Kako (pre)urediti kupatilo?

Ako i vi zastajkujete pri ulazu u svoje zastarjelo kupatilo i maštate o promjeni, nudimo vam svježu listu ideja za uređenje kupatila koje su prilično jednostavne za izvesti, a koje će u potpunosti transformisati vaš prostor.

RASVJETA. Najvažniji dio preuređenja kupatila jeste unaprjeđenje rasvjete. Jedna švedska studija je otkrila da rasvjeta, u kombinaciji sa bojama, u mnogome utiče na raspoloženje. Pored toga što promjena rasvjete uglavnom nije komplikovana, takođe može učiniti da mala kupatila izgledaju veća i ljepša.

Starija rasvjeta i fluorescentna svjetla bacaju odbojne sjene te daju neugodne nijanse vašoj koži, zbog čega se u takvom prostoru nikada nećete osjećati u potpunosti ugodno. Ako ipak nije moguće da svjetiljke zamijenite u potpunosti, onda možete zamijeniti hladne sijalice nekima sa toplijom nijansom nalik na vedar, sunčan dan.

BOJA. Nakon poboljšavanja kvaliteta rasvjete vašeg doma, sljedeća jednostavna a izuzetno efektivna promjena se odnosi na boju prostorije. Za velike površine poput zidova odaberite svijetlu, neutralnu nijansu, a tamnije i bogatije tonove ostavite za detalje kojima ćete da naglašavate svoje kupatilo. Svijetla boja će vizuelno proširiti prostor i učiniti da izgleda prozračnije, dok tamnije pružaju osjećaj dramatičnosti.
Kada je riječ o boji, ne morate se više zadržavati samo na zidovima. Prefarbati možete i ormariće i police, te tao osvježiti kompletnu prostoriju.

UMJETNINE i UKRASI. Ukoliko vam prostor to dozvoljava, nema potrebe da u kupatilu gledate u prazne zidove. Platno sa vodootpornim premazom će se divno ukrasiti i ovaj prostor. Za jači vizuelni uticaj odaberite veći format. Međutim, to ne mora biti samo slika na platnu. Možete uvećati vašu omiljenu fotografiju i plastificirati je zarad vodootpornosti. Takođe, možete napraviti tematsku galeriju, tako što ćete zakačiti, na primjer, kolekciju školjki, morskih zvijezda i puževa ili korpica.

PLOČICE. Ako su vam dosadile vaše stare pločice ili su iskrzane i promijenile boju, jednostavno ih možete prekriti novim slojem uklonjivih ljepljivih pločica koje izgledaju kao prave. Njihova glavna prednost je što se izuzetno lako mogu ukloniti bez oštećivanja površine ispod, što ih čini savršenima za privremene promjene, kao u prostorima koje iznajmljujete.

SLAVINE i METALI. Nove ručkice za ladice, držači za peškire i toalet papir kao i nova slavna će u potpunosti transformisati izgled vašeg kupatila i sati svjež i novi izgled čak i vašim ormarićima i kadi. Iz praktičnih razloga, vodite računa da su zamjenski dijelovi približne veličine kao i originalni koje mijenjate kako biste izbjegli dodatna bušenja i neugodnosti pri samom procesu mijenjanja.

PROSTOR ZA ODLAGANJE. Spremanje nereda i organizacija vašeg kupatila će mu automatski dati svježiji izgled. Ako imate malo kupatilo, razmislite o tome kako možete unaprijediti postojeći prostor za odlaganje stvari. Pretvaranje ormarića u ladičare je promjena koju je jednostavno izvesti, a u mnogome vam olakšava organizaciju prostora. Ladice i nosače standardnih veličina je prilično lako nabaviti.
Drugi načini na koje možete povećati prostor za skladištenje su:

  • plutajuće zidne police
  • korpice postavljene na zidu
  • manji viseći ormarići

TEKSTIL. Došli ste i do posljednjih koraka potpunog preuređenja kupatila, poput stavljanja velike mašne na upakovani poklon. Finalni dodir mekoće i ugodnosti postignite tako što ćete zamijeniti tkanine u svom kupatilu. Stare ogrubjele šarene peškire donirajte ili bacite i nabavite nove, mekane koji će se slagati sa novim uređenjem vašeg kupatila. Unesite neku kontrastnu boju za naglašavanje ili upečatljiv dezen u svoje kupatilo. Otirač ili tepih zamijenite novim udobnim i mekanim, a paravan neka bude u boji i dezenu koji se uklapa sa tim otiračem ili tepihom i peškirima.

DETALJI. Za kraj, kupatilo učinite potpuno jedinstvenim dodavanjem specifičnih detalja koji će zaokružiti njegov izgled. Možete početi od držača za sapun i četkice za zube, osvježivačem vazduha, sobnim biljkama ili sitnijim ukrasima.

Vaše novo kupatilo je spremno i čeka da uživate u njemu!

Izvor: Cynthia Bowman / Fresh Home

Komentariši

Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpiValuta