Aktuelni trendovi za uređenje kuhinje

Proljeće je pravo vrijeme za osvježavanje prostora u kome živite, a jedan od omiljenih kutaka za eksperimentisanje i uređivanje svakako je kuhinja. Ovo je ujedno prostor koji je potpuno nezaobilazan za sve članove porodice, bilo da je riječ o onima koji spremaju ukusna jela, ili onim mlađima koji samo “svrate” da zavire u frižider.


Kako god bilo, kuhinja zaslužuje da bude praktična, moderna, lijepa i po vašem ukusu, pa ako se spremate za proljećno preuređivanje ovog prostora, pročitajte nekoliko savjeta i preporuka koje imamo za ovakav poduhvat. 

#1 Moderni i praktični kuhinjski aparati

Najvažnija odlika kuhinje treba da bude praktičnost, a to podrazumijeva efikasne kuhinjske aparate koji olakšavaju i skraćuju proces pripreme jela i poslastica. Zbog toga je prodavnica kućnih aparata online vjerovatno prvo “mjesto” koje treba da posjetite, prije nego što se bacite na detalje koji će dodatno oplemeniti vaš omiljeni prostor. 

Kod izbora kuhinjskih aparata uvijek birajte one koji su multipraktični i upotrijebljivi svaki dan, kako bi vam zaista bili od pomoći svaki put kada se odlučite da pravite nove specijalitete ili već provjerena jela. 

#2 Svijetle boje sa mnogo cvijeća

Svijetle boje su uvijek dobar izbor kada je u pitanju kuhinja, a osim što lijepo izgledaju, svijetle kuhinje uvijek vizuelno djeluju veće. U trendu je bijela boja koja dominira kuhinjskim elementima, ali u opticaju su uvijek i boja bijele kafe, bež boja i slične nijanse koje “otvaraju” kuhinju. 

Najefektnije osvježenje je uvijek cvijeće, koje svojim bojama sjajno razbija monotone nijanse pružajući tako ambijentu vrlo elegantnu, a u isto vrijeme i razigranu notu koja dominira prostorom. Bujno saksijsko cvijeće pruža prostoru toplinu koja ga čini domom, dok cvijeće u vazama uvijek može biti dodatna dekoaracija koja će uljepšati vaš šank, sto ili policu u kuhinji. 

#3 Autentičan retro stil

Ako ste ljubitelji retro stila, oduševiće vas vijest da je retro ponovo u modi! Sve više ljudi se odlučuje za ovaj tip enterijera, a kuhinja je idealan prostor za retro stil koji uvijek djeluje moćno. Za postizanje ovakvog ambijenta dovoljno je da stare kuhinjske elemente popravite, ukoliko je bilo kvarova, tako da budu funkcionalni, i da ih ofarbate u neku jaču boju. 

Na primjer, kombinacije tirkizne i žute boja je pravi retro pogodak, a ako uz to imate i drveni pod ili tamni parket, vaša kuhinja će potpuno odgovarati retro kriterijumima. Cvijeće je dobrodošlo i u ovoj komabinaciji, kao i poneka činija za voće koja podsjeća na one iz bakine kuhinje. 

uređenje kuhinje
Foto: Pixabay.com

#4 Detalji jarkih nijansi

Ako ste već izabrali dominantan stil vaše kuhinje, važno je da ga upotpunite detaljima koji su uvijek najvjerodostojniji pokazatelj kakva atmosfera vlada u prostoru. Najljepša kuhinjska dekoracija obuhvata vaze za cvijeće, posudice, figure, ukrasne šolje ili čaše, kao i slike na zidovima. 

Ako ste se odlučili za svijetle boje u kuhinji, potrudite se da svi ovi detalji budu u jarkim nijansama, kako bi se izdvojili iz svijetlih nijansi i naglasili dodatno sam prostor. Pobrinite se i da prostorni raspored detalja i većih elemenata bude optimalan, jer dekoracija ne bi trebalo da smeta u kuhinji, već da je upotpunjuje na mjestima koja nisu toliko pristupačna i korišćena za spremanje jela.

#5 Visoko sjedenje za šankom

Odlika savremenih i modernih kuhinja je visoko sjedenje za šankom, koje vam daje sjajnu mogućnost da kada žurite, prvi jutarnji obrok ili kafu popijete bez zauzimanja velikog trpezarijskog stola koji nakon doručka zahtijeva i sređivanje. Umjesto pospremanja vaša jedina briga će biti kako skuvati jaja, doručkovati i stići na vrijeme na posao. Osim što je praktično, visoko sjedenje za šankom je i moderno, pa ga možete videti u sve većem broju savremeno uređenih domova. 

#6 Tapeti i sitne pločice

Jedan od najljepših trendova u uređenju kuhinje su kontrasti na zidovima koji se postižu na razne načine. Jedan od najpopularnijih je postavljanje sitnih pločica sa više dezena ili nijansi iznad radne površine, dok je ostatak kuhinje obložen klasičnim pločicama sličnih boja i jednostavnih dezena (ili bez njih). 

Ovo parče zida djeluje vrlo efektno, a još jedan način da to postignete je da jedan dio zida obložite tapetom, ili da ga čak oslikate. Za ovakvu akciju vam ne treba vrhunski slikarski talenat – dovoljno je da izaberete nijanse koje želite i okvirno predstavite sami sebi šta je to što biste voljeli da imate na zidu. Razigrani potezi četkice na zidu nikada neće izaći iz mode. 

Ovo su neki od predloga za uređenje kuhinje koji ovu prostoriju značajno mogu transformisati, pa ukoliko imate u planu nešto slično, primjenite naše savjete i uživajte u svojoj “novoj” kuhinji, kao da zaista potpuno nova. 

Komentariši

Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpiValuta