9 načina na koji svoj dom možete učiniti elegantnim

Ponekad nije lako postići onaj efekat da vam dom izgleda raskošno i elegantno, naročito ako ipak bar donekle morate povesti računa i o finansijskom aspektu. Srećom, postoje neki prilično jednostavni načini na koje možete obogatiti izgled svog doma bez mnogo muke.

Dekorateri su podijeliti neke od pažljivo prikupljanih tajni, fora i fazona kako učiniti neki prostor što elegantnijim: od dodavanja dekorativnih jastučića i osvježavanja zavjesa i paravana, ovo su neka jednostavne ideje za koje trebate znati.

Ukrasne lajsne – Detalji su važni

Sve je u detaljima. Kada je riječ o ukrašavanju doma i želji za postizanjem elegantnog i jedinstvenog izgleda, ključ je u detaljima. U ovom slučaju, detalji su ukrasne lajsne između zida i plafona.

Plafonske ukrasne lajsne daju prostoriji osjećaj dovršenosti i zaokruženosti, spajaju zidove i plafone i daju im dašak elegantnosti. Bez ovog završnog detalja prostorije mogu izgledati jeftino i nedovršeno.

Srećom, plafonske lajsne su dostupne u raznolikim širinama i dezenima te ih u potpunosti možete prilagoditi svom prostoru i stilu. Za ultimativni glamur dodajte i druge vrste ukrasnih lajsni: izdignute podne, plafonske pregradne grede, stubove, reljefne ukrase oko lustera, itd.

Farbe – Boje su važne

Odabir boje je jedna od najtežih odluka koje ćete morati donijeti kada je riječ o uređenju nekog prostora, naročito kada će baš ta boja poslužiti kao osnova za svu preostalu dekoraciju. Međutim, ako ciljate na eleganciju, određene boje automatski čine da neki prostor izgleda glamurozno.

Opredijelite se za jednu od sljedećih opcija: odvažna i dramatična ILI nježna, suptilna nijansa. Izbor jednostavno zavisi od vašeg ukusa i ličnosti, ali obje ove opcije vam ostavljaju mnogo mogućnosti za preostalo uređenje prostorije.

Jedna od odličnih ideja je i ofarbati sva unutrašnja vrata u crno, što automatski stvara osjećaj skupog i elegantnog prostora. Ipak, ako se odlučite za nešto ovakvo, nemojte zaboraviti dodati i još pokoji crni detalj da uvežete cjelokupni izgled prostora.

Jastuci – Udobnost i elegancija

Jastuci svuda po domu imaju dvostruku svrhu. Prva je da, ako su dobro odabrani, zaista mogu značajno pojačati efekat elegancije. Drugi je da gostima pružaju dodatnu udobnost na kauču i stvaraju onaj topli, slojeviti osjećaj prostora.

Kad je riječ o udobnosti, poželjno je odabrati jastuke koji su dovoljno veliki da mogu poslužiti za odmor ili sjedenje a koji su istovremeno mekani. Ako, pak, govorimo o veličini, poželjno je izbjegavati one standardne učestale dimenzije. Umjesto toga odaberite veće, bogato napunjene jastuke koji odišu udobnošću i elegancijom.

Zavjese i paravani – Neophodni dodaci

Jednostavno je – dom bez zavjesa izgleda nezavršeno i jeftino. Zavjese prostoru istovremeno daju i dašak elegancije domu i privatnost vama.

Kada birate zavjese želite birati pametno. Na primjer, tanki neporubljeni materijal izgleda užasno jeftino bez obzira na to koliko ste ga možda stvarno platili. Slično, preporučuje se izbjegavanje providnih materijala. Držite se elegantnih materijala poput svile, lana ili pamuka (poliester uglavnom izgleda prilično otrcano). Ako pak u potpunosti želite izbjeći zavjese, razmislite o zavjesama od bambusa ili drvenim varijanta. U svakom slučaju, nemojte prozore ostaviti nepokrivene.

Rasvjeta čini ogromnu razliku

To što će većina izvođača radova odabrati standardnu rasvjetu znači samo da vjerovatno vrlo često koriste iste ideje i materijal, što vi svakako želite izbjeći. Umjesto toga odaberite dizajnerske svjetiljke koje će vašem domu dati daleko jaču notu elegancije nego neki tipični luster. Dodatno, izbjegavajte da imate samo jedan izvor svjetlosti. Dodajte stone i podne lampe ili dekorativna svjetala kako bi vaš prostor izgledao još glamuroznije.

Goli parketi, a ne tepih

Istina je da veliki tepisi od zida do zida pune prostor osjećajem topline i nježnosti, ali to ne znači nužno i eleganciju. Parketi daju utisak klasičnosti i elegancije daleko više nego tepisi.

Pored toga što izgledaju vrlo prijemčivo, drveni podovi su i dugotrajni i izdržljivi. Slična opcija su i laminati, ali u tom slučaju birajte samo najbolji laminat kako bi vam on i potrajao. Zapravo, ako morate birati između laminata ili debelih tepiha, mi glasamo za tepih.

Takođe, uzmite u obzir i različite vrste drveta za parket te njihove karakteristike. Za dodatno elegantniji izgled opredijelite se za tamnije varijante, a kako biste ujedinili cjelokupan izgled svog prostora od plafona do poda ubacite i neki mali tepih ili stazu. Dobićete osjećaj topline i udobnosti, a neće izgubiti ništa od elegancije koju vam garantuje parket.

Dodajte ukrasne detalje

Većini prosječnih domova nedostaju dodaci koji će zaista unijeti dodir elegancije, naročito ako se sjetite zlatne boje. Zlato se inače povezuje sa bogatstvom i izobiljem, a može automatski i stvoriti osjećaj elegancije dok god ne pretjerujete.

Dodajte zlatne detalje u vidu ramova za slike, ogledala, postolja lampi ili nogica stolića.

Namještaj

Iako se mnogi plaše da se skuplji namještaj ne uklapa u njihov budžet, kupovina jeftinijeg namještaja vas na kraju može izaći i skuplje. Jeftin namještaj lošijeg kvaliteta se brže haba te tako istovremeno i gubi na funkcionalnosti i izgleda otrcano. Ipak je namještaj nešto što treba da vam traje, a zbog same svoje veličine privlači pogled i diktira kompletnu atmosferu prostorije.Održavanje – dom mora biti čist i nezakrčen

Možda se nekima može činiti kao iznenađenje, ali jedan od najefikasnijih načina na koji svoj dom možete učiniti elegantnim jeste da ga redovno održavate. Pored toga što ne želite da živite u prašini i grinjama, redovno usisavanje i čišćenje tepiha omogućava da što ranije uklonite nečistoće koje bi u suprotnom možda ostavile mrlje i tako učinile da vaš prostor izgleda otrcano.
Dalje, redovno pranje prozora omogućava svjetlosti da bolje prodre u prostoriju, što ne samo da je zdravo već i čini prostor svijetlim, prostranim i udobnijim.

Konačno, svakodnevno održavanje će umanjiti nered po vašem domu, što će dopustiti i svim onim ukrasnim elementima – jastucima, dodacima, boji, svjetlu, zavjesama, podu, pa i samom namještaju – da više dođu do izražaja.

Odabir prave boje, korišćenje kvalitetnih stvari koje odišu elegancijom i pametna kupovina su najbolji trikovi svih dekoratera za postizanje glamuroznog izgleda, a nikako se ne smije zanemariti ni redovno čišćenje i održavanje prostora. Pa ipak, stvoriti elegantan dom je daleko lakše nego što se to možda čini.

Komentariši

Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpiValuta