5 najvažnijih mjesta u domu koja morate svakodnevno čistiti

Da li i vi, kao i većina ljudi, miješate čišenje i spremanje nekog prostora? Kad pomislite na čišćenje kuće, da li razmišljate o zatezanju jastuka i pospremanju razbacanih sitnica ili o ribanju kupatila i uklanjanju bakterija iz frižidera?

Zatezanje kreveta vam neće pomoći da se izborite sa bakterijama koje vrebaju iz skoro svakog ugla. Napominjemo vas kojih je to pet mjesta u domu važno čistiti svaki dan.

Sudoper i frižider

Generalno pravilo je: gdje god se nalazi hrana, tu su i bakterije. Fascinantno, istraživanja pokazuju da više od pola miliona bakterija po kvadratnom inču živi samo u vašem sudoperu. Pored sudopera, obratite pažnju i na unutrašnjost i spoljašnjost frižidera. Ručku frižidera obavezno čistite svaki dan, a unutrašnjost frižidera pokušajte da čistite barem jednom sedmično. Soda bikarbona i limunov sok su odlična prirodna sredstva za čišćenje koja će o čas posla izvući neugodne mirise i ubiti neželjene bakterije.
Nemojte zaboraviti ni površinu kuhinjskih elemenata te ih prebrišite što češće.

Slavine u kupatilu

Džaba što se vi čistite ak to radite u prljavom prostoru! Kako bi vaše kupatilo bilo zaista čisto, odnosno, kako bi u njemu bilo što manje bakterija, svakodnevno čistite slavine. Nema potrebe da vas podsjećamo da je mijenjanje prostirki u kupatilu obavezno barem jednom sedmično. Vjerovatno znate da ih morate prati u toploj ili vreloj vodi, kako bi se riješili bakterija. Redovno mijenjajte i peškire

Igračke

S obzirom na to da male ruke uglavnom uvijek lutaju svuda prije nego završe u dječijim ustima, ovo je veoma bitno: perite dječije igračke što češće. Vodite računa i tome da se prostor u kom borave djeca redovno usisava i briše prašina kako bi se igračke prljale što manje.

Daljinski upravljač, tastatura i telefon

Nema gdje sve ne ostavljamo daljinski upravljač, a situacija je još i gora kada je riječ o mobilnom telefonu. Zbog toga je izuzetno bitno da ih svakodnevno prebrišete. Takođe su i tastature pravi mali raj za bakterije, te vodite računa o tome da ih redovno usisate i prebrišete, kako biste uklonili sve mrtve ćelije kože, mrvice hrane i druge nečistoće koje bakterije obožavaju.

Prekidači za svjetlo i kvake

Za kraj smo ostavili ono što se nepravedno najčešće zapostavlja – prekidači za svjetlo i kvake. Svaki dan ih dodirujemo bezbroj puta rukma različite čistoće i sasvim je normalno da su pravi magnet za bakterije.

Izvor: minimagazin.info

Komentariši

Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpiValuta