Kako da uredite spavaću sobu u minimalističkom stilu

Ako ste pobornik one dobro poznate izreke „više je manje“ kad je u pitanju uređenje doma onda je minimalizam vaš omiljeni stil uređenja.  Ako planirate uređenje spavaće sobe, baš u ovom duhu, onda bi trebalo da pratite neke osnovne smjernice koje će vam u tome pomoći. 

Krevet sa platformom

Kada planirate kupovinu namještaja za minimalistički uređenu spavaću sobu dovoljna vam je samo jedna stvar koja će definisati vaš stil, a to je krevet sa platformom.  Dakle, najvažnije je da nabavite jednostavan krevet sa platformom, jednostavnim uzglavljem koji je sam po sebi minimalistički dizajniran. 

Otvoreni prostor

Da biste dobili minimalistički uređenu soba mora postojati taj osjećaj ostvorenog prostora, u suprotnom jednostavno to neće biti to.  Ako je u pitanju soba manje kvadrature, ovaj osjećaj ćete postići „golim“ zidovima, tačnije bijelo obojenim zidovima na kojima nema slika i fotografija. 

Ograničena paleta boja

Ovo nije stil koji podržava jarke boje i paleta je prilično ograničena, ali ako odaberete sivu, crnu ili neku drugu neutralnu boju. 

Čiste linije

Namještaj koji najbolje opisuje ovaj stil je onaj jednostavnih, čistih linija. Bilo kakvi ukrasi, zaobljene linije, ne dolaze u obzir. Dakle ako želimo na najlakši mogući način opisati minimalizam, rekli bismo minimalizam = jednostavnost.

Dozirani ukrasi

To što minimalizam odlikuje jednostavnost ne znači da se ne možete poigrati dezenima ili umjetničkim djelima u prostoru.  Samo što i u tom slučaju treba da obratite pažnju na paletu boja. Ništa ne smije biti previše šareno. 

Balans

Kod minimalizma se sve vrti oko ravnoteže, ništa ne smije da prevagne. Ne smije biti prevelikih komada namještaja u maloj sobi ili obrnuto. Simetrija je isto jednako važna, dekorišite tako da sve ima smisla, ne želite da bilo šta izgleda pretrpano ili da nije na svom mjestu. 

Manjak nereda

Ono što je najveći izazov kad je minimalističko uređenje u pitanju jeste manjak nereda. Dakle, treba da imate dovoljno prostora za odlaganje, ali da ne bude previše namještaja. U tom slučaju ugradni plakari, neutralnih tonova, koji će se stopiti sa zidovima su najbolja opcija. 

Komentariši

Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpiValuta