Kako stvoriti prostor za meditaciju i opuštanje u malenom stanu?

Čini se da je danas lijek za sve probleme meditacija. Anksiozni ste? Meditirajte 20 minuta dnevno. Treba vam pomoć da zaspite? Ponovo, meditirajte. Osjećate se izgubljeno i dezorjentisano? Shvatili ste već.

Ali bez obzira na to da li zaista želite da meditirate ili vam je samo potrebno nešto mira u svakodnevnom životu, natrpan i haotičan stan se može činiti kao nesavladiva prepreka. Naravno, idealno je kad biste se mogli povući u praznu prostoriju prepunu sunca kako biste meditirali ujutru ili bijeg potražiti u bujnom dvorištu prepunom prirode. Ali zadovoljstvo nam je reći vam da i dalje možete uživati u prostoru za meditaciju čak i u najnatrpanijem, eklektičnom i haotičnom životnom prostoru.

 
Donosimo nekoliko načina na koje možete stvoriti svjesni ugao za sebe i svoju praksu.

Prigrlite moć biljaka

Biljke su moćan izvor života, djeluju kao pročišćivači vazduha i stvaraju kiseonik, a istovremeno vam podsvjesno ulijevaju osjećaj mira i smirenosti. Naročito su korisne ako živite u malenom prostoru ili haotičnom urbanom gradu. U manjim prostorima prednost dajte sukulentima, a naročito onima sa zaobljenim lišćem jer se smatra da špicasto lišće negativno djeluje na energiju. Za prostore za meditaciju se najčešće preporučuju pauk biljke, sansevijerije ili palme.

Od svih sobnih biljaka, pauk biljka je najprilagodljivija i gotovo ju je nemoguće ubiti. Sanseverija je odlična za uklanjanje toksina, a palme se odlično uklapaju u manje prostore.

Naoružajte se aromaterapijom

Bez obzira na veličinu i haotičnost prostora u kome boravite, esencijalna ulja su jednostavan i efikasan način da podstaknete pažnju i svjesnost. Ugodite svom čulu mirisa koristeći određena ulja za raspoloženja i stanja svijesti u koja se želite dovesti meditacijom. Na primjer, ako želite da podstaknete kreativnost, pokušajte sa citrusnim uljima. Želite li se opustiti, utljajte ulje lavande na zglobove šake. Posao vam je stresan? Držite nešto tamjana ili kedra na stolu. Za opuštanje mišića dodajte par kapi ulja od eukaliptusa ili peperminta na vrat i ramena.

Otvorite prozore

Otvorite prozore i dopustite ustajaloj energiji da izleti napolje. To je takođe ključni dio paljenja žalfije, što je jedan divan ritual koji se radi prije meditacije. Baš kao što se mirisi mogu nakupiti i ustajati u malom prostoru, tako može i energija. Bez obzira na veličinu, lokaciju ili nivo haotičnosti, prostori koji čine da se osjećamo najugodnije i u kojima je najlakše meditirati su dobro prozračeni i svijetli.

Postavite ugođaj zvukom

Sve iznad, ispod i oko vašeg doma je prepuno specifične energije koja ima sopstvenu frekvenciju. Zato je pročišćavanje energije ključni dio procesa pripreme za odmor i opuštanja. Neke frekvencije zvuka mogu pospješiti ritual čišćenja jer ih možete puštati čitav dan kako biste izbacili svu negativnu i ustajalu energiju iz vašeg doma. Naravno, nije svaka osoba ista i različitim ljudima odgovaraju različiti zvukovi. Pokušajte sa mantrama, tibetanskom muzikom ili kristalnim pjevajućim posudama, šamanskim bunjevima, kundalini ili gregorijanskim napjevima. Ispuštanjem ovakvih zvukova energija prostora se usklađuje sa biofrekvencijom muzike. Pustite neka vas zvuk preplavi, opusti i unese pozitivnu energiju u vaš prostor.

Uklonite tehnologiju

Isto kao što plavo svjetlo može negativno uticati na vaš san, takođe može uticati i na vašu meditaciju ili opuštanje. Pored onih klasičnih distrakcija u vidu notifikacija za poruku ili mejl, tu je i EMF energija koja može uticati na vašu podsvijest, te vam izazivati glavobolje, oslabljivati imuni sistem, stvarati umor i još mnoštvo drugih problema. Dobro je voditi računa o upotrebi tehnologije i prije i poslije meditacije ili opuštanja kako biste ostali prisutni u sadašnjem trenutku i prostoru. Sa druge strane, postoje i mnogobrojne aplikacije koje vam mogu pomoći da meditirate i posvetite se samima sebi. Ukoliko nemate mnogo iskustva u meditaciji ili svjesnom opuštanju, to je odličan početak.

Usavršite držanje

Korištenje jastučića za meditaciju će vam pomoći da podignete kukove i zabacite ih naprijed, čime ćete se više moći fokusirati na praksu a ne na neugodni stres držanja koljena spušteno dok sjedite na podu. Jastučić vam takođe pomaže da stvorite okruženje koje će vas vremenom i navikom podsvjesno podsticati na vježbanja svjesnog postojanja, meditaciju i opuštanje.

Pospremite ili se nosite sa haosom

Kanališite svoju unutrašnju Mari Kondo i uredite prostor tako da nemate nikakvih distrakcija dok meditirate ili nastojite da se opustite. Sa druge strane, haotičan prostor će vam biti divan izazov tokom meditacije. Prepreka haosa će vam pomoći da vježbate svjesno prisustvo. Počećete haos viđati jasnije. Međutim, to nije opravdanje da živite u potpunom haosu – i dalje je preporučljivije temeljno raščistiti prostor, naročito kada ste početnici i ne treba vam taj dodatni stres ignorisanja nereda oko sebe.

Nadamo se da će nam naši savjeti pomoći da kreirate prostor samo za sebe, prostor u kome se možete opustiti i biti sami sa sobom.

Izvor: Kara Ladd / Architectural Digest

Komentariši

Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpiValuta