7 biljaka za prečišćavanje vazduha u zatvorenom prostoru

Naš dom je ono mjesto na kome želimo da se osjećamo maksimalno ugodno i opušteno u svakom trenutku. Naš radni prostor je mjesto na kome provedemo možda i ponajviše vremena u budnom stanju. Zdravlje je prvi i osnovni prioritet svake osobe. Upravo su ovo razlozi zbog kojih je važno da se potrudimo da vazduh koji svakodnevno udišemo bude što čišći i zdraviji.

Postoji mnogo načina kako da prečistite vazduh u zatvorenom prostoru. Za početak, prestanite da kupujete proizvode koji u sebi sadrže toksične supstance. Proizvodi poput osvježivača vazduha, linoleuma, drvenih obloga sa formaldehidom i slično prepuni su hemikalija koje mogu naštetiti vašem zdravlju.

Provjetravanjem prostora u kojem boravite pa čak i samo nekoliko minuta dnevno poboljšaćete kvalitet vazduha u njemu.

Takođe, uzgajanjem kućnih biljaka ćete sami “uzgojiti“ čist i svjež vazduh. Sljedećih osam biljaka su se pokazale kao najbolji i najjači prečišćivači vazduha.

Rajska palma

Ova biljka je savršen izbor za dnevnu sobu, jer odlično uništava velike količine formaldehida koji namještaj proizvodi. Poželjna je i u spavaćim sobama i kancelarijama jer otpušta mnogo kiseonika.

Svekrvin jezik

Pored neugodnog imena, ova biljka je prava mala fabrika kiseonika i najviše ga proizvodi noću. Zbog toga bi bilo najbolje da je stavite u spavaću sobu. Prigodna je i za kancelarije jer će prečistiti vazduh dok vas nema pa ćete ujutru biti spremni za rad.

Zlatna puzavica

Ova biljka je pravi “specijalac” u uklanjanju formaldehida i drugih opasnih materija iz vazduha. Po vjerovanju feng shui vještine, ova biljka će donijeti novac u vaš dom.

Bršljan (lat. Hedera helix)

Za njega se kaže da može doživjeti i do hiljadu godina. Divan je ukras svake prostorije bilo da pustite da se penje uz zid ili da visi sa namještaja. Listovi bršljana su dobri i za pripremu domaćih ljekova za disajne puteve.

Ukrasna šparoga (lat. Asparagus densiflorus)

Pored toga što sjajno prečišćava vazduh, maleni bijeli cvjetovi ukrasne šparoge odaju veoma ugodan miris, a plodovi u vidu bobica, iako otrovne, estetski su vrlo interesantne.

Hoja – Voštani cvijet (lat. Hoya cornosa)

Ova zimzelena biljka ima vrlo karakteristične cvjetove koji imaju blag miris i u toku cvjetanja ispuštaju tekućinu nalik na med.

Crveni bršljan (lat. Hemigraphis alternataa)

Dašak Azije u vašem životnom ili radnom prostoru obogatiće ovaj bršljan karakteristične boje koja se divno uklapa i u tamnije i u svjetlije palete, a vazduh ostavlja čišćim i zdravijim.

Dodatni savjet je da prije nego što nabavite određene biljke, provjerite da li su otrovne za pse i mačke (naravno, ako ih imate). Bilo bi dobro da u svaku prostoriju stavite po jednu biljku. Vodite računa da ih redovno zalijevate, dajete im prihranu ukoliko im je potrebna, te lišće čistite od svih nečistoća.

Izvor: Minimagazin.info

Komentariši

Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpiValuta