5 ideja za uređenje vrtova

Polako ali sigurno, proljeće nam je stiglo, a provođenje vremena u prirodi rijetko kada da je bilo toliko primamljivo i značajno koliko ovih dana. Boravak na otvorenom i rad u vrtu pozitivno utiču kako na naše fizičko tako i psihičko zdravlje.

To naravno znači da je pravo vrijeme za uređenje balkona, terasa i vrtova i pretvaranje ih u udobne oaze za opuštanje i odmor! Svoj vanjski prostor možete urediti na način da uživate i u procesu promjene i u finalnom rezultatu.

Učinite svoj vrt predivnim uz sljedećih 5 ideja ili ih iskoristite kao početnu tačku za osmišljanje sopstvenog dizajna.

1. Mali vrtovi

Sve popularniji je trend stvaranja manjih i intimnijih prostora za druženje u vrtu. Ukoliko imate veći vrt, a želite urediti manji prostor za sjedenje, poslužite se drvećem, živicom ili biljkama u lončanicama kao pregradama. Intimnost prostora možete naglasiti upotrebom fenjera ili drugih sitnijih rasvjetnih tijela.

2. Vertikalni vrtovi

Vertikalni vrtovi sjajno su rješenje za manje vrtove, terase i balkone jer ne zauzimaju puno prostora. Posebno atraktivno izgledaju vertikalni vrtovi sa sukulentima. Ključ ovdje jeste iskoristiti visinu prostora, a to možete postići kombinacijom podnih i visećih saksija, kao i mrežom ili paletama na koje ćete postaviti saksije u različitim nivoima. Takođe se možete poigrati veličinama i bojama kako saksija tako i biljaka u njima.

3. Eco uređenje vrtova

Biljke koje je potrebno manje zalijevati (poput kaktusa i sukulenata) štede vaše vrijeme i novac. Za upečatljiv učinak, možete im dodati razne prirodne elemente poput šljunka ili većeg kamenja. Tako ćete si omogućiti da uz što manje truda i dalje imate svoj mali privatni kutak prirode bez obzira na to koliko mu svakodnevne pažnje možete posvetiti. Ova opcija je idealna za sve one zauzete ljude koji počesto i odsustvuju iz doma.

4. Vodeni elementi

Vodeni elementi oživljavaju svaki vrt i vrlo su popularni među dizajnerima koji preferiraju eco vrtove. Fontane skupljaju vodu u posudu te pomoću pumpe voda neprestano kruži cijelim sistemom zbog čega ni ne troši mnogo resursa. Prizor i žuborenje vode umiruju i najrastrojeniji um te djeluju antistresno i opuštajuće.

5. “Od vrta do stola”

Ukoliko pak želite da više pažnje posvetite praktičnom aspektu svog vrta, te vas interesuje povrtlarstvo, sjajna ideja je stvoriti jestivi vrt, odnosno vrt s gredicama za uzgoj povrća i začinskog bilja. I u najmanjim vrtovima može se pronaći mjesto za uzgoj jestivih biljaka, bilo da se radi o drvenim sanducima ili čak lončanicama. Od šeri paradajza ili mini paprika, peršuna i celera za svakodnevnu upotrebu, ruzmarina ili bosiljka za ugodnu aromu, vaš vrt prilično jednostavno može postati višestruko koristan. Odmor će biti ugodniji nakon rada, a ručak daleko ukusniji ako znate da jedete nešto što ste sami uzgojili i njegovali.

Izvor: https://uredjenje-doma.com/

Komentariši

Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpiValuta