Dizajnerski trikovi zbog kojih će vaš dnevni boravak izgledati prostranije

Dnevni boravak je obično prva prostorija koju vaši gosti vide kad uđu u vaš dom i zato se najviše pažnje posvećuje upravo uređenju dnevnog boravka.  Dnevni boravak je prostor za odmaranje, ali i za druženje zato bi trebalo da bude kako funkcionalan tako i topao, udoban.

Još jedna stvar koju svi očekujemo od dnevnog boravka jeste da bude prostran, da ne bude previše skučen. S obzirom na to da ne možete tek tako uticati na kvadraturu postoji nekoliko trikova koje možete primjeniti da izvučete maksimum  i da vaš dnevni boravak izgleda prostranije. 

Fokus na pod

KARE design

 Podovi zauzimaju značajan dio kvadrature i zato bi trebalo da ga iskoristite da vizuelno uvećate prostor.  Nemojte padati u zamku pa nabaviti tepihe koji su bojom u kontrastu sa podovima jer ćete na taj način vizuelno smanjiti prostoriju. Isto tako preporučljivo je da kupujete namještaj sa nogarima, koji je odignut od poda, jer to vizuelno povećava prostor.

Iskoristite zidove

Miotto

Mjesto na kome se spajaju podovi i zidovi na neki način definiše veličinu prostorije na fizički i vizuelni način.  Možete „pomjeriti“ zid bez građevinskih radova koristeći samo dekoraciju.  Na primjer, stavite zastore koji idu od poda do plafona, stavite visoke police za knjige ili postavite zanimljivu tapetu.  Na taj način ćete vizuelno uvećati prostor.

Namjestite da bude prometno

Miotto

Jedna od glavnih odlika prostranosti je sigurno nesmetan prolaz kroz prostor. To znači da bi namještaj u dnevnom boravku trebalo da složite tako da imate lagan pristup svim dijelovima prostorije.  Veoma je važno da se prozori i balkonska vrata mogu nesmetano otvarati te da možete lako doći do prekidača za svjetlo.

Odredite centralnu tačku prostorije

KARE design

Veoma je važno da pri uređenju odredite centralnu tačku vašeg dnevnog boravka koja će odvlačiti pažnju od same veličine prostorije. To može biti ili sofa ili polica, nije važno, važno je samo da bude upečatljivo i da na neki način odudara od ostalog namještaja što stilski, što oblikom i bojom.

Koristite ogledala

KARE design

Ogledala na neki način pomoću refleksije „pomijeraju“ zidove zbog čega prostorija može izgledati veće nego što zaista jeste.  Postavite ogledalo ispred najatraktivnijeg komada namještaja kao što je neki cvjetni dezen, bogata draperija ili prozor.  Izbjegavajte koristiti zidove koji su prekriveni ogledalima jer može izgledati previše retro.  Osim ako baš to nije efekat koji želite dobiti. 

Komentariši

Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpiValuta