Kako da poboljšate prirodnu svjetlost u svom domu?

Ono što svi želimo u svom domu jeste prirodna svjetlost pod kojom sve izgleda ljepše i ugodnije. Nažalost, nekad jednostavno nismo u mogućnosti da biramo koliko ćemo prirodne svjetlosti imati u stanu, ali zato postoji nekoliko trikova koji će vam pomoći da poboljšate prirodno osvjetljenje.

Pametno postavite ogledala. Ovaj jednostavan dizajnerski trik će omogućiti da se prirodna svjetlost reflektira u ogledalu, a samim time osigurat će više prirodnog svjetla u prostoru. Jednostavno postavite ogledalo nasuprot prozora

Sjajni podovi. Podovi sa sjajnom površinom odražavaju svjetlost i time ostavljaju utisak svjetlije prostorije nego što ona zaista jeste.

Blijeda paleta boja. Bojenje zidova u bijelu, bež boju, kremaste nijanse ili najsvjetlije nijanse sive boje ključ su toga da svaka prostorija izgleda svjetlije nego što zaista jeste I kad nema dovoljno prozora.

Birajte lagane zavjese. Za prostorije u domu koje ne zahtijevaju debele zavjese, poput dnevnog boravka, kuhinje ili trpezarije, dizajneri enterijera preporučuju odabir laganih svijetlih zavjesa ili modela roleta koje će osigurati dovoljnu količinu prirodnog svjetla.

Nemojte zaklanjati izvor svjetlosti. Razmislite o rasporedu vašeg namještaja: nalazi li se ispred prozora i tako ometa dolazak prirodnog svjetla u prostoriju? Ako je odgovor potvrdan, razmislite o drukčijem rasporedu na način da prirodno svjetlo ima neometan pristup vašem prostoru.

Zamijenite vrata. Postojeća vrata koja su okrenuta baštama, terasama ili balkonima zamijenite onima s prozorskim panelima ili staklenim kliznim vratima za veću količinu prirodnog svjetla.

Uredite baštu, terasu, dvorište… Ako se u neposrednoj blizini vašeg prozora nalaze biljke ili stabla koja sprječavaju veći dolazak prirodnog svjetla u prostoriju, razmislite o njihovom obrezivanju ili potpunom uklanjanju.

Namještaj i dekorativni elementi prozirnih ili reflektirajućih površina. Još jedan od načina na koje možete povećati prirodnu svjetlost u domu leži u dodavanju elemenata prozirnih ili reflektirajućih površina, poput namještaja s metalnim okvirom ili staklenih stolića za kavu.

Komentariši

Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpiValuta