10 ideja za uređenje bijelih kuhinja

Bijele kuhinje su klasične: svijetle su, čiste i ne iziskuju mnogo odluka o bojama za uređenje (jer je sve bijelo). Ako vas brine da bi bijela kuhinja mogla biti dosadna, donosimo ideje kako da razbijete monotoniju i svoju kuhinju učinite remek djelom. Kakav god stil unutrašnjeg uređenja da njegujete, sigurni smo da vas naše ideje neće razočarati i da ćete pronaći i nešto za sebe.

  • Interesantna i zabavna rasvjeta

Bronzani ili zlatni lusteri i plafonjerke će donijeti toplu mladalačku energiju u bjelinu vaše kuhinje. Iskombinujte boju i materijal i sa nekim drugim detaljima u prostoriji kako bi se što bolje uklopilo.

  • Unesite tračak boje

Dopustite bjelini vaše kuhinje da dominira, a naglasite je tako što ćete uvesti i druge boje. Neka poneka vrata elemenata ili stolice budu u nekoj toploj, ugodnoj nijansi.

  • Izložite bijelo posuđe

Ako i vi imate otvorene police, na njih možete izložiti bijelo posuđe kako biste kreirali još jači osjećaj organizovanosti i urednosti.

  • Raznolikost bijele

Jarka bijela kuhinja se može činiti pomalo napadnom i zasljepljujućom, naročito ako je riječ o manjem prostoru. Umjesto toga, neka vaši ormarići budu neke druge nijanse bijele boje. Time ne remetite efekte koje vam daje bijela boja kao što su prozračnost prostora i vizuelno uvećavanje, a stvarate teksturu i slojevitost.

  • Šarene fuge

Dodatno naglasite svoje bijele pločice tako što ćete ih uokviriti fugama neke specifične boje. To jednako može biti neka blaga i neupadljiva nijansa kao i nešto upečatljivije i primjetnije. Istu boju možete upotrijebiti i za druge detalje u istom prostoru i time stvoriti kompaktniju cjelinu.

  • Ostavite nedovršeno

Izložene cigle zida daju nedovršen, opušten osjećaj prostora. Umjesto da ih pokrijete ili sredite, ostavite originalne arhitektonske detalje kao ukras.

  • Unesite zelenilo

Sobne biljke su i lijepe i funkcionalne, a naročito u kombinaciji sa bijelim prostorom. Saksije možete postaviti praktično bilo gdje, a ako odlučite da posadite začinsko bilje to više neće biti samo ukras.

  • Odaberite materijale bogate teksturom

Zahvaljujući materijalima bogatim teksturom, šema neutralnih boja nikako ne mora biti dosadna. Od mramornih radnih površina preko kamenih pločica ili panela na zidovima do drvenih kuhinjskih elemenata, bijelo ne znači i monotono.

  • Odaberite jednu kontrastnu boju

Kako ne bi baš apsolutno sve bilo bijelo, uvedite jednu boju koja će biti kontrast i neka vam svi detalji budu u toj boji. Ako želite odvažniji izgled neka to bude neka jarka boja, a za nježnost ili mekoću se opredijelite za neku pastelnu nijansu.

  • Ugrijte atmosferu tepihom

Iako je bijela klasična boja, vrlo brzo se može činiti hladnom. Svoj prostor prilično lako možete ugrijati tako što ćete ubaciti tepih. Ukoliko želite ostati u nijansama bijele neka i tepih bude bijeli; u protivnom odaberite neku drugu boju i napravite kontrast.

Izvor: Hadley Mendelsohn / House Beautiful

Komentariši

Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpiValuta