Znate li ko je Gae Aulenti?

Gae Aulenti (1927-2012) bila je najpoznatije talijanske arhitektice i jedne od ikona svjetske arhitekture. Čak i ako vam se to ime čini nepoznato, vjerujemo da ste za barem jedno njezino djelo sigurno čuli, ako ga niste i vidjeli, naime njezino najpoznatije djelo jest pariški Musee d’Orsay. Radikalna transformacija bivše željezničke stanice u jedan od najposjećenijih izložbenih prostora današnjice osigurala joj je 1986. godine važno mjesto u istoriji arhitekture.

Iako su prvobitne reakcije stručnjaka bile podijeljene, projekt za d’Orsay otvorio joj je vrata u projektovanju muzejskih prostora te je ubrzo bila angažovana na brojnim sličnim projektima diljem svijeta, neki od kojih su projekti za Georges Pompidou Centar u Parizu, Palazzo Grassi u Veneciji, Muzej katalonske umjetnosti u Barceloni i Muzej azijske umjetnosti u San Franciscu.

Kao i brojni kolege iz struke, svoju kreativnost nije izražavala samo u strogom području arhitekture, već je rado zalazila u dizajn interijera, namještaja i svakodnevnih predmeta, scenografiju i dizajn rasvjete. Osamdesetih godina dizajnirala je između ostalog hemijske olovke i šalove za Louis Vuitton, a posebno su cijenjeni njezini projekti showroomova za Olivetti. Za dizajnerku Adrienne Vittadini projektirala je 6 prodavnica, a u onoj na losanđeleskom Rodeo Driveu dizajnirala je i lutke u izlogu.

Uticaj Gae Aulenti na svijet arhitekture i dizajna je neupitan, posebno u italijanskoj kulturi, zato je jedan od najvažnijih milanskih trgova, centar modernog Milana, nazvan upravo po njoj.

Izvor: ElleDecor

Komentariši

Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpiValuta