Veliki vodič: Feng Shui za apsolutne početnike

Profesionalni dekorateri moraju savladati ovu vještinu prije upuštanje u projekte budući da klijenti sve češće traže primjenu Feng Shui tehnika prilikom uređenja enterijera.

Jedna od ključnih stvari na kojima se bazira Feng Shui je ’Chi’ (či) energija a ključ je održavati u životnom prostoru pozitivan protok ove energije kako bi vam život bio što spokojniji i bolje uravnotežen. Radi se o tehnici života u harmoniji sa elementima, a u nastavku vam donosimo sve ono što trebate znati o pozadini ove discipline, njenim osnovima i primjeni.

Šta je tačno Feng Shui?

Feng Shui (izgovara se “fung shway”) možda u prvi mah izgledao kao zastarjeli princip ali može vam biti zaista od pomoći ako se iz nekog nepoznatog razloga nikako ne osjećate najbolje u svom životnom prostoru. Feng shui predstavlja sistem organizacije i aranžiranja predmeta koji se nalaze oko nas kako bi se kreirao pozitivan protok energije u domu. Ova vijekovima stara praksa koristi se za poboljšanje zdravstvenog stanja, kreiranje dobre sreće u domu, a služi i za izbacivanje lošeg či-ja, a to su loša sreća i tuga.

Foto: karmafoodsandwellness.com Feng Shui
Foto: karmafoodsandwellness.com Feng Shui

Tako npr. korištenje Feng Shui tehnike u spavaćoj sobi može doprinijeti boljem snu i relaksaciji- a to je sigurno nešto čemu većina nas teži. Ovu disciplinu treba ipak shvatiti veoma ozbiljno zato što ona predstavlja mnogo više od pukog premještanja namještaja. Inkorporiranjem određenih Feng Shui elemenata u dom možete kreirati osjećaj harmonije i komfora, a to možete učiniti mnogo jednostavnije nego što to mislite.

FENG SHUI METODE ZA UGODAN I MIRAN DOM

Kratka istorija Feng Shui-ja

Kineska riječ Feng Shui predstavlja kombinaciju dvije riječi ’vjetar’ i ’voda’ i radi se antičkoj filozofiji koja je nastala prije nekoliko hiljada godina. Feng Shui je nastao u vremenima kada su ljudi po prvi put osnivali farme i počeli uzgajati hranu. U početku se ova disciplina koristila kako bi se pronašla najbolja moguća mjesta za smještanje doma, a tražila su se mjesta koja će biti povoljna za uzgoj hrane i gdje će se moći postići harmonija tokom svakodnevnog života. Koristila se i kako bi se identifikovala najbolja mjesta za pokop preminulih članova porodice. Kasnije je Feng Shui korišten za pronalazak najboljih lokacija za izgradnju palata, državnih institucija i spomenika. Čak su i neki cijeli gradovi građeni u potpunosti u skladu sa principima ove kineske discipline.

Elementi stvaranja i elementi destrukcije

Svi oni koji se upoznaju sa Feng Shui-jem po prvi put trebaju poznavati pet osnovih elemenata Feng Shui prakse. Ti elementi su:

Vatra

Zemlja

Metal

Voda

Drvo

Foto: customhomesofmadison.com Feng Shui
Foto: customhomesofmadison.com Feng Shui

Prema Feng Shui-ju potrebno je da imate svih pet elemanata, a najveći izazov je kreiranja balansa na takav način da nijedan od pet elemenata ne preovladava nad drugima. Iako svaki element podržava druge elemente (npr. drvo podržava vatru), neki elementi se mogu međusobno negirati (npr. voda gasi vatru). Kako biste na najbolji mogući način shvatili princip kreirajućih odnosno stvarajućih i destruktvinih elemenata, pogledajte neke primjere tipičnih elemenata koji se koriste pri uređenju doma, a koji se povezuju sa nekima od pet elemenata:

Vatra

 • Svijeće
 • Geometrijski uzorci (npr. piramice, trokutići)
 • Umjetnička djela na kojima su prikazani izlasci ili zalasci sunca

Zemlja

 • Materijali poput granita, cigle ili cementa
 • Dekorativni kamenčići
 • Umjetnička djela na kojima su prikazane planine ili pustinja

Metal

 • Metalni materijali poput bronze, srebra, zlata i bakra
 • Namještaj u ovalnom ili kružnom obliku
 • Metalne skulpture

Voda

 • Elementi sa vodom poput akvarijuma ili minijaturnih kućnih vodopada
 • Neuokvirene umjetnine

Drvo

 • Drveni podovi i namještaj
 • Visoke, vertikalne forme
 • Umjetnička djela na kojima su prikazani drveće i cvijeće
Foto: Amilao/Shutterstock Feng Shui
Foto: Amilao/Shutterstock Feng Shui

Stvari koje možete unijeti u dom kako biste popravili određeni segment života

Stanite na ulazu u vaš dom sa svojim leđima okrenutim prema ulaznim vratima. Pogledajte ispred sebe. Ono što vidite je dio doma koji predstavlja ’sektor za novac’. Udaljeni desni ugao koji možete da vidite je ’sektora za veze’. Magija se počne dešavati kada stavite određene stvari u određene zone, a to su stvari koje imaju neku vrstu simbolične moći kao i predmeti koji imaju neku vrstu direktne povezanosti sa tim prostorom. U nastavku možete pronaći mapu sa podjelom najvažnijih Feng Shui zona u domu kao i predmete koje biste mogli isprobati u sopstvenom domu:

Foto: realsimple.com Feng Shui
Foto: realsimple.com Feng Shui

Ako želite više novca: Postavite svježe cvijeće ili drvo žada. Ovo je takođe dobro mjesto za držanje novca i vrijednih stvari.

Ako želite reputaciju: Izložite sve svoje plakete, nagrade, diplome, predmete za koje mislite da vam donose sreću ili djetelinu sa četiri lista.

Ako želite vezu: Unesite u dom parove (posebno su efektne ptičice i leptiri) ili fotografije gdje su dva drveta međusobno isprepletena. Ako je vaša dnevna soba u zoni veza postavite tu parove jastuka ili dvije istovjetne stolice.

Djeca i kreativnost: U ovaj prostor stavite ploču na koju se mogu stavljati radovi vaše djece sa pribadačama. Ako nemate djece udovoljite svom unutrašnjem djeteu sa posterom jarkih boja ili zidom ofarbanim u crnu boju za školske table kako biste mogli šarati i praviti crteže

Prijatelji i putovanja: Odlučite se za lijepe slike sa zaigranim motivima ili mapu koja vas podsjeća na vaše omiljeno putovanje. Mogu poslužiti i fotografije mjesta koje želite posjetiti

Karijera: Ovo područje treba biti dobro osvjetljeno. Ako se nalazi u blizini ulaza postavite tu luster. Važno je da u ovoj zoni imate i nešto što je povezano sa vašom strašću i/ili poslom. Ako ste naučnik to može biti npr. citat nekog naučnika, a ako ste muzičar tu možete držati svoj muzički instrument.

Znanje: Kreirajte svoje malo mjesto za čitanje ili intimni prostor gdje možete provoditi vrijeme sa članovima porodice. Ako volite meditirati to može biti lijepo mjesto za vas.

Porodica i zdravlje: Vrlo je važno da održavate ovaj prostor čisti, a ovo je i odlično mjesto za jedan foto zid

Feng Shui savjeti za uređenje spavaće sobe

Prije nego što se posvetite uređenju spavaće sobe dobro razmislite o tome koje biste boje voljeli iskoristiti za uređenje dnevne sobe i kako će one uticati na vaše raspoloženje. Trebate u svakom slučaju odabrati boje zbog kojih ćete se osjećati dobro, a važno je znati da svaki Feng Shui element dolazi u kombinaciji sa odgovarajućim bojama. Ovo su boje koje se uparuju sa određenim elementima:

Vatrene boje: crvena i ljubičasta

Zemljane boje: žuta i narandžasta

Metalne boje: bijela i srebrna

Vodene boje: plava i crna

Drvene boje: zelena i smeđa

Foto: feng-shui.lovetoknow.com Feng Shui
Foto: feng-shui.lovetoknow.com Feng Shui

Dobra ideja za dekoraciju bilo koje sobe u domu, pa tako i spavaće sobe su umjetnine. Postoje mnoge stvari koje možete uzeti u obzir prilikom izbora umjetnina i uvijek se trebate odlučiti za nešto što odgovara vašem stilu i ličnosti. Ovo su neki generalni savjeti za izbor umjetnina koje ćete postaviti u spavaću sobu:

 • Odaberite relaksirajuće slike i izbjegavajte velika ogledala ili ih postavljajte što dalje od kreveta zato što refleksija iz ogledala može biti prilično ometajuća kada pokušavate zaspati
 • Dekorišite sa umjetninama na kojima su predstavljene prvenstveno neke pozitivne konotacije kao što su npr. neke pozitivne izreke ili prikaz osoba koje se smiju. Izbjegavajte dramatične i emotivne scene
 • Ne postavljajte umjetnine iznad kreveta zato što ćete tako imati strah od toga da će ona pasti na vas dok spavate. Umjesto toga postavite ju na neki od drugih zidova u spavaćoj sobi.
 • Izložite fotografije najvažnijih životnih trenutaka kao i omiljene porodične fotografije kako biste stvorili osjećaj intimnosti

Feng shui savjeti za uređenje dnevne sobe

Foto: fengshuinexus.com Feng Shui
Foto: fengshuinexus.com Feng Shui

Dnevna soba koja je dobro organizovana i oslobođena nereda osnova je dobrog Feng Shui-ja u domu. Nema šanse da kreirate dobru Feng Shui energiju u prostoru koji je neuredan i u kojem ne postoji dobar protok energije.

Važnu ulogu igra i boja. Odaberite boje koje će vam pomoći da kreirate osjećaj balansa i dobrog protoka energije, a to su najčešće nešto svjetlije boje. Možete započeti tako što ćete zidove ofarbati u bijelu boju, a ostatak palete trebao bi uključivati suptilnu paletu svijetlo sive, svijetlo plave, žute i boje pudera. Zelena i plava su takođe boje koje se povezuju sa mirom i dobrostanjem.

Osjećaj opuštenosti i balansa esencijalni su za dobar Feng Shui. U ovoj prostoriji to možete postići tako što ćete unijeti svjetlost u prostor u što većoj mjeri. Ako imate velike prozore u domu već ste u popriličnoj prednosti, samo je važno da prozore ne prekrivate sa velikim i teškim zavjesama. Drugi način da unesete svjetlost u dom su lampe raznih veličina i oblika.

Svakako uzmite u obzir sve elemente Feng Shui-ja koje smo spomenuli na početku ovog teksta. Vatra, voda, zemlja, metal i drvo trebaju biti vaši saveznici prilikom kreiranja idealnog okruženja u dnevnoj sobi. Pobrinite se za to da svi elementi budu podjednako zastupljeni u ovoj prostoriji, pa tako možete iskoristiti biljku u saksiji, drvenu klupicu, dekorativnu fontanu, svijeće i td.

Sve u svemu, uspjeh postizanja Feng Shui-ja u velikoj mjeri zavisi od toga da li ćete uspjeti uspostaviti opuštenu atmosferu i tako kreirali prostoriju u koju ćete se uvijek rado iznova vraćati. To možete ponekad postizati i bez bilo kakvog utroška budžeta tako što ćete npr. premjestiti namještaj ili ga prerasporediti drugačije ili uz minimalan utrošak kroz stavljanja nove boje na zidove. Cilj je da se u prostoriji uvijek osjećate lijepo i ugodno.

Feng shui savjeti za uređenje kuhinje

Kuhinja se sa pravom smatra srcem svakog doma. U većini tradicionalnih kultura, majke i bake tu pripremaju obroke za cijelu porodicu tako da se tu dešava jedan od najvažnijih svakodnevnih procesa. Kuhanje je jedan od najvažnijih načina na koje izražavamo svoju ljubav prema porodici i bližnjima i to je razlog zašto je veoma važno uspostaviti dobar protok ’či’ energije u ovoj prostoriji u domu. Pored spavaće sobe, kuhinja se smatra najvažnijom prostorijom u stanu ili kući.

10 JEDNOSTAVNIH FENG SHUI SAVJETA KAKO DA UPOTPUNITE IZGLED DOMA

Što se boja tiče, Feng Shui eksperti savjetuju da se držite pretežno svjetlijih i laganijih tonova, kao što su ražne nijanse smeđe i bež, a trebate izbjegavati previše vatrenih boja kao što su crvena, ružičasta.

Ovo su neke stvari na koje trebate obratiti pažnju prilikom implementacije Feng Shui filozofije u ovoj prostoriji u domu:

 • Izbjegavajte postavku stolica ispod greda ili lonaca iznad kuhinjskog ostrva
 • Budite oprezni sa izloženim kuhinjskim noževima, mnogo je bolje da ih držite u drvenom držaču ili u ladicama
 • Kuhinja treba biti besprijekorna. Uvijek vodite računa o tome da redovno pročišćavate odvode i koristite sredstvo za dezinfekciju.
 • Držite smeće i kante za reciklažu van vidokruga zato što ometaju dobro zdravlje i prosperitet. Bacajte smeće čim se plastične kese napune i ne držite smeće predugo u kući.
 • Odmah zamijenite sijalicu koja je pregorila, pogotovo ako se radi o lampi koja se nalazi iznad kuhinjskog tj. trpezarijskog stola
 • Nemojte zatrpavati kuhinjsku radnu površinu zato što ćete tako izazvati povećanu frustraciju a ta negativna energija koja nastane može se prenijeti i na hranu koja se priprema. Površine treba da budu raskrčene, a kuhinjske aparate držite što dalje od vidokruga
 • Obratite pažnju na izgled štednjaka i pećnice koji uvijek trebaju biti čisti. Ono što se priprema u pećnici tu je da vas hrani što utiče i na vašu generalnu životnu energiju i sposobnost zarade novca.
 • Okačite slike voća i povrća na kuhinjskim zidovima kako biste povećali osjećaj obilja i dobrog zdravlja
 • Okačite ogledalo pored i u blizini trpezarijskog stola i pećnice. Vjeruje se da na taj način možete uduplati kvalitetu hrane i generalno povećanje opšteg zdravlja, bogatstva i obilja.
 • Postavite u kuhinji neke predmete koji su vam od značaja, poput fotografija vas i vaše porodice. Kuhinja je socijalno mjesto gdje se ljudi okupljaju tako da ga trebate ispuniti sa fotografijama koje zrače pozitivnom energijom.
 • Pod svaku cijenu izbjegavajte postavku televizora u ovoj prostoriji u domu.

Kreiranje ugodne i relaksirajuće prostorije za djecu i odrasle uopšte nije jednostavan poduhvat. Ključ je u pronalasku balansa i omogućavanju da prostorija dobro funkcioniše na praktičnom nivou. Ako se stalno morate brinuti o tome da li će djeca ili ljubimci pokvariti izgled prostora, onda se baš i ne radi o pretjerano ugodnom prostoru u kojem ćete rado provoditi svoju svakodnevnicu.

U principu, prostor u kojem Feng Shui dobro funkcioniše je onaj koji dobro ispunjava svoju specifičnu namjenu. Ako uređujete prostor koji će biti samo lijep ali ne i pretjerano praktičan, onda se tu ne radi o dobrom Feng Shui-ju.

Za razliku od popularnog mišljenja, djeca vam mogu u velikoj mjeri pomoći u održavanju čistoće bilo koje prostorije u domu. Kako bi se to postiglo važno je uspostaviti dobru organizaciju i komunikaciju. Ako se svaka stvar nalazi na svom mjestu značajno se umanjuje mogućnost nastanka nereda koji je najveći neprijatelj dobrog Feng Shui-ja. Na ovaj način osiguravate protok lijepe i ugodne energije u domu.

 

Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpiValuta