Kako umanjti vlagu u kupatilu?

Istuširali ste se, a onda odjednom ponovo imate osjećaj kad da ste pod tušem. Ali ovaj tuš je hladan i neugodan. Pogledate gore i vidite kondenzaciju koja kapa sa plafona, možda čak baš i sa ventilatora.

Ne samo da je kondenzacija iritantna, već vam oštećuje i zidove, drvo i zdravlje. Ako i vi imate vlagu u kupatilu, donosimo nekoliko savjeta koji će vam omogući da vam kupatilo bude što suvlje. Ako pak nemate vidljive tragove vlage u kupatilu uspješno možete spriječiti buduće probleme sa vlagom.

Osnovno o kondenzaciji

Za početak da vidimo šta je to uopšte kondenzacija. Većina zna da je to prosto voda koja se nakupi u vlažnom vazduhu. Konkretnije, do pojave kondenzacije dolazi kada se vlažan vazduh susretne sa hladnom površinom, pa stvore kapljice vode koje znamo kao kondenzacija. Što je topliji taj vlažni vazduh to se više kondenzacije može stvoriti, što je naročito primjetno nakon vrelog tuša.

Suviše kondenzacije može značiti da će voda kapati po površinama u vašem kupatilu, što može izazvati ljuštenje farbe i kreča, kao i uništavanje tapeta. Što je još gore, previše vlage u kupatilu će izazvati stvaranje plijesni.

Kako to možemo spriječiti?

Nađite način da održavate vazduh suhim

Srećom, sprječavanje nastanka plijesni i prekomjerne kondenzacije nije toliko teško koliko se možda čini. Isprobavanjem sljedećih trikova i savjeta možete otkriti da je čak i lakše nego što ste mislili:

  • Provjerite otvore za grijanje i hlađenje da slučajno nisu djelimično ili potpuno zatvoreni. Čak i nešto tako maleno može uticati na to koliko suhog vazduha ulazi u kupatilo te vam pomoći u rješavanju problema sa kondenzacijom.
  • Ako vam je kupatilo suviše vlažno, prosto otvorite prozore ukoliko ih imate. To je odličan način za prozračiti prostor kada je vrijeme lijepo.
  • Sve što grije prostoriju je može i isušiti. Ako ste razmišljali o ugrađivanju podnog grijanja, evo vam dodatnog razloga za tu odluku.
  • Unesite pomični odvlaživač vazduha. Mogu se naći u različitim veličinama, kapacitetima i izradama, pa smo sigurni da ćete uspjeti pronaći neki koji se uklapa u vaše kupatilo.
  • Provjerite da li vam ventilator dobro radi. Ventilatori koji izvlače vlagu su naročito važni u kupatilima koja nemaju prozore. Redovno ih čistite kako bi radili što efikasnije.
  • Nabavite nemagleće ogledalo koje ima grijače na zadnjoj strani. Grijanje ogledala sprječava nastanak kondenzacije, pa će se zadržavati i manje vlage.
  • Možete nabaviti i antikondenzacionu farbu koja umanjuje šanse za nastanak plijesni i ljuštenje boje jer se voda neće zadržavati na zidovima.

Promijenite rutinu tuširanja

Još jedan prilično jednostavan način za smanjenje količine vlage u kupatilu jeste prilagođavanje rutine tuširanja:

  • tuširajte se hladnijom vodom
  • obrišite tuš, ogledalo i lavabo nakon tuširanja kako biste umanjili količinu vode koja će isparavati u vazduh
  • uklonite sve mokre peškire i odjeću iz kupatila, a paravane raširite da se što brže osuše

Naravno, nemojte zaboraviti ni da redovno provjerite da li vam se počela stvarati plijesan u kupatilu te da je redovno uklanjate.

Izvor: Michelle Honeyager / Freshhome

Komentariši

Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpiValuta