo 8 inovativnih ideja kako donijeti stil na police kuhinje. Od mnogobrojnih mogućnosti najviše se ističu različita poigravanja sa svjetlom, bojom i teksturom. Bez obzira na veličinu i plan kuhinje, suptilnost skladno ukrašenih polica može u potpunosti transformisati svaki prostor.

Svijeće

Mirisi su neizbježan faktor svake kuhinje, bez obzira na to koliko ona možda bila velika ili dobro provjetrena. Odličan način na koji se možete boriti protiv neugodnih mirisa jeste upotreba mirisnih svijeća koje ne samo da će ukloniti neželjene mirise već će doprinijeti i estetici prostorije. Svijećnjaci u boji su sjajan način da naglasite policu u kuhinji i učinite je zanimljivijom.

Suptilno osvjetljenje

Unaprijedite pozadinu polica u kuhinji tako što ćete dodati suptilno svjetlo kako biste ih obasjali. Trik ovdje jeste da se samo rasvjetno tijelo ne vidi, a svjetlost dopire iz dubine police. Ova ideja je naročito efikasna u kombinaciji sa tamnijim tonovima kuhinjskih elemenata i polica. Uz kombinaciju otvorenih polica i zatvorenih kuhinjskih elemenata, suptilno svjetlo će vašoj kuhinji dati upečatljivu dozu modernosti koja je i funkcionalno i estetski privlačna.

Impresivna izložba

Pored toga što nam je potrebno za pripremu hrane i uživanje u njoj, uredno posloženo suđe i escajg itekako može poslužiti i kao ukras. Čaše za vino, teglice i druge posude, escajg, lonci i tave kao i sva druga pomagala se mogu aranžirati na policama sa svjetlom pozadinom i tako ujedno i dekorisati kuhinju. Kako bi ovaj izgled bio još efektivniji dobra ideja je dodati i biljke u saksiji koje će dodati element prirode.

Osvjetljene police

Kombinacija polica i ormarića, tj. otvorenih i zatvorenih kuhinjskih elemenata je apsolutni hit, a rasvjeta ih može dodatno oživiti te im pružiti energičnost i upečatljivost. Čak i najobičniji sadržaj će ovako izgledati kao muzejski eksponat i dekoracija. Ukoliko si želite olakšati održavanje ovog prostora, na otvorene elemente tj. police možete postaviti providna staklena vrata. Nimalo neće uticati negativno na izgled vaše unikatne kuhinje, a vama će olakšati spremanje i čišćenje. Vodite računa samo o tome da ne pretrpate svoje eksponate kako bi prostor izgledao elegantno a ne neuredno.

Providna vrata ormarića

Još jedna varijacija na temu običnih kuhinjskih elemenata jesu providna vrata koja će dati upečtljiv pečat čitavoj kuhinji. Kako biste ipak željeli da donekle prikrijete sadržaj svoje kuhinje dok ga istovremeno koristite kao dekoraciju, opredijelite se za vrata od veoma zatamnjenog stakla. To je savršen spoj providnosti i privatnosti. Suptilna rasvjeta unutar ovakvih ormarića će vašu kuhinju učiniti zaista unikatnom i elegantnom.

Hidraulični kuhinjski elementi

Uz svu inovaciju na polju uređenja enterijera i dekoracija, hidraulični kuhinjski elementi nisu nikakvo iznenađenje! Umjesto visećih elemenata koji se otvaraju horizontalno, vrata ovakvih ormarića se otvaraju vertikalno ka plafonu i tako daju neobičnu notu čitavoj kuhinji. Korištenje providnih vrata na ovakvim ormarićima ih veoma jednostavno pretvara u funkcionalnu dekoraciju sa stilom.

Vaze

Kuhinjske police ili radne površine se vrlo lijepo mogu ukrasiti i vazama ili šoljama. Prostor tako neće izgledati suviše pusto i obično, a ne gubite ništa na funkcionalnosti. Odaberite boje koje se uklapaju u postojeću šemu za suptilnost ili u potpunosti odskaču od svega ukoliko želite da i naglasite i prostor učinite neobičnim. Tamnije vaze će se sjajno slagati uz svjetlije kuhinje neutralnih tonova, a one jarko obojene će sjajno razbiti monotoniju kako tamnijih tako i svijetlijih nijansi iz okruženja.

Police u industrijskom stilu

Ne moraju police nužno da se nalaze iznad radnih površina u kuhinji. Recimo, možete ih ofarbati nekom upečatljivom, odvažnom bojom i postaviti tako da vise sa plafona. Za dodatnu sigurnost nije loša ideja ni pričvrstiti ih za bočni zid sa jedne strane. Tako efikasno a neobično možete zaokružiti cjelinu kuhinje, naročito ako se ona ne nalazi u potpuno zasebnoj prostoriji. Uskladite boju i stil police sa ostalim elementima koji se nalaze u blizini.

Komentariši

Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpiValuta