Kako ukloniti alergene iz spavaće sobe?

Da li se u posljednje vrijeme budite sa svrabom i peckanjem očiju, začepljenim nosom, grebanjem u grlu ili blagom glavoboljom? Možda se šalite da ste alergični na svoju spavaću sobu, ali to i nije daleko od istine. Tipična spavaća soba sadrži čitav niz različitih alergena, uključujući i:

  • grinje
  • životinjsku perut
  • prašinu
  • polen
  • spore plijesni

Jednu trećinu života provedete u svojoj spavaćoj sobi, pa ako ste podložni napadima alergije, u sobi prepunoj alergena ćete se buditi umorniji i u lošijem stanju nego kad ste legli u krevet.

Ali ne očajavajte – ne morate početi spavati u sterilnoj laboratoriji ili astronautskom odijelu kako biste pobjegli od alergena. Možete pratiti nekoliko sljedećih jednostavnih koraka i ukloniti alergeneo i svoje spavaće sobe.

Počnite od kreveta

Nekoliko sati svake noći provedete u svom krevetu, pa on vremenom postane srećni dom za hiljade grinja, skupa sa bakterijama, plijesni i polenom koji ste unijeli na koži i kosi. Upravo zato je krevet pravi izvor alergena. Problem umanjite tako što ćete:

– madrac, jastuke i prekrivače uviti u posteljinu koja je otporna na grinje

– prati posteljinu najmanje jednom nedjeljno u najtoplijoj mogućoj vodi

– ako ste skloni alergijama, izbjegavajte česte alergene poput pernatih jastuka i nadmadraca i budite pažljivi sa vunom i pjenom, jer se u njima nakupljaju spore pljesni i drugi iritanti. Zamijenite ih antialergenom sintetikom.

Riješite se nereda

Ne morate se baciti u minimalizam, ali spavaća soba koja nije prenatrpana i nije u neredu nudi manje prostora za skrivanje grinja i drugih alergena.

– Kolekcije figurica i drugih stvari koje volite skupljaju prašinu. Što manje ih držite u prostoriji u kojoj spavate i odaberite samo one koji su vam najdraži. Sve ostale prebacite negdje drugdje.

– Divno je čitati u krevetu prije spavanja, ali neka vaša biblioteka ipak bude u nekom drugom dijelu kuće. Knjige i časopisi prilično brzo postanu prašnjavi, a stari papir privlači bube.

– Iako je primamljivo držati stvari ispod kreveta, ovo je primarno skrivalište grinja, nakupina prašine i generalno nečistoća. Pomjerite kutije i druge stvari u neki drugi kutak svog doma.

Često usisavajte

Usisavanje najmanje jednom nedjeljno značajno umanjuje količinu alergena u spavaćoj sobi. Koristite usisivač sa HEPA filterom i nemojte preskakati ćoškove, prostor ispod kreveta i drugog namještaja, kao i površinu ormara i simsa prozora.

Tepisi i staze su divne pod (naročito bosim) stopalima i dodaju stil vašoj spavaćoj sobi, ali ako su vaše alergije ozbiljnije ili bolujete od astme, bolje je da se ograničite na drvo, pločice ili laminat. Ako ipak želite imati tepih, odaberite neki sa kraćim vlaknima koja skupljaju manje prašine i nečistoća i lakše se čiste.

Provjerite prozore

Teške zavjese takođe skupljaju prašinu i alergene. Zamijenite ih laganim tkaninama koje se lako peru ili pokrijte prozore venecijanerima ili trakastim zavjesama koje se mogu povremeno obrisati. Redovno provjetravajte prostorije ako biste se riješili unutrašnjih zagađivača vazduha kada je lijepo vrijeme, a prozore držite čvrsto zatvorenima kada pada kiša ili je vani visoka koncentracija polena.

Polen takođe možete zadržati izvan spavaće sobe ako se svako veče tuširate prije nego što legnete u krevet te što manje boravite u spavaćoj sobi u odjeći koju ste nosili vani (i koja je nakupila polen i druge spoljašnje alergene).

Odvojite prostor za kućne ljubimce

Iako može biti prilično teško za odoliti kada vam vaš ćuko ili maca upute svoj najnježniji, najdivniji pogled, ipak je bolje kućne ljubimce držati van spavaće sobe ili makar izvan kreveta. Spavanje u posteljini punoj peruti kućnih ljubimaca ni u kom slučaju nije dobro po vaše alergije. Umjesto toga:

  • dajte svojim ljubimcima njihov zasebni krevet, po mogućnosti izvan vaše spavaće sobe;
  • ako ne možete podnijeti da ih zatvorite izvan spavaće sobe, bar im nemojte dopuštati da budu s vama u krevetu;
  • češće usisavajte ako vam u sobi spavaju i kućni ljubimci;
  • redovno kupajte kućnog ljubimca da im uklonite perut,

Pročišćavajte vazduh

S obzirom na to da osam sati dnevno udišete taj vazduh, neka bude što čišći. To možete postići na sljedeće načine:

– Neka vam pročišćivač vazduha radi što češće, naročito u periodu kada spavate.

– Zatvarajte prozore kada je vani velika koncentracija polena.

– Ako živite na području koje je naročito vlažno, razmislite o uređaj za uklanjanje vlage iz vazduha kako biste umanjili rizik od plijesni.

– Redovno mijenjajte filtere na peći i klima uređaju kako ne bi raspršivali prašinu po spavaćoj sobi.

– Oživite svoju spavaću sobu tako što ćete ubaciti nekoliko sobnih biljaka. Informišite se o onima koje naročito dobro pročišćavaju vazduh i spojite ugodno sa korisnim.

Naravno da ne možete ukloniti sve moguće izvore simptoma alergije iz svoje spavaće sobe, ali svakako možete umanjiti njihove efekte. Ako posežete za maramicama čim se probudite, naši savjeti vam mogu pomoći da lakše dišete.

Izvor: Michelle Ullman / The Spruce

Komentariši

Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpiValuta