8 sjajnih ideja za lijepo i funkcionalno predsoblje

Predsoblje je najčešće zona u koju ubacimo sve što ulazi u kuću ili izlazi iz nje. Dobro osmišljeno predsoblje može učiniti da čitava kuća djeluje urednije, zbog čega je uređenje predsoblja jedan od najboljih savjeta za organizaciju svih vremena.

Čak i ako vaš dom tehnički nema odvojeno predsoblje – možda ulazite direktno u dnevni boravak ili kuhinju – svi imamo onaj mali prostor za odlaganje torbi, bacanje cipela i ostavljanje podsjetnika. S toga, bez obzira na vrstu prostora o kome je riječ, imamo ideje za vas.

Za početak, prostor ćete željeti učiniti funkcionalnim. Postavite otirače i sa unutrašnje i sa spoljašnje strane vrata kako biste što više spriječili ulazak prljavštine. Korpe, kante i kuke mogu suzbiti poplavu kapa, kaputa i cipela. Ako imate veliku porodicu razmislite o tome da odredite i odvojite prostor za svakog člana kako bi i spremanje i snalaženje bilo lakše. Nemojte zaboraviti ni da uključite stolicu ili klupicu za obuvanje.

Nakon toga slijedi dekoracija: stvari poput umjetnina, tepiha i odvažnih boja će ovu funkcionalnu zonu učiniti jednako lijepom kao što je i ostatak vašeg doma. Pogledajte ideje za odlaganje stvari i dekoraciju koje vam nudimo a od kojih ćete se zaljubiti u sopstveni prostor.

  • Jedan komad namještaja

Najlakši način za stvaranje predsoblja čak i u situacijama kad nemate neki poseban prostor za to jeste da ubacite jedan komad namještaja koji će obavljati tu cjelokupnu funkciju. Neka donji dio ima prostor za sjedenje da se lakše možete obuvati, a ispod njega se obično nalazi manji cipelarnik. Pored ovog dijela uglavnom budu postavljene kukice ili prostor za ofingere za jakne i kapute. Ovakvi elementi nerijetko uključuju i otvorene ili zatvorene police koje su veoma praktične za stvari poput kapa i šalova, torbi ili raznih sprejeva za obuću. Takođe, veoma često imaju i ogledalo, što je i veoma praktično i vizuelno privlačno u svrhe dekora.

Alternativno, možete i improvizovati postavljanjem klupice ili stolice, kukica za jakne i kapute i nekog manjeg stolića za odlaganje sitnijih predmeta.

  • Dekoracija

I predsoblje zaslužuje da bude ukrašeno. Recimo, to je odlično mjesto za izložbu radova vaših mališana, koji će se zbog ovakvog vašeg izbora osjećati posebno. Takođe možete postaviti dodatnu policu na kojoj ćete izložiti sobne biljke i fotografije, suvenire, figurice ili bilo šta drugo. Naravno, dobra ideja je imati i ogledalo, naročito ono u punoj veličini, a ono će istovremeno vizuelno povećati prostor.

  • Iskoristite šta imate

Stvorite savršeni rustični ugođaj tako što ćete na zid okačiti žičane korpe u kojima možete držati sitnice. Zbog toga što su prozirne praktične su za snalaženje, a daju jedinstven izgled prostoru. Stari drveni stolić može biti još jedno mjesto na kome držite sve one sitnice koje se obično nekako nađu pokraj vrata svakog doma.

  • Odvažne boje

Zato što ovo nije prostorija u kojoj provodite ogromne količine vremena a ipak je prvi kontakt sa vašim domom te može postaviti atmosferu ostatka prostora, zidovi mogu biti neke jarke boje ili upečatljivog dezena. Najjednostavniji način za to jeste postavljanje karakterističnih tapeta, ali i farba je jednako djelotvorna. Zagarantovano će vam izmamiti osmijeh na lice svaki put kad prođete kroz vrata.

  • Alternativni namještaj

Umjesto pomenutih komoda, daleko ličniji pečat možete dati svom predsoblju ako vi iskombinujete namještaj i tako kreirate izgled prostorije. Glomazna plutana ploča sa pribadačama je odlično mjesto za sve vaše podsjetnike, račune, rasporede, poruke i slično. Okačite je iznad polica za knjige ili cipele, pored kojih možete ubaciti korpe ili činije za držanje kapa, šalova, manjih kišobrana ili sitnica. Za unikatniji, alternativniji, moderniji ili rustičniji izgled, jednostavnim kombinovanjem police možete napraviti od drvenih paleta ili gajbi.

  • Efektan pod

Specifični detalji poda će potpuno transformisati i osvježiti vaš prostor. Ne samo da su jarke i/ili jedinstvene pločice su odlična dekoracija sama po sebi, već i šare i dezeni istovremeno vizuelno prikivaju prljavštinu dok su izrazito jednostavne za održavati. Alternativno, poigrajte se bojama i krojevima tepiha ili staza. Naravno, vodite računa o tome da boje poda budu komplementarne sa bojama zidova, koje će u tom slučaju biti blage i neutralne.

  • Izbacite namještaj

Naravno, ugradbeni ormari i velike komode su sjajne, ali nisu praktične ukoliko baratate manjim prostorom. Predsoblje možete praktično stvoriti i ni iz čega iskorištavanjem samo prostora na zidu. Postavite kukice za odjeću i kišobrane. Ukoliko vam to prostor na podu to dozvoljava, nije loše ubaciti ni pokoju korpu za odlaganje torbi, kapa, šalova i sličnih potrepština, no ukoliko je to teže izvodljivo poslužiće i zidne police.

  • Sakrijte prostor u ormar

Malen prostor lako postane zakrčen i pretrpan, naročito vizuelno. Kako biste to spriječili, a ipak zadržali funkcionalnost koju vam daje predsoblje, sve stvari koje su vam potrebne blizu ulaza zatvorite u ormar. On će onda služiti kao kompletno predsoblje, a zatvorena vrata će mu uvijek davati uredan i organizovan izgled.

Izvor: Sarah Shelton / Good Housekeeping

Komentariši

Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpiValuta