12 ideja za uređenje doma u zimskom stilu

Ako i vi spadate u onu većinu ljudi koja će sklonište od hladnoće potražiti u toplini i udobnosti sopstvenog doma te tu provoditi značajno više vremena, važno je da učinite da prostor izgleda udobno i lijepo te da se u njemu osjećate ugodno. To nikako ne znači da morate biti zarobljeni u kičastim vijencima i prazničnim ukrasima sve do marta. Ono što zimske dekoracije čini posebnima jeste spajanje bogatih slojeva sa mnogo teksture i sezonske boje. Nudimo pregršt ideja koje će vam pomoći da u zimski san utonete u stilu.

Pripremite ulaz

Odjeća koja se nosi zimi je kabastija i iziskuje više prostora. Ulaz u dom, bilo da je riječ o predulazu ili hodniku, adekvatno pripremite tako što ćete postaviti dovoljno vješalica za teške kapute, kape i šalove, a nije loše ni ubaciti neku klupicu ili stolicu na koju možete sjesti dok obuvate ili izuvate čizme, nanosite zaštitnu kremu ili čistite obuću od snijega.

Dodajte zelenilo

Ako imate stepenice, ogradu možete ukrasiti vještačkim lijanama, a u ćošak odmorišta možete postaviti sobnu biljku. Ako ipak živite na jednom spratu, sobne biljke su divan ukras koji podiže atmosferu svake prostorije, a istovremeno vam prečišćavaju vazduh.

Postavite zimske svijeće

Kako biste kreirali atmosferu zimske magije dovoljno je da u svoj prostor uključite nekoliko svijeća. Svijetloplava boja se odlično uklapa u temu zime i unikatnija je nego klasična bijela, ali klasika je klasika sa razlogom, zar ne? Za dodatni ugođaj neka te svijeće budu aromatične, a cimet i narandža se uklapaju najbolje, no opcija je bezbroj.

Držite se neutralnog

Nema potrebe da posežete za odvažnim bojama kako biste stvorili zimski ugođaj. Neka vam osnovna paleta bude neutralna i svijetla, baš kao što je i sama zima. To će vašem prostoru dati umirujuću atmosferu prozračnosti i svježine. Takođe, detalji poput prekrivača od lažnog krzna ili vune samo dodatno obogaćuju zimski izgled, a istovremeno su najčešće blagih boja.

Uvedite bogate teksture

Ponekad sve što vam je potrebno da svoj prostor prilagodite atmosferi određenog godišnjeg doba jeste da samo malo promijenite tkanine koje se tu nalaze. Umjesto tankog lana i prozračnog pamuka, za zimu odaberite jastučiće i prekrivače bogatije teksture. Recimo, plave nijanse daju dubinu i određenu toplinu prostoru, ali ne daju vam da zaboravite zimu.

Tamniji detalji

Iako prozračno može biti ugodno, tamne boje odišu tako prijeko potrebnom toplinom za kojom čeznemo zimi. Staza ili manji tepih, podna lampa, stolnjak, figurice na polici ili umjetnine na zidu su sve odlični načini za uvesti tamnu boju u prostor bez da to bude suviše napadno i mračno.

Drvo za ogrjev…i dekoraciju!

Suptilan način na koji možete i vizuelno i praktično pripremiti svoj dom za hladne mjesece koji nas iščekuju jeste da drvo za ogrjev istovremeno iskoristite u svrhe dekoracije. Posložite nekoliko cjepanica na vidljivo mjesto pri ruci i spojite ugodno i korisno.

Plava

Bjelinu prostorija možete ugodno naglasiti detaljima neke druge boje, a uz zimski stil se odlično uklapa plava. Svijeće, jastuci, lažno krzno i zidne dekoracije će učiniti da vaš dom djeluje toplo i ugodno bez obzira na spoljašnju hladnoću.

Dodajte karirane detalje

Detalji sa karo printom su zimski način na koji možete unijeti boje u svoj prostor bez rizika da zalazite u domen ljeta. Karo dekice ili jastuci razbacani po kauču prosto mame da se izvalite i uživate u toploti!

Unesite prirodu u svoj dom

Postoji nešto u vezi sa zimom što nas prosto navodi na to da više posežemo za ukrasima koji su inspirisani prirodom. Vjerovatno je stvar u tome što ne možemo provoditi toliko vremena vani, ali to nipošto nije razlog da ne uživamo u igrama bojama i teksturama prirode. Drveni namještaj ili detalji, lažno krzno, ukrasi od grančica samo su neki od načina na koji svoj dom možete učiniti dijelom prirode.

Promijenite izgled svoje spavaće sobe

Niže spoljašnje temperature uglavnom znače i da vam je noću potrebna veća udobnost i toplota, stoga ne oklijevajte da izvučete dodatni prekrivač. Bilo da je riječ o toplom ćebetu, debljoj posteljini ili dodatnom jorganu, iskoristite neophodnost ovih dodataka kao priliku za dekoraciju i uklopite boje i teksture u temu zime.

Ljubičasta!

Ko je odredio da su zelena i crvena jedine boje zime? Daleko bilo! Ljubičasta je takođe jedna od onih toplih, bogatih boja koja će divno uljepšati vaš trpezarijski sto, ulaz ili dnevnu sobu.

Izvor: House Beautiful

Komentariši

Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpiValuta