Kako iskoristiti prostor ispod kreveta?

Prostor ispod kreveta može biti najpraktičniji skriveni prostor za odlaganje stvari u vašem domu – ako ga maksimalno iskoristite.

Ključ uspjeha je održati ga čistim i urednim kolikog god je to moguće. To znači bez plišanih igračaka i krpa, bez zgužvanih komada papira i prljave odjeće iz teretane ili sa treninga. Najbolja strategija je da stvari ispod kreveta držite u nekim kutijama kako biste bili sigurni da sve ima svoje tačno određeno mjesto.

  1. Opcije za držanje stvari ispod kreveta

Prije nego što se zaputite u potragu za kutijama i kantama u kojima ćete držati stvari ispod kreveta, dobro izmjerite visinu i širinu prostora. I nemojte zaboraviti da zapišete te dimenzije.

Kada birate kutije imajte na umu:

– Potražite dugačke, niske kutije koje su baš i pravljene za to da se zavuku ispod kreveta. Najpogodniji materijali su plastika, platno ili drvo.

– Najbolje kutije imaju točkiće ili su veoma lako pomični i otvaraju se sa obje strane kako bi vam bilo lako da nešto izvadite sa obje strane kreveta.

  • Šta čuvati ispod kreveta?

Sjajna stvar ove ostave ispod kreveta je to što je uvijek vrlo praktično blizu i pri ruci, a ipak nije na vidiku, pa u nju možete natrpati gotovo bilo šta. Pa ipak, s obzirom da se ovo područje nalazi unutar vašeg doma i dobro je zaštićeno, razmislite o tome da tu čuvate stvari kojima želite imati redovan i ili makar sezonski pristup a koje želite zaštititi od spoljnjih uticaja vremenskih prilika. Prostor ispod kreveta je odličan prostor za vaše:
– kofere: Koferi su veliki i kabasti pa ih je obično prilično nezgodno smjestiti negdje. Oni vam takođe mogu poslužiti kao skladišteni prostor, pa kad putujete samo izvadite stvari iz njih.

– vansezonsku odjeću: Odjeća koju trenutno ne nosite a ipak želite da ostane čista i mirišljava svoj privremeni dom može naći upravo ispod vašeg kreveta.

– posteljinu: Dodatna posteljina, jastuci, jorgani i presvlake nekako i prirodno pripadaju u blizini kreveta, zar ne?

cipele: U ormaru držite samo onu obuću koju najčešće koristite, a sve ostalo što ipak nosite malo manje uredno složite ispod kreveta. Tu su vam i dalje na dohvat ruke a neće praviti nepotrebnu gužvu u vašem cipelarniku ili, još gore, na podu pored vrata.

  • Šta držati ispod dječijih kreveta?

S obzirom na to da djeca obično imaju mnogo stvari, savršeno je smisleno iskoristiti prostor ispod njihovog kreveta za odlaganje njihovih stvari. Ako zajedno sa djecom napravite neki sistem toga gdje šta ide, to će ih podstaći da redovno održavaju prostor urednim. Ispod dječijeg kreveta možete staviti:

– igračke kojima se ne igraju toliko često

– knjige koje rjeđe čitaju

– vansezonsku odjeću

– slagalice i igre, naročito one koje imaju uska ili rana pakovanja

  • Ako imate viseći krevet

Krevet koji nije oslonjen na pod već visi sa zida prostor ispod pretvara u životni prostor. U sobi vašeg djeteta ili tinejdžera to je savršeno mjesto na koje možete postaviti udoban radni sto ili kutak za čitanje. U sobi odrasle osobe taj prostor takođe možete iskoristiti kao radni ugao sa stolom i računarom ili ga pretvoriti u ormar. Duboke, široke ladice bi bile savršene za sve vaše majice, džempere, trenerke, hlače i vansezonsku odjeću. Kako je zgodno kada ustanete iz kreveta a sva vaša odjeća je odmah ispod vas.

Radni prostor ili sto su naročito korisni za one koji žive u garsonjerama ili jednosobnim stanovima. Samo nemojte dopustiti da vam radni prostor preuzme prostor za spavanje. Važno je umjeti ih razdvojiti tako što ćete stvari držati urednima. Nemojte dopustiti da vam papiri i ostale potrepštine od spavaće sobe naprave neurednu kancelariju!

Upamtite, s obzirom na to da je prostor ispod visećeg kreveta tako vidljiv i izložen, dodatno je značajno držati da čistim, urednim i vizuelno privlačnim.

Izvor: Elizabeth Larkin / The Spruce

Komentariši

Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpiValuta