Jednostavne ideje koje će automatski transformisati vaš prostor

Ako je vaš dom zreo za transformaciju i novitete, a nemate mnogo ideja kako to i ostvariti, na pravom ste mjestu. Smislili smo neke fore i fazone koje možete upotrijebiti doslovno ili iskoristiti kao početnu inspiraciju za sopstveni prostor kako biste ga osvježili i učinili modernim ali vječnim.

Udobni ugao za čitanje

Nemate neki prostor na kome se možete opustiti, zgrabiti knjigu i zaboraviti na brige? Nema problema. Bilo koji ugao dnevnog boravka ili spavaće sobe će sasvim lijepo poslužiti toj svrsi. Sve što vam treba je udobna fotelja, stolić za piće i dobro osvjetljenje. Bilo da se odlučite za plafonjerku ili lampu na stoliću, važno je da imate dovoljno svjetlosti da vam se oči ne umaraju dok uživate u  knjizi. Dodatnu udobnost ćete postići ako fotelju dopunite jastučićem i dekom.

Ne plašite se crnih zidova

Nježna crna boja zidova će učiniti prostor posebnim i intimnim na način koji je izrazito teško postići svjetlijim nijansama. Za energičnost prostorije unesite šarene detalje, ozbiljan moderan kontrast postignite bijelom, a veselu eklektičnost kombinacijom različitih stilova i tekstura.

Preuredite policu za knjige

Kombinacija klasične police za knjige i moderna fotelja ili sjedeća garnitura će dati jedinstven pečat vašem dnevnom boravku. Monotoniju knjiga možete razbiti dodavanjem dekorativnih detalja poput vaza ili skulptura, a knjige možete složiti i po bojama habata kako biste i od njih napravili dekoraciju te spojili ugodno s korisnim.

Uredite ulaz

Ako nemate veliko predsoblje ili imate ali niste zadovoljni kako trenutno izgleda možete ubaciti stolić. Formalnu a modernu estetiku ćete dobiti ako se odlučite za tradicionalni stolić koji ćete upariti sa modernim umjetninama u njegovoj neposrednoj blizini. Za potpuno opušten galerijski izgled na podnožje stola naslonite sliku krupnijeg formata.

Zamijenite jastučiće

Jedan od jednostavnijih a izuzetno efikasnih načina da osvježite spavaću sobu ili dnevni boravak jeste da promijenite jastučiće koji se tu nalaze. Nova boja, print, tekstura ili oblik će osjetno transformisati kompletan prostor. Stvar je u detaljima!

Unesite stolić u kupatilo

Ne samo da će manji stolić pored kade učiniti da prostor djeluje daleko luksuznije i profinjenije, pomoći će vam i u organizaciji prostora i stvari u njemu. Naročito ćete uživati u toku pjenušavih kupki kada budete imali bezbjedno mjesto za spustiti knjigu ili piće.

Dodajte boju otvorenim policama

Otvorene police nude čitav spektar mogućnosti za brze a učinkovite promjene dekora prostora. Detalji jarkih boje će dodatno naglasiti neutralnu paletu zida, police ili kompletnog prostora, pa je to odličan poziv da drugačije organizujete knjige, biljke, mirisne svijeće ili bilo koje druge dekorativne elemente koje imate.

Zamijenite vrata paravanom

Dekorativni paravan na ulazu u dnevni boravak će prostor učiniti posebnim i prije nego što uđete u njega. Elegantni, topli i mekani, paravani prosto pozivaju da kročite sa druge strane i otkrijete šta se sve tamo skriva. Mnoštvo tekstura, boja i dezena koje su dostupne ne samo da garantuju da ćete pronaći nešto u svom stilu već omogućava i da se poigrate.

Rasparite stolice

Zamijenite svoje stare formalne stolice čitavim nizom potpuno različitih – govorimo o bojama, materijalima, veličinama… Vaša trpezarija će biti itekako jedinstvena, vesela i razigrana, te će zasigurno podstaći razgovore među gostima.

Promijenite tepih

Zbog same površine koju zauzimaju, tepisi rijetko kada prolaze neprimjećeno. Upravo zato je nabavka ili zamjena tepiha izuzetno efikasna promjena u bilo kojoj prostoriji. Šareni za boje i energičnost, cvjetni za asocijacije na proljeće i svježinu, jednobojni za minimalizam i eleganciju, deblji za toplotu i udobnost, veći za zaokruživanje cjelina ili manji za naglašavanje određenih zona… izbora je gotovo beskonačno!

Presvucite sjedeću garnituru

Ukoliko volite svoj stari kauč ili ugaonu ali ipak želite neku promjenu, uvijek možete zadržati osnovu a promijeniti tapacir. Savršen kompromis, zar ne?

Odvojite namještaj od zidova

Namještaj koji nije priljubljen uz zidove stvara daleko intimniju atmosferu u prostoriji u kojoj se nalazi. Ponekad je za potpuno novi ugođaj dovoljno samo malo promijeniti raspored već postojećih elemenata. Naravno, vodite računa o nesmetanoj funkcionalnosti i kretanju kroz prostoriju.

Naglasite zid

Bilo da se odlučite za upečatljivu boju, unikatne šare, odvažnu tapetu, krupnu umjetninu, vaš jedinstven izražaj ili bilo koju kombinaciju svega navedenog, naglašeni zid će automatski postati fokalna tačka svake prostorije i postaviti novu atmosferu.

Unesite metalne detalje

Rijetko šta uspijeva ostaviti takav utisak energičnosti, svevremenog kvaliteta i postojanosti kao što to čine metalni detalji. Vaze, postolja za lampe, svijećnjaci ili skulpture će vaš prostor dugoročno učiniti elegantnijim.

Dodajte cvijeće

Lijep cvjetni aranžman ima tu magičnu sposobnost da razveseli sve koji ga ugledaju, a vaze su značajan dekorativan element i same po sebi. Takođe, pored toga što izgledaju lijepo, sobne biljke su i značajni prečišćivači vazduha.

Izvor: Hadley Mendelsohn / House Beautiful

Komentariši

Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpiValuta