Kako da uredite kuhinju u skandinavskom stilu

Jednostavno i funkcionalno – ovako se u dve reči može opisati kuhinja uređena u skandinavskom stilu. Za ljubitelje minimalizma, ali i za sve one koje privlači blistavo bele i čiste površine, kuhinja po švedskom ili norveškom receptu je idealna.

Kako postići da prostorija u kojoj se pripremaju obroci i dele sa porodicom bude bez detalja, a opet da ima dušu? Čini se kao da Skandinavci imaju neku drevnu tajnu – hyyge. Ukoliko želite da preuredite svoju kuhinju, otkrivamo vam nekoliko korisnih saveta bez kojih skandinavski stil ne može.

Raspored u kuhinji

Bez obzira na to koliki prostor je u pitanju, princip rasporeda kuhinjskih elemenata i uređaja je uglavnom isti. Na prvom mestu je uvek funkcionalnost. Zbog toga nema mnogo premišljanja oko toga koliko će biti udaljena radna površina od šporeta ili frižider od polica i sudopere. Preporučuje se da radna ploča bude između sudopere i šporeta, zbog lakše i brže pripreme obroka. Vreme za obradu namirnica takođe se može skratiti značajno ukoliko se frižider nalazi blizu slavine.

Ekonomično iskorišćen prostor, jednostavne linije i miran dizajn. To su osnovne karakteristike ovog stila. Police u blizini frižidera za brže i lakše raspoređivanje namirnica, Bosch ugradna rerna za praktičnu upotrebu svakog kutka u prostoriji, viseći kuhinjski elementi sa mnogo pregrada za začine. Sve ovo posebno će naglasiti bela boja ili eventualno kombinacija bele i još jedne boje.

Prirodni materijali za toplinu

Ukoliko vas brine da će jednostavan prostor i beli nameštaj bez detalja biti hladan i bez porodične topline, Skandinavci su za to našli rešenje u prirodnim materijalima. Drvo, drvo i pre svega drvo. Drveni viseći i podni kuhinjski ormarići, sto i stolice, sve treba da ima jednostavnu liniju i da je bez ukrasa. Ukoliko želite da uredite kuhinju u skandinavskom stilu, morate se držati prirodnog drveta. Jeftinija varijanta je panel koji imitira drvo. Cigla je, takođe, često deo enterijera kuhinje. Podne i zidne pločice mogu biti staklene ili od keramike. Važno je da budu u beloj boji.

Belo i svetle nijanse

kuhinja
Foto: Pixabay.com

Osnovna boja nordijskog stila je bela, a prate je siva i svetle nijanse plave. Ovo je dobro posebno za kuhinje manje kvadrature. Poznato je već da postoje načini da iz malog prostora izvučete maksimum, a jedan od njih je i magična kombinacija svetla i bele boje. Dnevna svetlost je značajna, a ukoliko tome dodamo bele zidove i pločice, kao i belu boju svih ostalih kuhinjskih elemenata, sasvim je izvesno da će prostorija odavati utisak topline i mesta u kome porodica rado provodi vreme. Ovo se posebno odnosi na one kuhinje koje su ujedno i trpezarijski prostor.

Mnogi vole da eksperimentišu sa bojama, a čak i skandinavski stil to dopušta u maloj meri. Možete uneti neki detalj u crvenoj boji ili kombinovati belu sa tamnim bojama. Tamnoplava ili tamnosiva su idealne, a oni slobodniji mogu se poigrati i sa dekorativnim elementima i lajsnama – samo, bez preterivanja.

Ugradni nameštaj i uređaji

Tamo gde prostor to dopušta ili zahteva, uvek izaberite ugradne uređaje za svoju kuhinju. Jednostavnost i funkcionalnost postižu se i na ovaj način, kada su kuhinjski elementi i aparati u jednoj liniji. To se pre svega odnosi na ugradne rerne i mašine za pranje sudova, mada se mogu ugraditi i mikrotalasne pećnice.

kuhinja-skandinavski-stil
Foto: Pixabay.com

Zašto volimo skandinavski stil ili Hygge?

Ukoliko pođemo od toga da je u moderno vreme porodica retko na okupu, a kad se okupi da je to uvek oko trpeze, ne iznenađuje to što sa toliko posvećenosti uređujemo kuhinju i trpezariju. Skandinavci su postali profesionalci u stvaranju idealnih uslova za sreću, te prema tom principu uređuju svoje domove i svakodnevni život. Komfor koji ne opterećuje, detalji oko kojih se ne moramo truditi, jednostavne linije koje opominju na jednostavan život, sve to je hygge. Udobno i toplo, prirodno, opuštajuće, i to je hygge. Potpuno je jasno zašto je u kuhinji skandinavskog stila lakše reći „prijatno“!

Komentariši

Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpiValuta