Kako preurediti dom dok smo u izolaciji?

Trenutno vanredno stanje je veliku većinu ljudi navelo na to da provodi vrijeme u kući  daleko više nego ikada ranije. Prostor u koji smo se ranije rado vraćali na kraju dana sada je postao naše jedino prebivalište te je prinuđeno da ispunjava različite funkcije i odgovara svim našim raspoloženjima.

Obzirom na to, prirodno je da počnemo zagledati i one detalje svog životnog prostora koje ranije nismo toliko primjećivali, da se rađaju kritike, zamjerke ili samo želja za promjenom.

Evo nekoliko ideja o tome kako ih i sprovesti u djelo.

1. Iskoristite šta vam je dostupno

Zvuči očigledno, ponekad najteže vidimo ono u što najviše i gledamo.

Pažljivo promotrite šta sve imate u domu i razmislite kako biste mogli kreirati drugačiji izgled ili kombinaciju. Poboljšati funkcionalnost prostorije možete i tako što ćete napraviti drugačiji raspored već postojećeg namještaja. To će promijeniti i poboljšati energiju i olakšati kretanje i pristup svim dijelovima prostorije. Isti elementi u drugačijoj postavci će učiniti da kompletan prostor djeluje drugačije od onoga na što ste navikli, da djeluje neobično i novo.

2. Upotrebite aksesoare

Ne morat praviti krupne promijene da biste izmijenili izgled prostorije i to kako se vi u njoj osjećate. Često su dovoljni detalji poput jastučića, prostirki za krevet, dekorativnih predmeta ili ukrasnog aranžmana za sto da kreirate sasvim drugačiji izgled.

Provjerite da li u podrumu ili garaži imate predmete koje niste dugo koristili, a koji bi sada mogli da osvježe enterijer. Ako imate neke omiljene slike ili fotografije u prostoriji u kojoj manje boravite, premjestite ih u prostor u kom provodite više kako biste uživali u njima.

3. Odložite nepotrebne stvari sa stilom

Ponekad vaš dom ne odaje najbolji utisak ma koliko se trudili, a problem je često u višku stvari. U svakom domu ima nepotrebnih stvari, ali rijetko ko uspe da pronađe adekvatno mjesto za njih.

Prostor ispod kreveta je uvijek dobro mjesto za odlaganje, posebno ako je riječ o sitnijim predmetima, a u te svrhe možete iskoristiti razne plastične kutije ili korpe. Ako imate neupotrebljene drvene ploče, možete sami napraviti kutije za odlaganje i ofarbati ih. Na taj način ovaj funkcionalni element postaje i dekorativni.

Ne zaboravite da se i najbolje uređenje prostora neće adekvatno primjetiti ukoliko utisak kvari višak stvari, pa pravilno odlaganje ima isti značaj kao i sama dekoracija.

4. Isprobajte “japansku rokadu”

Japanci žive u minimalnim prostorima i zato ne opterećuju svoj stan suvišnim predmetima. Pa gdje onda stoje njihovi pokloni, uspomene s putovanja, silne slike? Oni su uvijeni i smješteni u ormane s kliznim vratima.

Svake godine, većina njih pravi ono što se u šahu naziva rokada: stvari koje su godinu dana bile dekoracija se uvijaju i sklanjaju, a nove se postavljaju u prostor. Na taj način stambeni prostor se stalno mijenja, te izgleda svježe i novo. Ova praksa pomaže da se probudi stagnirana energija pa se možda rodi inspiracija za druga djela.

5. Unesite više zelenila

Svima nam nedostaje priroda i zelenilo, pa pokušajte da prenesete djelić prirode u dom. Nekoliko biljaka unijeće značajno osvježenje u bilo koji prostor, a pri tom i pozitivno djelovati i na stres i na kvalitet vazduha u prostoru u kojem boravimo tako mnogo. Ukoliko se radi o cvjetnicama, vizuelni efekat je dekoracija kojoj će rijetki odoliti.

Takođe, neke biljke mogu biti u isto vrijeme i dekorativne i korisne, pa bi odličan izbor bilo i ljekovito i začinsko bilje poput nane, žalfije, origana, bosiljka ili ruzmarina. Mini baštom od ljekovitog bilja možete oplemeniti prostor kuhinje, trpezarije, terase ili ukrasiti prozor u bilo kojoj sobi te uživati i u dekorativnoj i u praktičnoj primjeni.

Međutim, ako niste vični u održavanju biljaka živim, poslužiće i vještačke.

Izvor: kucastil.rs

Komentariši

Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpiValuta