5 osnovnih pravila uređenja enterijera

Da biste cijenili lijepo uređen prostor ne morate biti dizajner enterijera, ali da biste uredili neki prostor onda morate poštovati PET glavnih pravila od kojih profesionalci baš nikada ne odstupaju. Riječ je o detaljima koji su uređenju veoma važni.

Pravilo #1 Grupisanje predmeta

Stolić za kafu ili noćni ormarić ćete najljepše dekorisati ako na njih stavite grupice sličnih predmeta koji čine neobičnu harmoniju posebno ako su različite visine, oblika i tekstura.  U isto vrijeme moraju imati neku poveznicu, da budu iste boje, tematike ili nečeg trećeg.

Pravilo #2 Pravilo 10 – 30 – 60

Jednom kada odredite paletu boja koju ćete koristiti pri uređenju doma onda morate odrediti i kakvu ulogu će one igrati u vašem domu. Ovo pravilo označava da odredite dominantnu boju, sekundarnu i boju za akcenat.  Dominantna boja trebalo bi da zauzima 60 % prostora i po pravilu bi trebalo da bude neutralna.  Sekundarna boja treba da pokriva 30% prostorije, a treća boja bi trebalo da bude prisutna u 10% i to bi trebalo da bude neka jarka boja (na jastucima, prostirkama, detaljima).

Miotto

Pravilo #3 Odredite centralnu tačku

To bi trebalo da bude onaj komad namještaja koji se odmah zapazi kad uđete u prostoriju. To ne mora biti najveći komad namještaja, ali mora biti upečatljiv. To može biti neko umjetničko djelo, neobična fotelja ili lampa. Važno je da je posebno i da privlači pažnju.

Pravilo #4 Poštujte negativan prostor

Negativan prostor je ono područje na kojem ništa ne stoji. Obično je to bijeli dio na vašim zidovima ili prostor između namještaja. I ako vjerovatno imate potrebu da popunite taj prostor, suzdržite se i ispoštujte ga.  Ostavite dio zidova da diše, a prostor između namještaja nemojte popunjavati sitnicama jer sve može izgledati pretrpano.

Pravilo #5 Veoma je važno da znate osnovne dimenzije

Da biste u nekom prostoru postigli balans važno je da znate mjere i dimenzije za neke ključne dijelove. Ne primjer, između sofe i stolića uvijek mora biti najmanje 40 cm razmaka.  Kada na zid stavljate slike, centar slike mora biti u nivou oka, otprilike između 140-150 cm od poda.  Zavjese moraju biti 10 cm iznad prozora i da padaju sve do poda, za dramatični efekat. Što se tiče udaljenosti televizora i sofe, to bi trebalo da bude dupla dužina dijagonale televizora.  Kad su u pitanju tepisi veće je uvijek bolje.

Komentariši

Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpiValuta