Vodič kroz uskršnje stolnjake: kako odabrati najbolji?

Koliko god bio minimalistički ili grandiozan, uskršnji ručak nije potpun bez stolnjaka sa stilom. Neka ovogodišnja proslava bude nezaboravna zbog uređenja i divne atmosfere koju ono stvara.

Od jednobojnih  minimalističkih preko grandioznih do šarenih i cvjetnih, bezbroj je mogućnosti i varijacija na temu, a pri izboru treba da se vodite time kakvu atmosferu želite da stvorite za svojom trpezom.

Mekani lan u nježnim tonovima lavande će uskršnji sto učiniti elegantnim i romantičnim. Toplina i nježnost će biti dodatno naglašeni ako se odlučite i za cvjetni aranžman na stolu. Ova suptilna pozadina će omogućiti vašim kulinarskim umjećima da zaista zasijaju i oduševe sve koji priđu stolu.

Ništa ne zrači toplinom proljećnih mjeseci kao pastelne nijanse sa sitnim bijelim prugicama. Nenametljiva raznolikost koju pružaju će dati energiju vašem stolu na način koji ne dominira i ne postaje fokalna tačka, već ipak dopušta da se istakne vaše suđe i sve što se nalazi u njemu.

Kombinacija vezenih jaja i zeka u vidu podloga za tanjire i čaše će dati razigranu a elegantnu notu ne samo vašem stolu već kompletnoj trpezariji. Postoji mnoštvo različitih dezena tematski napravljenih baš za Uskrs, a kombinacija boja i tekstura će unijeti i toplinu i vedrost u vašu trpezariju.

Ako imate djecu među gostima i želite da podstaknete njihovu kreativnost, nabavite stolnjake po kojima se može crtati i šarati. Bilo da je riječ o papiru sa šarama koji se kasnije može baciti, plastičnoj prevlaci sa koje se flomasteri mogu obrisati ili platnenom stolnjaku koji ćete otkuhati, ovo će zasigurno zabaviti i mlađe i starije goste i učiniti ovaj Uskrs jedinstvenim i nezaboravnim.

Jednobojan stolnjak sa suptilnim reljefom predstavlja savršenu kombinaciju sofisticiranosti i elegancije. Tekstura će ga učiniti zanimljivim, a jednobojnost podloge će omogućiti raznolikosti i šarenilu hrane da se ističe što više. Za veći efekat izgled dopunite cvjetnim aranžmanom na središtu stola.

Cvjetni print savršeno odražava proljeće i veselost atmosfere te će tako uveseliti i vas i vaše goste te podstaći što živahniju atmosferu. Cvjetovi mogu biti sitni ili krupni, šareni ili dio palete koja vam se slaže uz ostatak trpezarije. Takođe, to može biti i kombinacija sa pticama, leptirima ili zekama. Granice određujete vi.

Ukoliko pak želite da pokažete sjaj i eleganciju svog stola a ne da ga u potpunosti prekrijete stolnjakom, brojne su opcije nadstolnjaka koje možete koristiti i same, bez stolnjaka ispod ili sa nekom providnom varijatom. Tekstura stola će učiti ugođaj zemljanijim i toplijim, bližim prirodi i proljeću. Nadstolnjaci mogu biti jednobojni, šareni ili sa prigodnim printom.

Takođe nemojte zaboraviti ni na salvete ili ubruse. U svjetlu ekološke osviještenosti, preporučili bismo upotrebu višekratnih platnenih ubrusa koji se mogu oprati i koristiti ponovo. Potrebni su kako iz praktičnih tako i iz dekorativnih svrha i divno uokviruju izgled vaše trpeze.

Ukoliko je vaš stolnjak šaren, ubrusi treba da podražavaju jednu od boja koja se već nalazi na stolnjaku. Vodite računa o tome da ta boja ne bude prejaka kako sto ne bi djelovao isuviše napadno. Ukoliko vam je stolnjak jednobojan, boje i energiju možete unijeti upravo putem upečatljivih ubrusa.

Vaša trepeza je spremna da je ispunite ukusnom hranom uz čarobne trenutke i mnoštvo smijeha.

Izvor: Elle Decor

Komentariši

Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpiValuta