Greške koje želite izbjeći kod odabira boja za svoj dom

U modernom uređenju enterijera čini se da pravila nema i da svakakve kombinacije, uključujući i one kod odabira boje, dolaze u obzir. Ali, da li je to stvarno tako?

Trendovi i pravila u uređenju prostora, baš kao i kada je oblačenje u pitanju, dopuštaju da kombinirate sve i svašta. Tako je i s bojom, iako i tu vrijede neka pravila koje morate poštovati. Boja namještaja, dekora, detalja ili zidova daju pečat prostoru i mogu ga učiniti ljepšim, odnosno ružnijim nego što zaista jeste. Samo vrsni majstori enterijera znaju spojiti nespojivo, a da to ne završi u stilskoj zbrci, neskladu, kiču ili neukusu.

Slijedite svoje želje, ali budite oprezni u svome igranju i imajte u vidu neke unaprijed zadane karakteristike prostora koje ne možete mijenjati, kao što je položaj stana s obzirom na strane svijeta, utjicaj prirodnog i vještačkog svjetla na prostor, veličina i visina prostorija te njihova svrha. Pored toga, boje imaju i svoj psihološki uticaj na ljude te daju atmosferu prostoru, šalju određenu poruku.

Crvena će vas tako razbuditi i snažno uticati na ljude, zelena će vas odmarati i umiriti, a bijela – umoriti. Takođe, odabir mat boja će u prostor unijeti mir, a sjajne boje će učiniti dinamičniji, a dnevno svijetlo će se stlno poigravati njima. Razmislite prije svega kakav osjećaj želite postići odabirom određene boje, uklapa li se ona u postojeći stil doma, želite li eksperimentisati ili biti u trendu… U nastavku teksta saznajte koje su najčešće pogreške koje činimo kada su boje interijera u pitanju.

1. Bijela je klasika s kojom ne možete pogriješiti

Često u nedostatku vremena ili odsustvu želje da se bavimo usklađivanjem boja i promišljanjem opremanja doma zaključimo kako je najbolje da što više toga bude bijelo. Jer, bijela je moderna i s njom, ne možemo pogriješiti. No, da li ovo posljednje tačno? Bijela jeste u trendu već nekoliko godina, ali previše bijele može biti dizajnerski faux pas. Djelovaće bezlično i sterilno. Pored toga, možda vaš prostor baš vapi za nekim jakim kolorističkim akcentom, a da pritom bijela i dalje ostane u glavnoj ulozi? Isto vrijedi i za krem, svjetlosivu i bež boju.

2. Zidovi moraju biti tamniji od podova

Jedno od pravila uređenja jest da podovi budu tamnijih boja, a zidovi svjetlijih. Zašto? Na ovaj će način namještaj i detalji bolje doći do izražaja. Ali uvijek postoji izuzetak, pod može biti svjetliji od boja zidova, ali u tom slučaju namještaj ne bi trebalo dabude svijetao jer bi se ”izgubio”. Pored toga, bitna je i boja plafona jer može povećati (bijela, siva, žuta) ili smanjiti (tamna boja) prostor, odnosno učiniti da bude viši ili niži.

3. Tamne boje u malim sobama daju intimnost prostoru

Ne postoje u stanu boje koje trebate izbjegavati, pa čak i kada je riječ o ”neboji” poput crne. Noviji trendovi itekako preporučuju crnu, tamnoljubičastu ili bordo ali umjereno – neka samo dio namještaja bude takav ili jedan zid ili samo dio zida… U manjim prostorima, koji su pored toga maksimalno ispunjeni namještajem, preporučuju se svjetlije nijanse jer otvaraju prostor i uvećavaju ga. Tamnije boje najviše odgovaraju stanovima s visokim plafonima, ali svakako ne biste njima trebali obojiti ili opremiti cijeli stan.

4. Ista boja dekora i namještaja

Zamislite da imate sobu u kojoj je gotovo sve crveno – osim namještaja, još i detalji i dekori… Prenapadno, a u isto vrijeme i dosadno, zar ne? Ako hoćete nešto istaćii u interijeru, neka bude ptpuno drugačije boje ili nijansu svjetlije od dominantnog tona. Tamnijim bojama takođe možete staviti akcent na ono što želite.

5. Crvena u spavaćoj sobi, plava u dnevnoj

Naravno da je moguće imati uređen stan kako sugeriše gornji naslov, ali ipak morate imati na umu namjenu prostorije koju uređujete. Zar nije bolje imati Dnevni boravak u toplim i dinamičnim crvenim, a spavaću sobu u smirujućim plavim tonovima? Uz crvenu, ljubičasta, narandžasta i tamnozlatna daju prostoru udobnost i dobro raspoloženje. Inače umirujuća zelena neće baš tako dobro djelovati u kupatilu, kao ni intenzivno žuta u dnevnom boravku.

Komentariši

Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpiValuta