Kako što bolje iskoristiti mali životni prostor?

Iako je veći životni prostor nešto o čemu većina ljudi mašta, realnost nas ponekad navodi na to da budemo kreativni i inovativni. Pa ipak, i manji prostor ima svojih prednosti – intimniji je, prisniji i lakše ga je održavati.

Bez obzira da li živite u garsonjeri ili želite da što bolje iskoristite manje sobe i svaki ćošak svog doma, donosimo vam nekoliko malih, ali veoma bitnih ideja i savjeta kako da na najbolji način upotrijebite sav prostor s kojim raspolažete.

Kreirajte zone

Razmislite o svim aktivnostima koje obavljate u prostoru – radite, spavate, odmarate, jedete – i onda nastojte formirati posebne zone za te aktivnosti. Suptilna razgraničenja mogu od malog prostora učiniti da on izgleda veći. Možete dočarati “sobu” sa više mjesta za sjedenje (taburei, sofe i slično) ili da jednostavno mudro postavite sto i stolice.

Zone jednostavno možete kreirati i upotrebom tepiha koji će zaokružiti jednu cjelinu, rotiranjem ormara tako da istovremeno posluže i kao svojevrsna pregrada, kao i promjenom boje namještaja ili ukrasa u različitim dijelovima prostora.

Prihvatite promjenu

Birajte elemente koje možete koristite u više namjena. Pronađite sto koji istovremeno može funkcionisati i kao radni i kao sto za ručavanje. I to je samo jedan od primjera. Na tržištu se mogu naći i kreveti ispod kojih se nalazi prostor za skladištenje, stolovi i stolice na rasklapanje. Takođe, bilo bi mudro da birate namještaj koji ima točkiće kako biste ga lakše mogli pomijerati po prostoriji.

Prevarite oko

Stvorite utisk širine korištenjem dekorativnih trikova, kao što su zavjese koje se protežu od poda do zidova, prozirni dijelovi namještaja i strateški postavljena ogledala. Izbjegavajte glomazni teški namještaj i stvari koje nemaju pravu funkciju.

Pažljivo birajte svaki komad namještaja

Birajte namještaj i dekorativne elemente koji nude maksimalnu funkcionalnost u minimalnoj kvadraturi. Koristite dva manja okrugla stola umjesto većeg, četvrtastog klub stola. Bićete u prilici da ih lakše pomjerate, a samim tim i da se lakše krećete između njih izbjegavajući udarce u koljena ili stopala.

Koristite nekoliko većih komada namještaja

Može djelovati nelogično, ali opremanje manjeg prostora sa samo nekoliko većih komada namještaja može učiniti da prostor izgleda veći nego što to on zapravo jeste. Nemojte se bojati da to uradite. Kada je prostorija ispunjena namještajem, ona se čini većom.

Vizuelni kontinuitet stvara mir i spokoj

Umirujuće pa čak i prostorije u bojama prevariće oko i stvoriti iluziju većeg prostora. Svijetle boje vizuelno proširuju prostor, a tu je bijela šampion bez premca. Takođe pomaže i mnogo svjetlosti, pa će vam od koristi biti i veliki prozori i bogata rasvjeta.

Prilagođavanje

Ugradni elementi, uglovi za skladištenje i namještaj prema vašim konkretnim potrebama mogu iskoristiti sve raspoložive djeliće prostora. Nemojte ostaviti neiskorištene ni prostore ispod kreveta, iznad ormara ili kuhinjskih elemenata i slična mjesta koja nerijetko samo skupljaju prašinu. Tamo možete spremiti sve ono što ne koristite svakodnevno a ipak želite imati u domu, poput sezonske odjeće, kofera i putnih torbi ili krupnijih kuhinjskih pomagala.

Mislite vertikalno

Iskoristite često nedovoljno iskorišten prostor između vrhova namještaja i plafona visećim ili visoko postavljenim elementima i tako privucite pažnju na više dijelove prostorije. Postavljajte police za knjige sve do plafona, koristite šarene ili upadljivije boje ili neki drugi vid interesantne dekoracije.

Uredite

Ne morate sve izložiti i prikazati. Ne natrpavajte prostor. Kada je riječ o policama, nemojte popunjavati svaki pedalj. Grupišite detalje i dajte im prostora da “dišu”.

Kada je riječ o malom prostoru, najvažnije je da nije pretrpan i da ga redovno održavate čistim i urednim. Čak i nekoliko nehatno odloženi sitnica može ostaviti utisak skučenosti i nereda.

Autor: minimagazin.info

Komentariši

Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpiValuta