Kako najbolje iskoristiti prostor u maloj spavaćoj sobi (12 ideja)

Iako se može činiti da malene prostorije prosto ne ostavljaju mnogo mjesta za bilo šta, u njih stane ipak mnogo stila i ličnosti. Mala spavaća soba ne znači da vam je jedina opcija da samo nekako ugurate krevet i, ako imate sreće, noćni ormarić. Uvijek postoje načini koji omogućavaju da iskoristite prostor što je to više moguće i unesete svježinu i nov život u svoju sobu.

Da li ste spremni da se uhvatite u koštac sa uređivanjem svoje male spavaće sobe i da u potpunosti uživate u njoj?

1.      Držite se jednostavne postavke namještaja

Nema tu neke posebne magije kada je u pitanju raspored namještaja u maloj prostoriji. Američki dizajner Maks Hamfri kaže: „Obično postoji vrlo očigledni glavni zid na koji će se postaviti krevet. Ne volim da pametujem što se tiče rasporeda namještaja, kao što je odmicanje kreveta od zida na sred prostorije ili postavljanje pod čudnim uglom u ćošku.“ Takođe preporučuje da krevet postavimo na centar glavnog zida umjesto da ga naguramo skroz do drugog zida. „Ostavljanje prostora za hodanje oko obje strane kreveta nije značajno samo zbog kretanja već i zbog praktičnosti namještanja kreveta.“

2.       Nemojte se plašiti tame

Iako je prostor manji, Maks tvrdi da nipošto nismo ograničeni samo na bijele ili svijetle palete kada je riječ o zidovima. Dogma da se malena prostorija nikada ne treba krečiti u tamno se treba uzeti sa dosta rezerve. Bolje je prigrliti veličinu i raspoloženje neke prostorije i igrati se s tim – ugalj siva, mornarsko plava ili maslinasto zelena spavaća soba može biti vrlo šik i seksi.

3.       Ali pobrinite se da ima i dovoljno svjetla

Bez obzira na to da li ste se odlučili za neku upečatljivu boju ili se držite onih svijetlih nijansi, dovoljno svjetla je ključni faktor koji će učiniti da se prostorija ne čini tamnom i klaustrofobičnom. Dekorativna svjetla poput lampe ili lustera umjesto plafonjerki, lampe na noćnim ormarićima, podne lampe ili čak svjetla za čitanje će doprinijeti atmosferi i stvoriti onaj osjećaj udobnosti. Tu vam takođe mogu biti od koristi i ogledala koja će reflektovati svjetlo i vizuelno povećati prostoriju.

4.    Odaberite detalje koji dodaju boju

Iako se čini da su minimalizam i umirujće boje sada glavni trend, nije loše dodati neke detalje koji će unijeti malo boje i života u spavaću sobu. Kombinacije crne i bijele uvijek fantastično funkcionišu, a mogu biti i odlična osnova – recimo na tepihu – na koju će se onda dodati poneki šareni ili jarki detalj.

5.       Izbacite male noćne ormariće

Manji prostor zaista ne mora da znači i manji namještaj. Mali noćni ormarići naročito ne idu uz velike krevete i visoke madrace, a nerijetko izgledaju i prilično blesavo. Namještaj normalne veličine zapravo može učiniti da malena prostorija izgleda veće, a svakako će biti korisniji i funkcionalniji.

Miotto

6.       Napravite iluziju prostora

Kačenje zavjesa i paravana što bliže plafonu je jedan do trikova za vizuelno povećanje prostora koji zaista funkcionišu. Još jedan trik leži u tome da odaberete materijal sličan boji zida. To je sada vrlo moderno i može biti naročito lijepo u manjem prostoru jer oko nije zbunjeno kontrastom boja.

7.       Raščistite nered

Ni sva kvadratura ovog svijeta vam neće pomoći ako prostor previše natrpate stvarima. Ubjedljivo najjeftiniji trik je da držite sobu urednom. Naravno, možete dodati one detalje koji biste ubacili i da je riječ o nekoj većoj prostoriji, ali važno je ukloniti sve ono nepotrebno.

8.       Moguće je odlučiti se i za veliko

Dizajner Maks predlaže igranje omjerima veličina. On voli postaviti najveći tepih koji može da stane u neku manju prostoriju. Još jedna stvar je krevet sa baldahinom koji predstavlja kontrast malenoj prostoriji. To je potpuno je neočekivan potez i interesantno poigravanje omjerima (velik krevet, mala prostorija) koje će ići na živce svim dizajnerskim puritancima.

9.       Unesite život u svoju prostoriju

Nemojte zaboraviti unijeti i nešto života u prostor. Ne postoji nikakav razlog zašto ne biste ubacili sobnu biljku u svoju spavaću sobu. Više biljke poput sobnog drveća privlače pogled na gore, a biljke uveliko pomažu da zagušljiva soba dobije svježinu.

10.   Dajte krevetu dodatna zaduženja

U periodu od ponoći do sedam sati ujutru ili kada već da spavate, svrha vašeg kreveta je očigledna. Ali tokom ostatka vremena možete poredati jastuke tako da krevet pretvorite u sofu za ljenčarenje, čitanje ili rad na laptopu. Ako slučajno imate još mjesta, neki manji klub stolić će ovakvu postavku učiniti još ubjedljivijom i praktičnijom.

11.   Odaberite zidna svjetla umjesto podnih ili stonih lampi

Jednostavno recite ne stonim i podnim lampama. Znamo, ovo lagano počinje da liči na principe Mari Kondo, ali stojeća svjetla vam samo oduzimaju ono malo prostora kog imate. Zato ranije odaberite svjetiljku koja vam štedi prostor i visi sa zida, po mogućnosti sa pomičnom glavom koju možete usmjeriti direktno ka dolje (za čitanje) ili u ostatak prostorije (za zabave, i slično). Ako volite viseća svjetla i lustere i to je dobra opcija.

12.   Odaberite ukrase koji imaju više funkcija

Zbog skučenosti prostora, dobra ideja je izabrati namještaj koji ima više funkcija. Ako nemate dovoljno mjesta za ormare, razmislite da nabavite veće noćne ormariće u koje možete staviti odjeću. Nije loše ni imati makar malu stolicu (recimo, pozajmite jednu iz trpezarije) ili neku klupicu na koju možete prebaciti odjeću, jastuke i sve one sitnice koje zbacite prije odlaska u krevet.

Nadamo se da ste sada manje razočarani ili zabrinuti zbog (nedostatka) veličine svoje spavaće sobe i da vidite da i dalje imate mnogo opcija za uređenje. Postoje i oni koji čak više vole manje spavaće sobe jer ih smatraju udobnijima, intimnijima i ugodnijima, a dodatna prednost je to što ne trošite novac na namještaj koji nikad nećete koristiti, poput (još jedne) garniture za sjedenje.

Komentariši

Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpiValuta