Boho stil u enterijeru

Već neko vreme svjedoci smo činjenice da boho stil doživljava veliki povratak u modni svijet, ali i svijet dizajna enterijera. Šezdesete i sedamdesete se vraćaju ponovo u naše živote, ali u novom i savremenom ruhu.

Ako želite udoban ali i kolorističan, šik enterijer, boho stil je pravi izbor za vas. Prepustite se uživanju i otkrite čari boho života.

Šta znači bohemian ili boho?

Savremenim jezikom rečeno, termin boemski (bohemian) upotrebljava se za osobe koje žive nekonvencionalno, najčešće umjetničkim načinom života. Za njegovu rasprostranjenost najzasluženije su pristalice Bloomsbury grupe – engleski pisci, intelektualci, filozofi i umjetnici sa početka 20. veka, kao što su Virginia Woolf, John Maynar Keynes, E.M. Forster i Lytton Strachey. Mnogobrojni dizajneri tog doba, a i sve češće i danas, prihvatili su stil koji su oni negovali i način na koji su uređivali i oblikovali svoje domove.

Bohemian chic podrazumijeva upotrebu živih boja i vintidž nameštaja. S obzirom na to da ovaj stil ne odlikuju neka stroga pravila, ovo je stil u kom nema ograničenja, u ovom stilu vam je sve dopušteno, ali to ne znači da ga je lako postići, jer na kraju, sve treba da izgleda kao da je kreirano i osmišljeno bez truda, potpuno lagano i spontano, a to je zapravo najteže od svega.

Kako prepoznati boho stil?

Boho stil je prepoznatljiv po jarkim bojama, kao što su narandžasta, crvena, ljubičasta, zelena i žuta. Zasniva se na kombinaciji zemljanih tonova sa nijansama dragog kamenja. Posebnu draž ovom stilu daje miješanje raznovrsnih tekstura i dezena materijala koji se koriste za gotovo sve elemente: namještaj, zidove, zavjese, prostirke, podove…

Obilje raznobojnih detalja nezaobilazna je stavka i jedna od glavnih odlika enterijera uređenih u boho stilu.

Detalji, detalji, detalji

Udobna zona za sjedenje, opuštanje i kreativno stvaranje, od presudnog je značaja u ovakvom enterijeru. Namještaj je uglavnom u vintidž stilu sa mnoštvom detalja koji odlikuju i definišu boho stil. Obilje neuredno razbacanih jastuka različitih materijala i dezena, prekivača ili nekih drugih raznobojnih tkanina, obogatiće izgled vintidž namještaja. Na sve ovo možete dodati i neki tepih ili ćilim, koji će upotpuniti ovu kompoziciju.

Čari boho stila su što prilikom dekorisanja prostora možete iskoristiti bilo koje umjetničko delo, pa čak i ono koje ste sami kreirali, čime ćete ovaj prostor učiniti intimnijim i ličnim.

Kao što je slučaj sa boho stilom u svijetu mode, tako i ovdje, rese predstavljaju nezaobilazni detalj svakog enterijera, bilo da su na ćebetu, tepihu, prekrivaču za krevet ili tapiseriji.

Svi mi volimo da putujemo, i sa svakog putovanja donosimo mnogobrojne sitnice koje nam znače, ali često sa njima ne znamo šta ćemo. Sada imate rješenje i za to. Različiti suveniri sa putovanja savršeno će se ukopiti u vaš dom uređen u boho stilu. Pronađite im odgovarajući kutak i sasvim je sigurno da će značajno obogatiti vaš životni prostor.

Ono bez čega boho stil, kao i umetnici koji su nam ga predstavili, ne može, jesu police sa knjigama. Knjige na policama ni u kom slučaju ne trebaju da budu uredno složene po bojama ili veličini, već nemarno polegnute, gotovo nabacane jedna na drugu, jer ne zaboravite, sve što je nesvakidašnje i nekonvencionalno je zapravo ono što je dobro i vredno u okviru ovog stila.

Mirisni štapići u staklenim vazama ili keramičkim posudama pridoneće boemskoj atmosferi vašeg doma, dok će mu zelenilo, koje je više nego dobrodošlo u svakom prostoru, dati umirujući efekat.

Ako želite da u vašem životnom prostoru iskažete vaš nekonvencionalni duh i umetničku stranu, započnite uređenje doma baš u boho stilu. Neka se vaš lični, boemski duh preslika i na enterijer i dom u kom živite.

Komentariši

Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpiValuta