Kako da izvučete maksimum iz malog stana

Posljednjih par godina mali stanovi su veoma popularni, danas se gleda da se svaki kvadrat pametno iskoristiti pa tako više nemamo stanove sa odvojenom trpezarijom, prostorom koji je (uludo) potrošen na hodnike i još mnogo toga.

Ako ste nedavno pazarili mali stan postoi nekoliko smjernica koje bi trebali da pratite da izvučete maksimum.

Ugradni namještaj

Prije nego što počnete namiještati stan i kupovati stvari, najbolje bi bilo da stavite ormare i police koje ste radili po mjeri gdje god za to ima mjesta, a kasnije cijeli prostor dopunite sitnicama. Oko ovoga bi bilo najbolje da se posavjetujete sa profesionalcima.

Koristite ogledala

Ogledala su ono što je neophodno svakom malom stanu, ako se postave na prava mjesta, ona će vizuelno uvećati prostor.

Sofa nasuprot prozora

Ako je stan mali, a sofu okrenete tako da gleda u zid svaki put kad budete odmarali osjećaćete se klaustrofobično. Taj osjećaj ćete spriječiti jednostavnim potezom – okrenite sofu nasuprot zidu.

Dugački zastori za niske plafone

Jedan jednostavan trik koji možete iskoristiti ako živite u potkrovlju i plafoni su vam niski, a to je da postavite zastore koji sežu, bukvalno, od plafona do poda. Na taj način vaši plafoni će izgledati puno viši.

KARE design

Ugaona garnitura

Iako vam se to možda čini kontradiktorno, ali ugaone garniture su kao stvorene za male prostore jer ih možete staviti u ćošak, imati sasvim dovoljno mjesta za sjedenje, a nekako neće zauzeti previše mjesta. Znate na šta mislimo?

Svjetlo, svjetlo, svjetlo…

Sa dovoljno prirodnog svjetla svaki prostor će izgledati prozračno i prostrano, bez obzira na kvadraturu, a ako nemate dovoljno prirodnog zamijenite ga vještačkim. Pored centralnog lustera obavezno postavite i nekoliko lampi tako da osvjetljenje bude slojevito.

Komentariši

Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpiValuta