9 magičnih trikova za čišćenje

Vaš dom može biti savršeno uređen, možete pratiti najnovije trendove, možete imati savršenu arhitekturu, ali ako ga ne održavate adekvatno taj sjaj će vrlo brzo izblijediti. Bilo da je riječ o onim dijelovima koje koristite rijetko a čistite još rjeđe ili onim od svakodnevnog značaja, važno je voditi računa i higijeni i urednosti prostora u kome toliko boravite.

Ovi jednostavni trikovi pomoći će vam da se bolje organizujete u kućnim poslovima, produžite rok trajanja aparatima i namještaju te će vam olakšati život iznova i iznova.

  • Očistite roštilj. Uzmite pola glavice crvenog luka te njim pređite preko još toplih rešetaka na roštilju. Luk i toplota će otopiti preostalu masnoću, ali i ostaviti predivnu aromu za sledeće roštiljanje.
  • Operite blender. Blender napunite toplom vodom te dodajte nekoliko kapi deterdženta za suđe. Upalite ga i ostavite da radi desetak sekundi. Prospite sapunicu, isperite mlakom vodom nekoliko puta i obrišite.
  • Pokupite slomljeno staklo. Prestanite rukama da kupite dio po dio razbijene čaše. Umjesto toga uzmite šnitu bijelog hljeba te je pritisnite na staklo. Na ovaj način pokupićete i najsitnije komade.
  • Očistite ventilator na plafonu. Na pokretni dio ventilator “nabacite“ staru jastučnicu te obrišite propelere tako da prašina pada u nju. Brzo, čisto i jednostavno a veoma značajno!
  • Očistite madrac. U bocu sa raspršivačem naspite malo votke te pošpricajte svuda po madracu. Ostavite da se osuši. Alkohol će uništiti neugodni miris koji izazivaju bakterije, a votka je bezbojna te nećete morati brinuti o mrljama.
  • Operite mašinu za pranje suđa. Uključite mašinu na najvišu temperaturu te stavite posudu sa sirćetom na prvu rešetku. Kada mašina “odradi“ ciklus, na dno stavite malo sode bikarbone pa ponovo uključite. Nakon što završi, budite sigurni da je u potpunosti čista.
  • “Oživite“ stari namještaj. Kožni namještaj namažite kremom za cipele. Možda zvuči nevjerovatno, ali sva oštećenja će jednostavno nestati (naravno, ako je namještaj braon koristite i odgovarajuću kremu). Nakon kreme, namještaj dobro izbrišite i premažite hidratantnom kremom.
  • Uklonite ostatke vode sa kade. Uzmite polovinu grejpfruta te pospite so po njemu, ali i po kadi. Poput četke za ribanje, grejpfrut će veoma brzo ukloniti sve ostatke od vode.
  • Uništite tragove vode sa namještaja. Pokupite višak tečnosti peškirom, a odmah zatim uključite fen i osušite vlažno mjesto. Ovo traje jako kratko i sami ćete vidjeti kako tragovi vode nestaju pred vašim očima.

Izvor: minimagazin.info

Komentariši

Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpiValuta