7 pravila za uspješno korištenje monohromatske šeme za uređenje prostora

Nije tajna da boja može transformisati neku prostoriju, ali odabir prave palete za vaš dom može biti prilično izazovan zadatak. Morate razmotriti sve, od atmosfere koju želite postići u prostoru do prirodnog svjetla koje dobija. Tu je i strah od obavezivanja – naravno, želite da živite sa svojim izborom boje neko značajno vrijeme bez kajanja.

Iako ne postoje garancije u ovoj ludoj igri boja, jedna stvar je ipak sigurna: definitivno je lakše odabrati jednu nijansu nego kombinovati dvije ili više. Dizajnerka enterijera Saša Bikof, pohvaljivana zbog svog viđenja boje, dijeli svoje vrhunske savjete o tome kako monohromatski izgled učiniti uspješnim.

  • Ostanite dosljedni svojoj estetici

Ključna stvar je imati pouzdanja u svoj lični pristup boji. Bilo koja prostorija izgleda sjajno kada u nju stavite monohromatsku paletu boja, ali je stvar u tome sa koliko boje želite da živite.

  • Ciljajte na kontrast

Monohromatski enterijeri automatski tradicionalnom namještaju i bojama daju moderni zaokret. Za dodatni vizuelni efekat važno je unijeti detalje u vašem ličnom stilu. Morate voditi računa o tome da se stvari ne čine suviše ravnim, stoga unesite različite teksture i nijanse.

  • Počnite od tepiha

Ja volim postaviti osnovu za paletu boja neke prostorije tepihom. Možete dekonstruisati boje na tepihu i proširiti ih po prostoriji.

  • Razmislite o atmosferi

Kada odaberete svoju osnovnu boju, vodeći računa o tome da to bude nešto što će se uklapati u cjelokupnu prostoriju poput afričke ljubičice, možete je razraditi u paletu. U tu kombinaciju se mogu dodati nježne komplementarne boje poput lavande, sive ili bijele. Dublja i jača ljubičasta je odvažnija varijanta, naročito kad je riječ o spavaćoj sobi, ali ulazak u prostoriju ispunjenu bojom lavande postiže umirujući i opušteniji efekat. Boja lavande i svijetli ljubičasti tonovi u sebi sadrže srebrnaste i plave tonove koji djeluju veoma umirujuće.

  • Položaj je ključ

Bikofova predlaže korištenje umirujućih, nježnijih nijansi na većim površinama kao što su zidovi i plafoni, a jače nijanse sačuvajte za sitnije komade koje želite istaći. Recimo, u spavaćoj sobi možete odabrati da vam bijeli ormar i posteljina razbiju osnovnu boju koja dominira prostorom u vidu zidova, kreveta i stolica te dopusti očima da odmore.

  • Uposlite ogledala

Ogledalo funkcioniše naročito dobro sa bojama poput ljubičastih sa plavim tonovima jer im daje gotovo sjaj mjesečine. Kada ubacite ogledala sve te boje se stope na sjajan i glamurozan način.

  • Nemojte odbaciti nijednu nijansu

Bikofova, koja je takođe i klasično obrazovana slikarka, vjeruje da postoji mjesto za svaku boju. „Volim sve boje i vjerujem da postoji vrijeme, mjesto i ton za svaku od njih“. Kada se nađe u nedoumici vraća se prirodi i divi se tome kako sve te različite boje zajedno izgledaju predivno.  

Izvor: Elle Decor

Komentariši

Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpiValuta