Ideje za dnevnu sobu koje proširuju prostor

Dnevna soba je često prva prostorija koju posjetioci vide kada rođu kroz ulazna vrata, pa je to upravo onaj prostor koji postavlja ton i atmosferu i diktira kako će se posjetioci osjećati u ostatku vašeg doma. Vaša dnevna soba je takođe prostor u kome ćete se družiti sa prijateljima i odmarati sa porodicom, pa način na koji je uređena treba to da nedvosmisleno pokazuje.

Iako bi fizičko povećanje prostora podrazumijevalo skupo renoviranje, postoje mnogobrojni načini na koje možete učiniti da se neka soba vizuelno čini većom, a koji su prilično jednostavni za sprovesti u djelo. Pogledajte neke od naših ideja.

Fokusirajte se na pod

Pod zauzima značajan dio prostora i jedna je od najvažnijih površina vašeg dnevnog boravka. Upotrijebite jedan materijal, bilo da je to drvo ili tepih, ne samo na prostoru dnevnog boravka već i u susjednim prostorijama kako bite vizuelno proširili prostor i stvorili osjećaj neograničenosti. Slično tome, izbjegavajte da narušite taj tok kontrastnim bojama. Neka kauč, fotelje i ormarići imaju nogice i postolja, jer će se tako pod polako i postepeno gubiti iz vida a neće vizuelno biti naglo prekinut na spoju sa namještajem.

Iskoristite zidove

Mjesto na kome se pod susreće sa zidom određuje veličinu prostorije i fizički i vizuelno. Iako ne možete promijeniti lokaciju zidova bez pomoći građevinske ekipe, dekor koji naglašava visinu zida prirodno a suptilno privlači pogled ka gore i čini da soba izgleda veća. Kako biste to postigli, okačite zavjese i paravane što je moguće bliže plafonu, ubacite visoke police za knjige i/ili postavite ukrasne lajsne na spoju zida i plafona.

Uredite tok kretanja

Nesmetano kretanje je jedan od pokazatelja velikog prostora, pa svoj namještaj rasporedite na način koji omogućava svima da se jednostavno kreću sa jednog dijela prostorije na drugi. Pretpostavite kako će neko ući u sobu i kuda će se najvjerovatnije kretati, recimo prema kauču ili radnom stolu, a onda namještaj rasporedite tako da ta staza ne bude zakrčena. Ostavite dovoljno prostora za obavljanje i drugih aktivnosti u prostoriji, poput otvaranja i zatvaranja prozora, kao i nesmetan pristup prekidačima za svjetlo i utičnicama.

Odredite fokalnu tačku

Fokalnu tačku ili naglašeni dio učinite veoma primjetnim i tako odvucite pažnju ljudi sa veličine prostorije. Za to vam može poslužiti gotovo sve: od karakteristično ukrašenog zida, preko polica do odvažnog komada namještaja koji će stvarati kontrast sa drugim zidovima. Druga opcija su dodaci koji će stvarati kontrast. Potražite neki predmet koji se stilski razlikuje od ostatka prostorije. Na primjer, ako vam je soba uređena u tradicionalnom stilu, pokušajte ubaciti nešto avangardno, recimo neku umjetninu. Ako prednost dajete minimalističkom namještaju, za svoju fokalnu tačku odaberite nešto tradicionalno, poput retro fotelje.

Ogledalima reflektujte svjetlo

Ogledala vizuelnu odguruju zidove i reflektuju svjetlost, zbog čega se prostorija čini većom. Postavite ih ispred najljepšeg dijela svog dekora, kao što je neko cvijeće, bogate zavjese ili paravani ili bilo šta drugo na šta želite da vaši gosti, ali i sami vi, obrate više pažnje i uživaju. Izbjegavajte zidove pune ogledala, jer se oni čine retro i mijenjaju vašu estetiku. Neka to radije bude jedno veliko uokvireno ogledalo postavljeno na pod ili grupa manjih ogledala na zidu.

Izvor: Marina Resto / Fresh Home

Komentariši

Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpiValuta