6 jednostavnih koraka za uklanjanje voska sa tepiha

Svi vole toplu i intimnu atmosferu koju pruža svjetlost svijeća, ali zadovoljstvo se završava onog momenta kada vosak iskapa svuda po vašem omiljenom tepihu. Uspješno skidanje voska sa tepiha je vještina neophodna svima onima koji uživaju u organizovanju događaja i okupljanja u svom prostoru ili koji naprosto žive u području na kome nestanak struje nije rijetka pojava. Na svu sreću, uklanjanje voska je jednostavan proces za koji su vam potrebni samo materijali koje već imate kod kuće, od ubrusa do leda. Ukoliko se problemom pozabavite odmah i bez odlaganja, vaš tepih će ponovo biti besprijekoran. Šta trebate uraditi?

1. Skupite materijal

Pa da krenemo od početka: pripremite sve što vam je potrebno:

·         Led

·         Pegla (ili u krajnjem slučaju fen)

·         Ubrusi, kuhinjske krpe ili smeđa papirna kesa od neobrađenog papira

·         Sredstvo za čišćenje tepiha ili medicinski alkohol

·         Nož za mazanje ili neki dugi tupi nož

·         Usisivač

2. Zaledite vosak

Stavite led na vosak i sačekajte da se stvrdne. Poželjno je led umotati u nešto što će skupljati vodu kako se vosak ne bi pokvasio topljenjem leda. Cilj je da se vosak što više stvrdne kako bi se što lakše izdigao sa vlakana tepiha.

3. Sastružite vosak

Kad se vosak zaledi nožem uklonite što više možete. Ukoliko budete imali sreće možda ćete moći ukloniti sav vosak nožem, pa u tom slučaju odmah možete da produžite na pet korak. Međutim, ako niste uspjeli ukloniti baš sav vosak biće vam potreban i naredni korak.

4. Pripremite i ispeglajte mrlju

Stavite ubrus, kuhinjsku krpu ili papirnu kesu preko mrlje. Zgrabite peglu i ugrijte je na nižu temperaturu. Ovo je važno jer prevuća pegla može otopiti vlakna na vašem tepihu! Držite se niže temperature i nemojte koristiti paru. Polako peglom pređite preko ubrusa ili smeđe kese koja će skoro pa magično upiti vosak. Nastavite da postavljate ubrus ili kesu na nova područja i ponavljajte proces dok ne uklonite sav vosak.

5. Očistite tepih

Sada prelazimo na čišćenje. Sredstvom za čišćenje ili medicinskim alkoholom uklonite bilo kakve preostale djeliće voska ili boje iz svog tepiha. Tapkajte čistom bijelom krpom dok se mrlje ne uklone i dok se tepih ne osuši.

6. Usisajte tepih

Kada posušite tepih možete mu vratiti prvobitnu teksturu tako što ćete ga usisati nastavkom za usisivač za tepihe. Vaš tepih je kao nov! Kao da ga nikad niste ni pokapali voskom.

Ispostavlja se da je uklanjanje voska za tepiha daleko lakše nego što ste mislili. Na isti način ga možete ukloniti i sa bilo kog drugog platna, tako što ćete ga zalediti, sastrugati i po potrebi ponovo rastopiti.

Komentariši

Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpiValuta