Najčešće loše navike čišćenja spavaće sobe

Vaša spavaća soba je vaše svetilište. To je prostor u kome se odmarate i punite svoje baterije. Tu sanjate, planirate i opuštate se. Spavaća soba je prostor za obnavljanje. IIi bi bar trebalo da bude. Ali nakon što očistite sve druge dijelove svog doma koji vaši gosti zapravo vide, održavanje spavaće sobe urednom se može činiti manje važnim. Međutim, to je problematično jer neuredna i nečista spavaća soba može uticati kako na kvalitet vašeg sna i raspoloženja tako i na vaše zdravlje.

Ako želite da vaš odmor bude što kvalitetniji, da se osjećate odmornije i imate više energije na početku svakog dana, izuzetno je važno da spavaću sobu održavate čistom. Tu vam mi priskačemo u pomoć.

Predstavljamo pet navika u vezi sa čišćenjem spavaće sobe za koje smo sigurni da će učiniti razliku u vašem domu.

Prostor ispod kreveta

Da odmah krenemo od onog glavnog. Znamo da je čišćenje prostora ispod kreveta naporno, ali svakako je daleko zdravije nego spavanje na gomili prašine, naročito ako pratite od alergija. Počnite od toga što ćete izvući sve ispod kreveta. Bilo da je riječ o stvarima koje tamo redovno držite ili nečemu što je možda zapalo slučajno, daleko je lakše zavući metlu, četku ili usisivač u tako skučen prostor ako ne morate pri tome i da vodite računa da ne povučete nešto što ne treba.

Ukoliko želite da umanjite količinu prašine koja se uopšte može zavući pod vaš krevet, nabavite prekrivače koji sežu do poda ili se odlučite za krevet čiji ram ne ostavlja otvoren prostor do poda.

Namještanje kreveta

Ispostavlja se da je svakodnevno namještanje kreveta zapravo prilično važno. Ne samo da automatski učini da vaša spavaća soba izgleda urednije i čišće već može značajno podstaknuti vašu produktivnost i mentalno zdravlje.

Međutim, nemojte zagladiti posteljinu čim ustanete iz kreveta. Dajte svom madracu nekoliko minuta da diše i pružite priliku eventualnim kapljicama znoja da se osuše prije nego što iz zarobite ispod jorgana.

S obzirom na to da spremanje kreveta iziskuje tek oko 2 minuta vremena, zašto ne biste probali i vidjeli kakav efekat ostavlja na vaš prostor i vas lično?

Koristite famoznu stolicu

Ah, stolica. Ako je suditi po filmovima, svi imaju tu neku stolicu ili fotelju u spavaćoj sobi koja služi kao priručna zamjena za ormar. Ali nemojte upasti u tu zamku! Stolica ne treba da bude ormar, a nošena odjeća treba da ima svoje regularno mjesto.

Ukoliko i vi imate ovu štetnu naviku, riješite je se postepeno. Prvo sredite ormar. Daleko je lakše pronaći mjesto u ormaru za stvari sa stolice ako ih ne morate lopatom ugurati unutra, a više prostora olakšava organizaciju.

Potom iskoristite i tu stolicu. Dodajte joj jastučić ili je pretvorite u kutak za čitanje, pa čak je iskoristite i kao novi dom za sobnu biljku dok radite na tome da je prestanete tretirati kao dodatni ormar. Jednom kada steknete naviku da odjeću spremite ili bacite na pranje iznenadićete se koliko će vam biti lako održavati sobu urednom.

Čistite dok perete posteljinu

Ukoliko smo vas uspjeli motivisati da pospremite svoju spavaću sobu, svaka čast!

 Ali nemojte početi tako što ćete skinuti posteljinu sa kreveta. Ako ćete brisati prašinu bolje je da su vam posteljina i madrac zaštićeni od svih čestica koje će se neminovno proširiti po vazduhu. Iako vam se možda to ne čini tako, prašinu koja se tako nakuplja ćete samo zarobiti u krevetu ispod plahti i navlaka za jorgane i jastuke.

Zapostavljate madrac i jastuke

Kad smo već na temi higijene spavaće sobe, važno je ne zanemariti i one dijelove kreveta koje je možda teže oprati. Iako su vaši jastuci i madrac zaštićeni navlakama, i dalje ih je važno redovno čistiti i brinuti o njima.

Većina jastuka zapravo podržava pranje u mašini, a ako u sušilicu dodate teniske loptice dobićete dodatnu rastresitost i volumen jastuka. Takođe, veće deke i jorgane uvijek možete odnijeti na hemijsko čišćenje.

Madrac možete usisati i očistiti sa njega sve eventualne fleke sredstvom za uklanjanje mrlja. Ukoliko se želite riješiti određenih mirisa, to možete uraditi tako što ćete madrac posuti sodom bikarbonom, ostaviti ga 24 h da djeluje te usisati ponovo.

Potom navucite čistu posteljinu i uživajte u okrepljujućem snu!

Izvor: Kacie Goff / Fresh Home

Komentariši

Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpiValuta