Kako boja (životnog) prostora utiče na nas?

Želja za predivnim i toplim domom je univerzalna. Ono što je individualno jesu stilovi i ukusi. Postoji mnogo tredova koje možete pratiti kako biste kreirali dom baš po svom ukusu, a svake godine nam dolaze novi.


Međutim, onaj najbitniji aspekt uređenja nekog prostora jesu boje. One bi zaista trebalo da odražavaju vašu ličnost i čine da se osjećate ugodno u svakom kutku svog prostora. Iako različiti ljudi vole različite boje, njihov uticaj na naše raspoloženje i duševno stanje je u velikoj mjeri univerzalan.

Svjetlije boje čine prostor prozračnijim i većim. Tamne nijanse djeluju toplo i sofisticirano. Saznajte kako određena boja utiče na raspoloženje i malo detaljnije o samim bojama.

Crvena

Crvena boja podiže nivo energije u sobi. Odlična je kada želite da podignete raspoloženje u sobi, posebno uveče. Za osjećaj dobrodošlice, okrečite hodnik u crveno. Takođe, crvena boja podiže krvni pritisak, ubrzava disanje i otkucaje srca. Mnogi smatraju da baš zbog toga nije prikladna za spavaću sobu. Međutim, kada padne mrak, crvena boja u spavaćoj sobi će izgledati svjetlije, bogatije i elegantno.

Žuta

Žuta boja predstavlja sinonim za sreću okupanu sunčevim zracima. Savršena je za kuhinju, trpezariju i kupatilo, gdje je neophodno da cirkulišu pozitivna energija i dobro raspoloženje. Međutim, nemojte je stavljati u spavaću sobu, a posebno ne u dječiju. Istraživanja su pokazala da osobe koje borave u žutim prostorijama veoma brzo postanu nervozne i iziritirane. Takođe, male bebe mnogo više plaču u žutim sobama. U redu je da manje površine budu žute boje, ali nipošto je ne nanosite na veće, jer će izazvati osjećaj ljutnje i frustracije kod osoba koje borave u njoj.

Plava

Za plavu se smatra da spušta krvni pritisak te usporava disanje i rad srca. Ona djeluje opuštajuće te se najčešće preporučuje za spavaću sobu i kupatilo. Budite pažljivi, jer svijetloplava boja može da djeluje previše hladno i sterilno. Zbog toga je bolje odabrati tirkiznu ili nebesko plavu boju zahvaljujući kojima ćete se uvijek osjećati smireno i opušteno. Tamnoplava nijansa izaziva osjećaj tuge pa bi bilo dobro da ona ne zauzima veću površinu zidova.

Zelena

Od svih boja, zelena najviše umiruje. Zelena boja je nastala kombinacijom osvježavajuće plave i vesele žute te kao takva odgovara svakoj prostoriji. U kuhinji, zelena djeluje umirujuće, a u dnevnom boravku daje osjećaj pripadnosti i zajedništva. Vjeruje se da može pomoći u eliminisanju stresa. Takođe, vjeruje se da utiče na plodnost pa je idealan izbor za spavaću sobu.

Ljubičasta

Ljubičasta boja, a posebno tamnije nijanse, poput boje patlidžana, djeluje bogato, dramtično i sofisticirano. Sa razlogom je oovezuju sa luksuzom i kreativnošću. Svjetlije nijanse poput boje lavande ili jorgovana idealne su za spavaću sobu, jer odišu smirenošću i pozitivnom energijom.

Narandžasta

Ova boja izaziva uzbuđenje, entuzijazam i jača energiju. Nipošto je nemojte stavljati u dnevni boravak ili spavaću sobu jer će vam njena snaga remetiti odmor i opuštanje. Ona je idealna za prostor gdje se obavlja neka fizička aktivnost. U drevnim kulturama vjerovalo se da narandžasta boja utiče na izlječenje plućnih bolesti kao i na porast nivoa energije, a da li je to stvarno tako ocijenite sami. Idealna je za radni prostor ili mjesto pojačane fizičke aktivnosti.

Neutralne nijanse (crna, siva, bijela i smeđa)

Trendovi možda dolaze i prolaze, ali neutralne nijanse su klasici sa razlogom. Pored toga što su jednostavne za kombinovanje sa drugim bojama i pružaju savršenu podlogu za daljnje dekorisanje, neutralne boje odišu elegancijom, staloženošću i smirenošću. Suprotno od toga, crna je idealna u manjim količinama, kada želite nešto da naglasite.

Izvor: minimagazin.info

Komentariši

Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpiValuta