Kako sami možete poboljšati svoj životni prostor?

Svi koji tragaju za korisnim načinima na koje mogu provesti ovo vrijeme u kućnoj izolaciji ili svi oni koji žele da ostvare dublju vezu sa svojim životnim prostorom te mu posvete nešto vremena i pažnje su možda već razmišljali o tome kakve promjene mogu unijeti u svoj dom.

Možda muku mučite sa nedostatkom prostora za pohranjivanje svega onoga što vam je potrebno u domu, organizacijom, onaj prazni bijeli zid vas prosto doziva već mjesecima da nešto s njim napravite ili samo želite osvježiti izgled prostora… Isprobajte neke od naših 11 ideja.

 • Promijenite jastučiće na stolicama

Zamjena tkanine na stolici je prilično jednostavna, a potrebno je iznenađujuće malo tkanine. Alternativa je i da osvježite postojeće jastučiće novom bojom. Farba za tekstil se može kupiti u svim bolje opremljenim prodavnicama koje prodaju hemiju poput prašaka za veš, a dovoljno je samo je ubaciti u mašinu za veš skupa sa tkaninom koju želite ofarbati.

 • Osvježite vrata ormara

Ako ste nezadovoljni izgledom ružnog ormara i želite ga promijeniti, prva stvar koju možete uraditi jeste promijeniti ručke. Novi detalji će poboljšati ukupni izgled ne samo ormara već i prostorije. Međutim, ako ipak želite veće promjene, možete promijeniti izgled samih vrata. Tu imate dvije opcije: prefabati ili presvući vrata tapetom ili tkaninom. U oba slučaja, sama izvedba je prilično jednostavna, a rezultati će vas oduševiti.

 • Rasadite sobne biljke

Imate li sobne biljke? Imamo sjaje vijesti: možete ih pretvoriti u JOŠ sobnih biljaka! Ukoliko imate više biljaka u jednoj saksiji svakoj možete podariti sopstveni prostor i tako im omogućiti bolji rast i razvoj. Druga mogućnost je da od postojećih biljaka uzmete pelcere i njih posadite u nove saksije.

 • Zamijenite kvake

Ovo je jedna od onih sitnijih promjena sa velikim efektom. Za samo 10 minuta uz pomoć jednog šrafcigera vaš kompletan životni prostor će biti osvježen i drugačiji.

 • Napravite nove paravane

Vidjeli ste sjajnu tkaninu i već je vidite u svom dnevnom boravku ili spavaćoj sobi? Sjajno! Zašto je sami ne biste pretvorili u paravane? Ukoliko niste vješt krojač ili nemate potrebnu opremu, dvostrano ljepljiva traka za tkaninu će poslužiti jednako dobro kao i šivaća mašina. Umjesto šava postavite traku i vaši paravani su spremni.

 • Prikrijte stare kuhinjske uređaje

Ulubljen frižider, okrzana mašina za suđe ili dosadan stari toster? Ne morate mijenjati svoje kuhinjske uređaje samo zato što vam je dosadilo kako izgledaju. Uljepšajte ih samoljepljivim vodootpornim ili vinilnim tapetama i pomijenite izgled kompletne kuhinje.

 • Okačite umjetnine

Veoma je lako dodati vizuelni interes prostoriji tako što ćete okačiti nešto na zid. Različite fotografije najmilijih, slike, mape, tapiserije, kolaž ogledala, umjetnička djela djece ili vaši sopstveni crteži – ono što je teško jeste odabrati!

 • Napravite inventivan prostor za odlaganje sitnica

Nemate gdje okačiti šešir? Želite dodatnu malu policu ali vam je nezgodno izbušiti zid? Ljestve su inovativan način na koji možete riješiti sve te probleme bez mnogo muke. Za industrijski dizajn odaberite metalne ljestve i vaš posao je gotov završen. Ukoliko pak želite svoj izbor učiniti više jedinstvenim, možete ih ofarbati u bilo koju boju ili prividnu teksturu. Dobra alternativa su i starinske drvene ljestve koje će vašem prostoru na neobičan način dati rustični osjećaj toplote i udobnosti. Drvene ljestve možete i sami napraviti

 • Ormarić za peškire

Nemate ormarić za peškire u kupatilu ili imate, ali nije to to? Nema problema, uvijek možete napraviti nešto drugačije i originalnije. Prikačite korpe za zid i poslažite peškire unutra. Možete pronaći dublje korpe koje ćete okrenuti tako da dno bude na zidu, pa peškire unutra naslagati kao da su police. Takođe, možete naslagati cik-cak te tako dobiti više vertikalnih površina na koje možete nešto staviti. To je, recimo, idealno mjesto za manju biljku ili osvježivač vazduha.

 • Organizujte začine

Umorni ste od toga da svaki put kada kuhate morate da lovite začine po ormariću i ispreturate sve naprijed da dohvatite nešto što se nalazi iza? Pri tom nemate prostor u ladici ili vertikalno dugačkim policama da možete da ih složite u jedan red? Rješenje je prosto. Okačite ih na unutrašnju stranu ormarića! Unutra postavite metalnu kukicu za vrata, a začine poredajte u držač za šampone koji se inače koristi u tuš kabinama. Držač okačite okačite o datu kukicu i uživajte u lakoći pristupa. Sada jednostavno možete skinuti držač i izvući željeni začin čak i kad se on ne nalazi odmah u prvom redu.

 • Ofarbajte ključeve

Svi smo se već našli u situaciji da stojimo pred vratima sa buntom ključeva u ruci i probamo jedan po jedna dok ne pogodimo onaj pravi. Ako ih ofarbate različitim bojama daleko lakše ćete moći da upamtite koji otvara koja vrata te će vam biti lakše da pronađete baš onaj koji tražite u svežnju drugih. Najjednostavnije sredstvo za farbanje jeste obični lak za nokte.

Izvor: Hadley Keller / House Beautiful

Komentariši

Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpiValuta