Znate li kakav je belgijski stil uređenja prostora?

Mnogo smo pričali o skandinavskom načinu uređenja prostora, ali jeste li ikada čuli za belgijski stil?

Kada bismo ga morali opisati samo u nekoliko riječi to bi bilo: jednostavno, luksuzno, zdrava mješavina starih i novih elemenata.  Mnogi dizajneri belgijiski stil porede sa shybby chic estetikom i dok neke sličnosti postoje, važno je istaći da je belgijski stil čist, jasan i prilično različit od konvencionalnog shabby chic stila.

Odlikuju ga topli, neutralni tonovi, organski materijali i predimenzioniran namještaj.  Belgijskom prostorijom možemo okarakterisati onu koja je izgleda bogato, elegantno, ali opet udobno i dobrodošlo.  To je prostorija u kojoj su sjajno iskombinovani novi i vintage komadi namještaja. 

Ljepota ovog stila je u tome što ostavlja zaista mnogo prostora za igru i eksperimentisanje i možete ga iskoristiti tako da u potpunosti odražava vašu ličnost.  Neutralne boje ga na neki način definišu i daju onu prijeko potrebnu toplinu.  Ovaj stil naginje i prozračnosti, svjetlim prostorima, predmetima napravljenim od poluobrađenog drveta kao i prirodnom kamenu. 

Još jedan detalj koji je svojstven ovom uređenju jeste tkanina i to mnogo tkanine u vidu zavjesa, zastora, tepiha, prostirki i prekrivača, sve su to elemneti koji prostoru daju toplinu, pored prirodnih materijala koje smo već naveli (drvo, kamen, keramika). 

Predimenzionirani namještaj je još jedna stvar karakteristična za ovu vrstu uređenja, ali je poenta ne pretjerati. Dovoljno je da u prostoru imate jedan veliki komad namještaja koji ćete nadopuniti detaljima. U dnevnom boravku to može biti sofa, u kuhinji ostrvo, u sobi krevet.

Ako bi trebalo odabrati samo jednu stvar bez koje bi ovaj stil bio nezamisliv to bi bila patina.  Ako kojim slučajem ne znate, patinom se naziva boja koju metal poprimi nakon oksidacije, a obično se pojavljuje nakon godina i godina stajanja. Kad su u pitanju takvi komadi, važno ih je kombinovati sa nekim novim komadima namještaja da bi se napravila cjelina.

Manjak nereda i pretrpanosti je još jedna karakteristika ovog stila, ne minimalizam, ali manjak stvari svakako da i zato ako želite urediti stan u ovom stilu ne bi trebalo da imate gomilu ukrasnih figurica i stvari čija je jedina funkcija da smetaju. Sve treba biti dozirano i svedeno.

Komentariši

Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpiValuta