Kako se riješiti viška stvari iz kompletnog doma?

Bilo da višak stvari iz doma želite izbaciti u pokušaju da se riješite nepotrebnog tereta ili prosto jer želite da si pojednostavite život, to je uvijek golem posao. Najbolje se uhvatiti s njim u koštac dio po dio, prostoriju po prostoriju ili čak jednu po jednu zonu u samoj prostoriji. Prije nego što pređete na iduću stavku detaljno se pozabavite prethodnom. Vidni napredak koji pravite će vam pružiti dodatnu motivaciju i samopouzdajne.

Nisu vam potrebni nikakvi naročiti alati ili pomagala. Sve što vam je potrebno jeste da napravite pet različitih hrpa: baciti, reciklirati, popraviti, spremiti, donirati. Za ovo vam mogu poslužiti korpe, kutije ili bilo šta kupnije u šta možete slagati stvari.

Pa da krenemo…

Kupatilo

Počnite od ormarića i ladica. Izvadite sve što imate, a onda bacite sve čemu je prošao rok trajanja: ljekovi, kozmetika, šminka, deterdženti i sredstva za čišćenje. Sve što planirate zadržati odmah vratite u ormarić, a ono što najčešće upotrebljavate spremite tako da vam bude na dohvatu ruke. Sve što planirate donirati odvojite u posudu namijenjenu za to. Ne zaboravite ni sve ono što držite ispod lavaboa kao ni na kadi ili u tuš kabini.


Spavaća soba

Prvo, zategnite krevet. Teško je steći osjećaj ikakvog napretka u organizovanju spavaće sobe kada haos neurednog kreveta gleda ravno u vas.

Potom pređite na noćne ormariće. Sve čemu tu nije mjesto prebacite u posudu za spremiti – maramice, knjige s kojima ste završili, omot od neke grickalice, olovke… Bacite ili odvojite u reciklažu sve što više ne koristite. Isto uradite i sa svim drugim površinama koje su nalaze – ladičari, ormarići, sto za peglanje.

Složite i spremite svu odjeću koja se vuče okolo ili je odnesite na pranje.
Pretresite svaki ladicu i policu sa odjećom jednu po jednu, te se napokon riješite svega onoga što niste obukli već godinama. To je sjajna prilika za donacije.

Najjednostavniji način da organizujete ormar jeste da se fokusirate na vrstu odjeće – recimo dugorukavne majice, kratkorukavne majice, džemperi, hlače, haljine, košulje… Daleko je lakše odlučiti želite li nešto zadržati ili izbaciti ako imate uvid u čitavu kolekciju sličnih stvari koje posjedujete. Prljavi veš odnesite na pranje, stvari koje treba ukrpati ili popraviti odvojite na zasebnu gomilu, donacije i smeće prebacite u pripadajuće kutije, a ostatak uredno složite i vratite u ormar.

Hodnici i predulaz

Možda nemate zaseban predulaz ali svakako imate onaj prostor pored ulaznih vrata. Bez obzira na veličinu, najbolji način za osiguravanje funkcionalnosti ovog prostora jeste da ga redovno čistite i pospremate.

Počnite od komode, stolića i dugih sličnih površina. Pretresite sve ladice i police i odlučite šta zadržavate a šta izbacujete. Vodite računa o tome da se ključevi i slične važne stvari ne zagube u moru nepotrebnog, te presložite ili bacite sve čemu tu nije mjesto.

Cipelarnik raščistite u odnosu na godišnje doba i vremenske prilike, a proljeće je uglavnom period kada ćete teške zimske kapute, kape i šalove skloniti u korist lakših jakni i kabanica.

Kuhinja

Održavanje urednosti kuhinje može biti popriličan izazov jer se tu odvija toliko različitih aktivnosti – kuhate, jedete, družite se. Rezultat toga je da se u kuhinju često zavuku i stvari koje pripadaju drugim prostorijama, pa ih je potrebno vratiti na njihovo mjesto. Kuhinju možete raščistiti tako što ćete se fokusirati na tip stvari koje spremate (čaše, činije, šerpe i lonce…) ili na jedan po jedan ormarić.

Prvi korak je u potpunosti isprazniti svaki prostor, procijeniti svaku stvar te je vratiti na mjesto koje joj pripada ukoliko je odlučite zadržati. Počnite od špajza ili visećih elemenata, a onda nastavite ka ladicama i ormarićima. Na kraju posvetite pažnju radnim površinama. Na njima bi trebalo da se nalazi što manje stvari kako biste mogli da ih koristite što nesmetanije.

Dnevni boravak

Dnevni boravak je jedna od prostorija doma koju je najteže i zadržati čistom i organizovanom. To je mjesto koje se koristi prilično mnogo, a obično ne nudi obilje prostora za pospremanje sitinica.

Raskrčivanje počnite od polica za knjige, a onda pređite na klub stolić i druge slične površine. Ispraznite ih, procijenite sve što se tu nalazi i dodijelite svakoj stvari mjesto. Spremite knjige na police, složite deke, riješite se stare pošte. Elektronske uređaje koji rade spremite tamo gdje se i koriste, bacite dotrajale baterije i stare daljinske upravljače, spremite punjače…

Na kraju, zajedno sa djecom na sličan način pretresite i njihovu sobu. Vrijeme je da se oslobodite dotrajalih igračaka koje nisu ni dotaknute godinama, flekave i premalene odjeće, polomljenih bojica i raskupusanih knjiga.

Uživajte u svom čistom i urednom domu koji vas ne guši prekomjernim viškom stvari.

Izvor: Elizabeth Larkin / The Spruce

Komentariši

Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpiValuta