9 fenomenalnih načina za upotrebu maslinovog ulja

Maslinovo ulje se uglavnom koristi u kulinarstvu, zdravija je i slobodno možemo reći ukusnija verzija suncokretovog ulja koje se nešto češće koristi. Ali, jeste li znali da maslinovo ulje osim za pripremu ukusnih jela možete koristiti za u domaćinstvu, u razne, veoma korisne svrhe.

Čišćenje nerđajućeg čelika

Ako imate posuđe od nerđajućeg čelika sigurno ste primjetili kako je vremenom izgubilo sjaj i to sve zbog upotrebe deterdženata za čišćenje koji u sebi sadrže amonijak. Sjaj svom posuđu vratićete tako ako ga premažete maslinovim uljem, nakon svakog pranja.

Nered od svijeća

Prije nego što svijeću postavite u svijećnjak, postolje premažte tankim slojem malsinovog ulja.  Na taj način će se vosak koji bude kapao po postolju puno lakše skinuti i čišćenje će biti neuporedivo jednostavnije.

Rješenje za stomačne probleme kod mačaka

Ako imate mačku onda znate da mace, pošto jezikom čiste sopstveno krzno, priličnu količinu dlaka progutaju i zbog toga se dešava da imaju stomačne probleme. Zato mačke povremeno povraćaju ne bi li izbacli te dlake koje se u njihovom stomaku pretvore u kuglice. To nije ništa opasno ni zabrinjavajuće i može se spriječiti.  U mačiju hranu možete svaki dan dodati pola kašičice maslinovog ulja da bi spriječili stomačne probleme kod vaše ljubimice.

Foto: Mentalfloss

Problemi sa rajferšlusom

Ako rajferšlus ne klizi onako kako bi trebao, sve što treba da uradite jeste da ga podmažete sa malo maslinovog ulja i to je to.  Umočite štapić za uši u malsinovo ulje i prmažite rajferšlus sa obe strane.

Za sjaj drvenog namještaja

Maslinov ulje ima tu sposobnost da vrati sjaj starom drvenom namještaju, da naglasi boju drveta i da spriječi nakupljanje prašine. Sve što treba da uradite jeste da namočite pamučnu krpu maslinovim uljem i da premažete namještaj u tankom sloju.  I lijepo će mirisati.

Foto: houzz.com

Vrata koja škripe

Ukoliko kod sebe nemate kolomast, a baš vas nerviraju ta vrata koja škripe do iznemoglosti, onda uzmite maslinovo ulje i podmažite ih njime.

Sredstvo za poliranje namještaja

Ako više ne želite polirati namještaj sredstvima koja su prepuna hemikalija, preporučujemo vam da napravite svoje, od potpuno prirodnih namirnica. Pomješajte tri mjere maslinovog ulja, sa jednom mjerom destilovanog bijelog sirćeta i ovom mješavinom ispolirajte namještaj.

Foto: Shutterstock

Skinite uporne stikere

Svaka majka se bar jednom našla u situaciji da mora tražiti način kako da skine ostatke raznih naljepnica sa svog namještaja.  U te svrhe može vam poslužiti i maslinovo ulje.  Nanesite maslinovo ulje kuhinjskim ubrusom na ostatke stikerapa isperite vodom i deterdžentom.  Ako to ne upali pomješajte malo maslinovog ulja i paste za zube.

Za skidanje boje ili žvake sa kože ili kose

Da biste skinuli žvaku sa kose, uzmite pamučnu krpu, namočite je malsinovim uljem i time zamotajte žvaku pa ostavite da stoji nekoliko minuta. Nakon toga trebalo bi da jednstavno izvučete žvaku iz kose.  Kad je u pitanju boja, kožu istrljajte krpom namočenom u maslinovo ulje.

Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpiValuta