Kako odabrati savršene zavjese i paravane?

Kao što će vam reći bilo koji dekorater, zavjese čine prostoriju, ali samo u slučaju da su dobro odabrane. Kada je riječ o zavjesama i paravanima, treba povesti računa o boji i tkanini, dužini i postavi, posebno krojenim ili onim gotovo kupljenim. Uz toliko odluka koje treba donijeti, prilično je lako osjećati se preplavljeno. Zato vam nudimo savjete koji će vam pomoći da suzite izbor i odaberete prave zavjese za svoj dom.

BOJA I TKANINA
Tkanina je ključni dio izbora pravih zavjesa, jer će materijal odrediti koliko će dobro zavjese funkcionisati i odolijevati vremenu.

Ako su suviše teške možda se neće lijepo uklapati kada se navuku, ako su suviše lagane, možda neće dobro padati.
Kako biste stekli uvid u to kako će se ponašati vaše nove zavjese ili paravani, već dok ih birate u prodavnici tkaninu približite prozorima. Naborajte je na vrhu i pustite je da visi da biste vidjeli kako pada. Tako testirajte veći komad tkanine, bar metar i po, jer manje dimenzije možda neće odati prave karakteristike tkanine.

Takođe nemojte zaboraviti da sunce vremenom izbljeđuje tkaninu. Ako prostorija za koju nabavljate zavjese dobija mnogo direktne svjetlosti mudro je izbjegavati jarke boje, jer one brže blijede. Pa ipak, ako planirate češće mijenjati izgled prostorije, onda ne morate voditi računa o takvim stvarima.

Kada je riječ o materijalu, lan, svila, vještačka svila i somot su najbolji izbori jer najljepše padaju. Vještačka svila se pokazala kao najotpornija, jer daleko bolje odolijeva uticajima jake sunčeve svjetlosti nego prava svila.

Neke tkanine pomažu i u termoizolaciji na način da ne daju hladnoći da se lako uvuče u prostor. Mnogi hoteli koriste somot, antilop, tapiserije i tvid  jer odlično blokiraju svjetlo i zadržavaju toplotu unutra. Pa ipak, gotova svaka tkanina se može postaviti debljim, težim izolacionim materijalom. Ovakva postava koja se uvlači između unutrašnjeg i spoljašnjeg sloja tkanine istovremeno produžava život paravana.

Neporubljena svila će se brže uništiti, a porubi i postave paravanima i zavjesama daju punoću i eleganciju.

DUŽINA I PORUB

Posebno šivani paravani i zavjese nude mnoge prednosti: željene dimenzije možete u potpunosti prilagoditi svojim potrebama i tako dobiti onaj elegantni izgled, kao savršeno krojeno odjelo za vaše prozore. Posebno rađeni paneli nude beskrajne mogućnosti dizajna – od izbora materijala do garnišne a na vama je samo da odaberete.

MAŠINSKO PRANJE ILI HEMIJSKO ČIŠĆENJE

Još jedan značajan a često previđen faktor je mogućnost održavanja – da li će vaše zavjese i paravani biti pogodni za pranje u standardnoj veš mašini ili ih morate nositi na hemijsko čišćenje svaki put kada ih poželite osvježiti.

U nižim prostorijama je dobro garnišne postaviti što bliže plafonu i pustiti da tkanina pada skroz do poda. Tako ćete vizuelno izdužiti prostor i podići plafon. Boje zavjesa, a naročito paravana, možete uklapati sa elementima dekoracije u prostoriji, kao što su tepisi, jastučići ili drugi detalji.

Izvor: Elle Decor

Komentariši

Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpiValuta