7 elegantnih načina da povežete dnevni boravak i terasu

Istina je da se dom i vrt često posmatraju, pa samim tim i uređuju, kao dvije zasebne cjeline. Međutim, vješti profesionalci čiji se način razmišljanja baš i ne uklapa u jasne kalupe su smislili kako efikasno povezati ove dvije (naizgled) odvojene cjeline.

Na taj način unutrašnjost izgleda prostranija, a vanjski prostor intimnije i zaštićenije. Pa da vidimo na koji način možemo vizuelno povezati dnevni boravak sa terasom ili spoljašnjom pločom kako bismo dobili više svjetlosti i svježeg vazduha.

Dodajte sjaj

Ako u područje na samoj granici između unutrašnjosti i spoljašnjosti dodate uglačane elemente, automatski unosite tračak neba i vrta u svoj unutrašnji prostor! Odrazi koje ćete tako dobiti će se činiti… pa, sjajno. Za noćni ugođaj osvijetlite i spoljašnji prostor u sličnom stilu kao unutrašnji.

Iskoristite iste podne obloge

Pod koji se iz dnevnog boravka širi na terasu je definitivno jedan od efikasnijih načina na koje možete prikriti granice između unutrašnjosti i spoljašnjosti. Ali nemojte zaboraviti da spoljašnje podne obloge (a najbolje pločice) treba da budu prikladne za sve vremenske prilike, te da se ne kližu i ne zadržavaju vlagu.

Proširite krov

Otvoren unutrašnji prostor može biti fantastičan kada je vrijeme lijepo, ali šta je sa neočekivanim pljuskovima? Proširenje krova na način da prekrije i terasu znači da ne morate svaki put panično sklanjati sve sa terase i zatvarati balkonska vrata i prozore da vam se voda ne uvuče u dnevni boravak. Ukoliko se plašite da će vam duži krov umanjiti dnevnu svjetlost opredijelite se za neki providni materijal ili materijal sa reflektujućim premazom sa donje strane.

Srušite zid

Moderna ojačana vrata omogućavaju potpunu vizuelnu konekciju između unutrašnjih i spoljašnjih prostora. Sva sreća pa se zid može srušiti i zamijeniti drugim varijantama. Elegantna harmonika ili klizna vrata će vam pružiti više svjetlosti i svježeg vazduha, te i vizuelno i funkcionalno proširiti vaš dnevni boravak.

Mudro birajte materijale

Uređenje unutrašnjeg prostora materijalima i finalnim premazima koji se inače koriste za spoljašnjost i obrnuto efikasno ublažava granice između te dvije zone. Na primjer, sjetite se samo ciglenih zidova: izgledaju savršeno vani, a kada se uvuku u zatvorene prostorije na kreativan način unose spoljašnjost u vašu prostoriju.

Druga opcija bi bila da zidove ili ograde koji se nalaze vani obojite u nijanse slične onima koje ste koristili unutar doma. Naravno, vodite računa o otpornosti boje na uticaje spoljašnjih i vremenskih elemenata.

Posmatrajte taj prostor kao cjelinu

Posmatrajte svoju terasu ili balkon i dnevni boravak kao cjelovit prostor i uređujte ga u skladu s tim. Tako će definitivno izgledati više povezano nego ako pokušavate da spojite dvije odvojene zone. Možete, recimo, upotrijebiti potpuno iste dekorativne detalje: saksije, biljke, tepih, jastučiće…

Budite kreativni sa rasvjetom

Vaš pažljivo uređen spoljašnji prostor ne mora da nestane čim zađe sunce. Ne ako ste obratili pažnju i na rasvjetu i kreirali adekvatne slojeve.

Osvijetlite uglove balkona ili terase, prostor za sjedenje i druženje, kao i vertikalne površine poput zida ili ograde. Ne zaboravite ni stepenice, ukoliko ih imate. Za osjećaj skladnije cjeline, upotrijebite ista ili slična rasvjetna tijela i u dnevnom boravku.

Komentariši

Zatvori
Zatvori

Sign in

Zatvori

Korpa (0)

Korpa je prazna Nema artikala u korpiValuta