Pantonova boja godine je veoma ugodan početak 2020.

Evo šta trebate znati o tom izboru.

Na rubu početka nove ere koja će bez sumnje donijeti nove intenzivne izazove, Institut za boje Panton je objavio da je boja 2020. godine je PANTONE 19-4052 Klasična plava, tamno plava nijansa koja je ugodna a s kojom se istovremeno možete i poistovjetiti.

Ova indigo nijansa podsjeća istovremeno i na konstantu i na klasiku; nebo u predvečerje kada se smrkava, besprijekorno skrojeno odijelo, mirne vode, činija savršeno zrelih borovnica.

Pantonov izbor Klasične plave za boju 2020. godine je bogatiji kada u obzir uzmete i istoriju franšize Boja godine koja je započela prije punih 20 godina 1999. godine. Te iste godine, boja koja je odabrana je serulien, spokojna nijansa koja je predstavljala uzbuđenje novog milenijuma i ponudila umirujući prizor za sve anksioznosti koje su prethodile famoznoj Y2K – dvijehiljaditoj godini od koje se očekivalo mnogo. Serulien je te godine imao mnogo uticaja na kulturološki zeitgeist, od trendova za uređenje doma do visoke mode; odličan primjer postavlja lik Mirande Pristli koji tumači Meril Strip u filmu Đavo nosi Pradu, te njen monolog o tome kako je boja izdominirala globalnom industrijom.

S toga, možda se neće činiti toliko iznenađujuće da se sada, na rubu nove decenije, Panton ponovo okreće porodici plavih boja u susret godini koja donosi obilje promjena, strahova i nada i pokreće novu fazu.

„Sada kao i onda (1999.godine) postoji isto ono osjećanje strepnje za svijet, te smo, na osnovu onoga što smo vidjeli da se događa u globalnoj kulturi, odabrali Pantone 19-4052, Klasičnu plavu, za našu boju godine 2020.“ izjavila je Lori Presman, podpredsjednica Instituta za boje Panton. „Riječ o ugodnoj plavoj nijansi punoj mira i pouzdanja. Pomaže pri građenju veza.“

Presmanova je rekla da Panton smatra da ova boja naglašava pouzdanost i povjerenje, kredibilitet, postojanost, sve one vrline koje se cijene u stresnim situacijama brzog tempa kakav je moderni svijet. Takođe je istakla da je ta tamno plava nijansa nebo na smiraju dana, što je razlog i zašto je tako ugodna tolikom broju ljudi.

„Boja neba u sumrak – to nije ona ponoćno plava, jer nije toliko duboka i misteriozna. Odražava naša osjećanja iščekivanja. Kad pomislite na nebo u sumrak, znate da dan nije gotov. Pomislite na sve ono što leži ispred vas i što vas tek čeka. Umiruje vas, ali vam i golica maštu. Podstiče našu želju za onim pouzdanim uporištem na kojem gradimo budućnost dok prekoračujemo prag nove ere. Živimo u vremenu koje iziskuje povjerenje i vjeru i pouzdanje. Svi vidimo to plavo nebo i poistovjećujemo se s njim, blisko nam je.“

Ova boja je univerzalna, podobna za oba pola i ne vezuje se ni za jedno godišnje doba, što je istovremeno čini i dostupnom i poželjnom.

„Vraćamo se klasicima jer je sve na svijetu bilo tako haotično. Ne radi se o tome da stvari radimo kao ranije, već na novi način.“

Komentariši

Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpiValuta