18 ideja za dekorisanje zida koje će vam osvježiti prostor

U potrazi ste za novim idejama za dekorisanje zida koje će vam osvježiti ili izmijeniti prostor? Prazni zidovi su platno puno beskrajnih mogućnosti – a nekoliko dodataka mogu od kuće napraviti dom. Ako ste spremni da gole zidove pretvorite u stilizovane centre pažnje, na pravom ste mjestu. Bez obzira na stil koji volite i njegujete, zidovi mogu biti odraz vaše ličnosti i ukusa. Bilo da skupljate umjetnine, da ste ljubitelj prirode ili knjiga, zidovi vam mogu omogućiti da budete okruženi stvarima koje volite.

Postavite ogromnu umjetninu

Veoma velika slika ili fotografija će privlačiti pažnju i postaviti ton za čitav maleni prostor. Minimalistički prostor možete nadograditi crno-bijelim radom ili dodati više boje i života nekim apstraktnim komadom.

Napravite galeriju

Ništa ne pokazuje vašu ličnost i boje kao što to radi zidna galerija. Prikažite svoju kolekciju umjetnosti ili fotografija, odaberite jednostavne kohezivne ramove ili unesite raznolikost jarko ukrašenim eklektizmom. Mogućnosti su beskrajne! Dodatni savjet: proširite svoju galeriju skroz do plafona da stvorite iluziju većeg prostora.

Naglasite jedan od zidova

Pored toga što ćete staviti nešto na njih, razmislite o tome da ukrasite i same zidove. Pokušajte jarkim i hrabrim bojama stvoriti naglašeni zid ili mu dodajte šaru i teksture koristeći tapete, iscrtavanje po šablonima ili neke druge tehnike dekorativnog farbanja. Kad ste već tu, razmislite o tome da uradite nešto novo i sa svojim plafonom! Ovakva dekorativna naglašavanja mogu imati još veći uticaj na maleni prostor.

Prikažite tkaninu

Tapiserija, goblen ili fotografije štampane na platnu će dodati boju i uzorak, kao i osjećaj mekoće nekom prostoru. Razmislite i o tome da uokvirite stare lijepe marame, šalove ili neki drugi tekstil. Dodatni bonus je što ih je, jednom kada dođe vrijeme za to, lakše pomjeriti ili promijeniti nego uokvirene slike.

Okačite ogledala

Ogledala reflektuju svjetla, te se tako manji prostori čine većim i svjetlijim. Probajte okačiti veliko ogledalo ili napraviti galeriju od nekoliko manjih kao u kakvom salonu.

Oslikajte mural

Dopustite da vas sopstveni zidovi prenesu na neko drugo mjesto tako što ćete im dodati mural. Bilo da je riječ o oslikavanju ili odabiru tapete, ovakav motiv nikako neće proći neopaženo.

KARE design

Postavite police

Ako vam je ponestalo prostora za knjige ili kakve druge stanovnike polica, prenesite svoju kolekciju na zid. Postavite lebdeće police i napunite ih knjigama, manjim skulpturama i ostalim drangulijama.

Okačite tanjire

Zašto biste skrivali svoj elegantni porculan u nekoj vitrini ako ga možete izložiti da mu se svi dive? Pomoću žičanih držača svoje omiljene tanjire i ovale za posluživanje možete okačiti na zid kao ukras.

Dodajte zidne svijećnjake

Zidni svijećnjaci daju dodatno svjetlo bez da zauzimaju prostor na podu ili stoliću. Odaberite neki dizajn koji grabi pažnju a istovremeno služi kao zidna skulptura i u svoj prostor unesite dodatni stil.

Unesite biljke

Ne moraju biljke samo biti pokačene na simsu prozora. Okačite saksije o plafon ili nađite one koje se postavljaju na zid i unesite prirodu u svoj prostor, a život na zidove.

Okačite prevelik kalendar

Ogromni kalendar je naročito učinkovit u kancelariji ili na zidu kuhinje. Vodite računa o svojim obavezama i događajima a istovremeno dodajte element koji će se isticati toliko da će vam oživiti prostoriju. Isprobajte jarke kalendare neobičnih fontova kako biste stvorili onaj moderni izgled i dodali blještavilo boja.

Objesite veliku tablu za pisanje

Velika tabla za pisanje, bilo da je riječ o kredi ili markerima, savršen je dodatak za bilo koju kancelariju, igraonicu ili čak i kuhinju. Tabla za kredu daje rustični element bilo kom prostoru, a tabla za markere je savremena alternativa koja vam omogućava širi izbor boja i ukrasa, a lakše su i za čišćenje. Oni kojima se ova ideja naročito sviđa mogu to dići na idući nivo i čitav zid prefarbati bojom koja omogućava pisanje kredom po njoj.

Napravite galeriju korpi

Prilično smo sigurni da vam ovo do sad nije baš palo na pamet: svom zidu dodajte korpe! Bilo da želite šarenilo ili neutralne nijanse, svaki zid se može oživiti i učiniti neobičnim dodatkom korpi različitih veličina, tekstura i oblika.

 Okačite personalizovanu mapu

Svojim sobnim ukrasima dodajte veliku mapu svijeta. Možete naručiti personalizovanu mapu grada, države, zemlje ili svijeta u bilo kojoj paleti boja. Možete je učiniti i ultra personalnom tako što ćete na njoj označiti mjesta koja ste posjetili ili to planirate. Zašto se zadržati samo na stvarnom svijetu? Ukoliko ste ljubitelji nekih fiktivnih mjesta i to je dobra ideja za dekorativne mape.

Postavite TV na zid

Još jedan način da razbijete monotoniju svog zida jeste da postavite TV na njega. To može biti odličan način da oslobodite prostor na ormariću ili komodi naglasite zid i modernizujete čitav izgled dnevne ili spavaće sobe.

Obložite zid lamperijom

Lamperija će vašem prostoru dati štih morske ili planinske svježine, u zavisnosti od izbora dizajna i boje, a funkcioniše za sve prostorije. Bilo da vaša trpezarija, spavaća, dnevna ili hodnik trebaju osvježenje, razmislite i o ovoj opciji.

Okačite bicikle na zid

Stvorite moderan i uglađen sistem za kačenje bicikla na zid i oslobodite prostor na podu dok istovremeno transformišete neki prazan zid detaljem koji privlači pogled. Ovo je jedna od najzabavnijih i najfunkcionalnijih ideja za ukrašavanje zidova koje postoje.

Koristite zid umjesto ormara

Nemate dovoljno ormara? Zašto ne biste iskombinovali ono što posjedujete u neki upečatljiv a praktičan prikaz i od šešira ili tašni stvorili ukras za svoj zid? Samo postavite kukice i napravite svoju galeriju.

Komentariši

Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpiValuta