Kakva je to tranziciona kuhinja?

Tranzicioni stil je jedan od najpopularnijih novih načina uređenja kuhinje. Američka asocijacija za kuhinje i kupatila je otkrila da je prethodne godine čak 65% kuhinja bilo uređeno upravo u ovom stilu, duplo više nego na tradicionalni, moderni ili seoski način.

Zašto su tranzicione kuhinje tako popularne? I, što je možda još važnije pitanje, da li bi ovaj stil uređenja bio pogodan i za vaš lični stil?

Jasne i opuštene

Tranzicioni dizajn je specifična kombinacija koja uvezuje najbolje od oba svijeta: teksture tradicionalnog i elegantnost modernog dizajna. Zamislite geometrijske oblike, prave i praktične linije za kuhinjske elemente i ormariće, a onda na to dodajte ukrasne lajsne i druge rezbarene elemente.

Nenametljivo je ključni pojam tranzicionih kuhinja. Recimo, tu nikada ne biste vidjeli lukove i stubove, ukrašene aplikacije ili druge teško dekorisane aspekte koji se mogu naći u luksuznim tradicionalnim kuhinjama.

Boje

S obzirom na to da su tranzicione kuhinje često otvorene ka prostoru dnevnog boravka, dizajneri se često opredjeljuju za elemente koji se mogu lako uklopiti te nisu suviše napadne. Takođe, efekat koji žele da postignu je uglavnom svijetao i prozračan prostor. Koriste jasne boje poput bijelih, sivih, bež, krem i plavih tonova.

Elementi

Tranzicione kuhinje obično imaju ormariće i elemente svijetlih do srednje jarkih boja izrađenih od drveta ili kombinacije materijala. Pored tradicionalnih polica, sve više se koriste ladice. Matirane ručkice ili ugrađeni prostor za otvaranje su takođe karakteristike ovog stila.

Aparati

Bijele kuhinje sa aparatima od nerđajućeg čelika su i dalje dominantne, a sve češća je upotreba i ostrva. Takođe, u tranzicionim kuhinjama se sve češće viđaju ugradbeni frižideri čija vrata su izvedena u istom stilu kao i ostatak elemenata te su tako na prvi pogled skriveni. Što se tiče šporeta, koriste se ili indukcione ploče u kombinaciji za zidnim i mikrovalnim rernama ili kombinovani šporeti koji imaju i plinska kola. Kontrast pružaju sveprisutne nape i vidljive mašine za pranje suđa čija vrata, za razliku od frižidera, nisu prikrivena vratima elementa.

Radne površine

Mramorne radne površine pa čak i zidne zaštite od prskanja se savršeno uklapaju u tranzicione kuhinje. Drugi popularni materijali su kvarc i kvarcit. Dizajneri tvrde da su radne ploče uglavnom ili tradicionalnog oblika ili imaju zaobljene rubove.

Zidne pločice su i dalje omiljeni način rješenja problema špricanja i očuvanja čistoće zida, ali mozaici i staklene pločice različitih veličina su takođe popularan izbor.

Česme i sudopere

Tranzicioni stil uglavnom koristi ili jednostruke ili duple sudopere od nerđajućeg metala. Kada je riječ o česmama, pored onih sjajnih izrađenih od nerđajućeg čelika, popularne su i matirane i polirane. Međutim, ne postoje preferense kada je u pitanju funkcionalnost česmi. Podjednako se koriste standardne kao i senzorne česme koje aktivira pokret ili dodir.

Pod

Najčešće korišteni materijali za pod su pločice i drvo, uglavnom visokog sjaja, ali to ne mora da bude pravilo. Upotrebom drveta u vidu laminata, parketa i brodskog poda, dizajneri nastavljaju trajnu raspravu o tome da li su ovi materijali najbolji izbor za kuhinje i kupatila. Kada je riječ o pločicama, one su najčešće keramičke, porcelanske ili kamene, a primjećen je i porast upotrebe luksuznog vinila.

Rasvjeta

Tranzicione kuhinje njeguju čitav niz mogućnosti za osvjetljenje, uključujući i suptilna svjetla i lustere kao i tradicionalne prekidače. Još jedna od karakteristika ovog stila uređenja kuhinje jesu unutrašnja svjetla u ormarićima kao i svjetla pozicionirana sa donje strane elemenata, iznad radnih površina. Sve češće se koriste i svjetla koja se aktiviraju na pokret.

Moderni, industrijski, glamurozni, tradicionalni i elementi iz ’50-tih godina se svi mogu uspješno uklopiti kako bi vašoj tranzicionoj kuhinji dali potpuno jedinstven izgled.

Izvor: Teri Vilijams / Fresh Home

Komentariši

Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpiValuta