Kako pravim izborom namještaja i dekoracije stvoriti dom bez alergena

Život sa alergenima je pun svojih izazova, ali svoj prostor možete opremiti tako da si olakšate neke od izazova. Neki od najčešćih alergena sa kojima se susrećemo u kući su perut kućnih ljubimaca, grinje i polen. Iako je nemoguće riješiti ih se u potpunosti, jeste moguće minimalizovati ih kako bi se patnje onih koji su alergični umanjile što više.

Najvažniji korak za maksimalno uklanjanje alergena iz doma je svakako održavanje doma čistim i suhim. Američka fondacija za astmu i alergije preporučuje agresivno čišćenje kao uobičajenu rutinu.

Pročišćivači i odvlaživači vazduha su jednako važni kao i kontrola temperature. Još jedan korak koji možete poduzeti jeste da ne dopuštate ljubimcima da vam spavaju na krevetu. Takođe, što prije uklanjajte bilo kakvu plijesan koja se eventualno pojavi. Ali i pored svega ovoga, dodatna predostrožnost koju možete poduzeti jeste da odaberete namještaj i dekor koji će vam pomoći da umanjite prisustvo alergena u svom prostoru.

Nemojte nagomilavati stvari

Izbjegavajte prepunjavanje namještaja i nemojte sve zgurati u jedan dio prostorije. Ostavite dovoljno prostora između komada namještaja da se možete nesmetano kretati oko njega, što će vam značajno olakšati čišćenje. Veoma je važno redovno uklanjati svu prljavštinu i prašinu, a učestalo čišćenje igra ključnu ulogu u smanjenju alergena.

Neka dječija soba ima dovoljno prostora za odlaganje stvari kako igračke ne bi skupljale prašinu. Takođe knjige i druge kolekcije nemojte držati u spavaćoj sobi jer one skupljaju dosta prašine. Nemojte ništa držati ni na noćnom ormariću da bi vazduh oko kreveta bio čist.

Zaštitite krevet

Kreveti iziskuju posebnu pažnju jer su jastuci i madraci savršen rasadnik grinja. Pored onih očiglednih savjeta kao što su da posteljinu perete barem jednom sedmično, takođe pomaže i nabavka anti-alergenih čaršafa i jastučnica.

Što je još bolje, možete pronaći i madrace i jastuke napravljene od u potpunosti hipoalergenih materijala. Naravno, provjerite sastav svog postojećeg madraca da slučajno niste alergični na neki od sastojaka. Mnogi madraci sadrže lateks koji je izvor alergije za mnoge ljude. Međutim, ako niste alergični na lateks, to bi mogao biti odličan izbor jer ga grinje ne vole.

Mudro birajte tapacirani namještaj

Koža i vinil su vjerovatno najbolji izbor materijala za tapacirung za ljude koji pate od alergija. Lako ih je čistiti, a koža je danas dostupna u mnoštvu boja i izgleda. Iako se čini da  kupovina kvalitetne kožne sofe možda nije za svačiji džep, ovakve investicije se dugoročno isplate.

Pri izboru sofa i stolica vodite računa o tome da odaberete modele kojima je osnova odignuta na nogice i ne leži na podu. Ovakvi modeli su lakši za čišćenje te se prašina, plijesan i grinje neće skupljati ispod.

Ako ipak insistirate na platnenom tapacirungu, odaberite što gušće tkanje kako se čestice ne bi mogle zavlačiti unutra. Važno je i da ga redovno temeljno usisavate. Takođe vodite računa i tome da organske tkanine nisu nužno hipoalergene. Neki materijali poput organske vune i dalje mogu izazivati alergijske reakcije.

Goli podovi su najbolji

Podove je najbolje držati golima kako bi čišćenje bilo što lakše i što temeljnije. S druge strane, tepisi i staze odlično skupljaju prašinu. Ono što biste definitivno trebali izbjegavati jesu gusti debeli tepisi, jer je nemoguće u potpunosti ukloniti čestice prašine jednom kada se zavuku unutra. Ako iz bilo kog razloga ne možete u potpunosti izbaciti velike tepihe, učestajte upotrebu usisivača sa HEPA filterima.

Manji tepisi i staze su daleko bolje rješenje od velikih tepiha, naročito oni tanji koji se lako mogu prati.

Izbjegavajte teške zavjese i paravane

Roletne su vjerovatno najbolje rješenje po pitanju prozora kada želite izbaciti što više alergena iz nekog prostora. Takođe, metalni venecijaneri su mnogo bolji od bilo kakve drvene opcije, jer drvo može sadržavati grinje.

Ukoliko ipak morate imati zavjese, pronađite neke lagane pamučne, jer je njih relativno lako prati i tako se riješiti prašine. U potpunosti izbjegavajte teške paravane ili one koji se vuku po podu.

Komentariši

Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpiValuta