Kako odabrati podnu lampu?

Podne lampe su oni detalji u domu koji uvijek privlače pažnju, pored glavne funkcije osvjetljavanja doma. Za razliku od stonih podne lampe su uvijek korisnije jer ih možete iskoristiti na više različitih načina, možete ih pomijerati i prilagođavati prostoru. 

Pronaći savršenu podnu lampu nije uvijek jednostavan posao, ali uz naše savjete će vam sigurno biti puno lakše. 

Vrste podnih lampi

Što se tiče podnih lampi generalna postavka je veoma jednostavna: imamo postolje, imamo tijelo i imamo abažur, tačnije mjesto gdje stoji sijalica. Iako imaju istu namjenu, podne lampe dolaze u veoma različitim stilovima.

Ambijentalne lampe

KARE design
KARE design

Ovo su najčešće vrste lampi i njihova namjena je da budu glavni izvor osvjetljenja u prostoru.  One se sastoje od tradicionalnih abažura koji svjetlost propuštaju polu-direktno što ih čini savršenim da je stavite u ćošak dnevne sobe ili pored fotelje za čitanje.  One uglavnom daju dovoljno svjetlosti za čitanje, ali kod njih glavni fokus nije na tome.

Lampe za čitanje

KARE design
KARE design

Podne lampe koje su namijenjene čitanju daju nešto drugačije osvjetljenje od ostalih lampi. Običnno se postavljaju blizu radnog stola ili mjesta gdje najviše vremena provodite čitajući. One bi trebalo da osvjetljavaju prostor odozdo. Isto tako veoma je važno da su lampe za čitanje fleksibilne i da ih možete prilagođavati.

Uspravne lampe

KARE design
KARE design

Ovdje mislimo na lampe koje su visoke baš kao i klasične podne lampe, ali svijetle cijelom svojom dužinom.  One se uglavnom koriste kao dodatak centralnom svjetlu, da bi prostoru dali slojevitost.  Preporučuje se da ih stavite u ćoškove kojima treba malo osvježenje.

Lampe sa lukom

KARE design
KARE design

U posljednjih par godina ove lampe su veoma popularne, moderne i možete ih naći u raznim oblicima. Sjajne su jer ih možete koristiti na razne načine kao kobinaciju ambijentalnog svjetla i svjetla za čitanje. Veoma su prilagodljive svakom prostoru. Možete ih koristiti čak i kao svjetlo iznad trpezarijskog stola ili iznad klub stolića u dnevnom boravku. 

Komentariši

Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpiValuta