Može li šarenilo u prostoru biti zen?

Na koje boje pomislite kad vam neko kaže zen, umirujuće, blago? Sigurni smo da većina pomisli upravo na neke svijetle, nježne boje koje ne umaraju, tačnije neutralne, pa čak i bijele tonove. Jesmo li u pravu? Vjerovali ili ne, zen mogu biti i prostori koji su obojeni u jarke boje, naravno ako boje posložite kako treba.

Šarene prirodne teksture

Zen je stanje koje se vezuje isključivo za prirodne teksture, a to znači da bi trebalo koristiti boje koje možemo naći u prirodi.  S druge strane, postoje prirodne teksture (poput korala) koje mogu biti jarkih boja. Da biste dobili zen prostor sa daškom boje pokušajte kombinovati neutralne tonove sa bojom ciklame ili nečeg sličnog. 

Zeleni zidovi za umirujući prostor u boji

Ako želite umirujući prostor, ali nikako ne želite da se odreknete boje sa zelenom sigurno nećete pogriješiti.  Možete cijeli jedan zid obojiti u zeleno, a možete dodati i detalje.  Ako zelene tonove iskombinujete sa onim drvenim, imaćete pun pogodak.

Suptilan akcenat na boje

Još jedan način da vaš dom bude u zenu jeste da stavite suptilan akcenat na boje. Na taj način ćete boju inkorporirati u protor na način da se ponaša kao sastavni element prostora koji se savršeno uklapa sa neutralnim tonovima.

Isto tako uvijek možete dodati sitne detalje u vidu svijećnjaka, jastučića, vaza, pepeljara u nekim jarkim bojama koje naravno odgovaraju elementima iz prirode, to je ono čime treba da se vodite. 

Kombinujte stilove

Da prostor ne bi bio dosadan uvijek možete kombinovati zen elemente sa nekim drugim stilovima kao što je industrijski, skandinavski ili boho.  Zen elementi se savršeno dobro slažu sa svim stilovima samo je važno da slijedite neka osnovna pravila i da se držite prirodnih tonova i tekstura.  

Komentariši

Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpiValuta