18 najvećih grešaka u čišćenju koje pravite

Samo zato što vam je ostava prepuna najjačih sredstava za čišćenje koji se uopšte mogu naći nikako ne znači da vam je dom zapravo i čist. Ako ova sredstva ne koristite na ispravan način – ili ih generalno izbjegavate – nemate od njih nikakve koristi. Najbolji način na koji možete osigurati da vam kuća izgleda kao nova ili bar da bude blistavo čista jeste da svoje omiljene deterdžente, sprejeve i sredstva za čišćenje koristite na najefikasniji mogući način. Jer ako se već potrudite i uložite svoje vrijeme i energiju, novac da ni ne spominjemo, onda bi valjalo da i dobijete željene rezultate, zar ne? A najbolje od svega je što ako zaista naučite kako da ispravno održavate svoj prostor neće vam za to trebati ni toliko vremena jer ćete postati efikasniji i nećete morati ponavljati korake.

Previše natrpavate mašinu za suđe

Nabijanje suđa jedno na drugo ili previše escajga u korpi onemogućavaju adekvatan protok vode i deterdženta do svih dijelova suđa koje želite oprati, što znači da se ne uklone sve nečistoće. Što je još gore, ako ste suđe saprali prije nego što ste ga stavili u mašinu možda nećete ni primjetiti da se nije dobro opralo pa ćete ga nastaviti normalno upotrebljavati.

Koristite deterdžent za suđe na daskama za rezanje

Kada je riječ o čišćenju drvenih podloga za rezanje, sapun i topla voda često nisu dovoljni. Nakon sječenja sirovog mesa, dasku biste trebali potopiti u neku vrstu izbjeljivača kako biste priječili da ostaci prethodne hrane, i eventualne bakterije koje su se u međuvremenu tu razvile, pređu i na sljedeći obrok.

Zanemarujete dijelove koje najviše dirate

Česme, ručke na ormarićima i vratima su dijelovi doma koje ubjedljivo najčešće dirate, zbog čega su često i najprljaviji. Redovno ih dezinfikujte kako biste uklonili bakterije i tako spriječili potencijalne zaraze.

Špricate namještaj sredstvom za poliranje

Kada sredstvo nanesete direktno na namještaj stvaraju se naslage koje je teško ukloniti, a koje onda privlače još više prašine, što samo produbljuje ovaj začarani krug. Kako biste to spriječili, sredstvo nanesite na krpu za čišćenje, a onda tom vlažnom krpom očistite prašnjave površine.

Istu krpu koristite za različite površine

Imate površine različitih tekstura? Možda previše koristite istu krpu za brisanje i tako samo ravnomjerno širite bakterije. Iako neka krpa možda i ne izgleda staro ili istrošeno, trebate je oprati nakon svake upotrebe, naročito ako je koristite na prljavijim površinama.

Koristite praška i slične pufnaste oprašivače

Svaka čast što se potrudite da obrišete prašinu, ali negativno je što koristite sredstvo koje samo prebacuje prašinu sa jedne površine na drugu, a zapravo je ne čisti. Umjesto toga koristite mikrofibernu krpu koja će zarobiti i zadržati čestice prašine u sebi, a koju potom vrlo jednostavno možete oprati i tako zaista i ukloniti nečistoće.Ne brišete prašinu sa prozora prije pranja

Ne brišete prašinu sa prozora prije pranja

Ako zaboravite obrisati ram ili sims prozora bilo koje sredstvo za čišćenje stakla koje kapne na tu prašinu će samo napraviti blatnjav nered prljave tekućine koja se razlijeva okolo. Prije nego što počnete prati prozore uklonite svu prašinu, a za to vam odlično može poslužiti usisivač ili mikrofiberna krpa.

Spremate mokru četku za wc

Zdravo, savršeni rasadniče bakterija! Umjesto da svježe upotrebljenu i i dalje mokru četku odmah spremite u držač i time pospješite cvjetanje flore i faune, ostavite je preko daske da se okapa u šolju i tako osuši.

Zaboravljate kantu za smeće

Ako primjetite neugodan miris iz kuhinje to može biti dobar pokazatelj da odavno niste oprali kantu za smeće. Jednom sedmično je prebrišite nekim sredstvom sa izbjeljivačem kako biste neugodne mirise držali pod kontrolom.

Požurujete sredstva za čišćenje pločica

Kada našpricate sredstvo za čišćenje kade i pločica dajte im neko vrijeme da odrade svoje prije nego što ih obrišete. Dužim nanošenjem na određeno područje omogućava bolje omekšavanje i rastapanje sapuna i kamenca pa vam je onda potrebno i manje ribanja.

Ignorišete mrve u tastaturi

Prije nego što napadnete tastaturu maramicom sa dezinfektantom, okrenite tastaturu i dobro istresite sve mrvice i nečistoće ili će vam samo ostati još veći nered.

Koristite previše omekšivača za veš

Naravno da želite da spavate na najmekšim mogućim plahtama, ali ako stavite više nego što to proizvođač preporučuje možete dobiti suprotan efekt. Previše omekšivača tkaninu čini grubom, tvrdom ili čak masnom ,a umije i skupiti peškire.

Koristite prljave spužvice

Ovi superheroji čišćenja vam i neće biti od neke koristi ako ih ne dezinfikujete svakih nekoliko dana (i zamijenite svaki mjesec). Potopite ih u vodu, stavite u posudu pogodnu za mikrovalnu i zagrijte na najjačem nekoliko minuta.

Koristite previše deterdženta za veš

Slično kao i sa omekšivačem, i za deterdžent je važno pratiti uputstva proizvođača. Prljaviji veš nikako ne znači da trebate biti široke ruke i kada sipate deterdžent. Ako ga stavite previše rizikujete da se sam deterdžent ali ni mrlje ne isperu dobro, što vam čak može i iziritirati kožu.

Četkice za zube držite u mraku

Da, kupatilski ormarići se čine kao bezbjedno okruženje bez bakterija, ali nedostatak svjetlosti zapravo podstiče rast i razvoj bakterija. Zbog toga je bolje držati četkice na svjetlosti, pod uslovom da spustite dasku kada puštate vodu u šolji.

Perete prozore kada je sunčano.

Iako topao sunčan dan može biti najugodnije vrijeme za obavljanje ovog zadatka, toplota će osušiti sredstvo za čišćenje prije nego što završite sa čišćenjem, od čega će vam ostati tragovi i muzge na staklu.

Ignorišete daljinske upravljače koji su leglo bakterija

Daljinski su jedne od onih stvari koje obično prođu kroz mnogo ruku i sadrže mnogo bakterija, a ne to se ne obraća dovoljno pažnje. Zbog toga ih je bitno dezinfikovati najmanje jednom sedmično.

Zaboravljate očistiti mašinu za suđe

Tužna istina je da se ponekad hrana zaglavi u filteru mašine za suđe i usmrdi se. Trebalo bi da bar jednom mjesečno sklonite filter, temeljno ga isperete i onda uključite turu sa sredstvom za čišćenje mašine kako biste i nju dobro očistili.

Komentariši

Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpiValuta